Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μπορούν να απελαθούν 15.000 μετανάστες, φεύγουν 50 την εβδομάδα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
27.10.2021 - 06:00

Μπορούν να απελαθούν 15.000 μετανάστες, φεύγουν 50 την εβδομάδα

Νέα μέτρα και σχέδια δράσεις για απέλαση παράνομων μεταναστών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το Μεταναστευτικό απασχολεί έντονα τόσο την Κυβέρνηση όσο και την Αστυνομία. Η Κύπρος προσπαθεί να βρει λύσεις τόσο σε πολιτικό, όσο και σε αστυνομικό επίπεδο κατά των παράνομων μεταναστών. Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σήμερα Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 θα καταθέσει στο Υπουργικό εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο. Οι εισηγήσεις θα εστιαστούν στην αντιμετώπιση της πράσινης γραμμής. Από την άλλη, οι Αρχές ετοίμασαν διπλό σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Πόσους απελαύνει η Κύπρος την εβδομάδα

Ανώτερη αστυνομική πηγή ανέφερε στην Offsite ότι εβδομαδιαίως απελαύνονται 50 - 60 παράνομοι μετανάστες. Οι απελάσεις όπως ανέφερε η ίδια πηγή γίνονται με δυο τρόπους: Πρώτο: Μέσω προσφοράς οικονομικών κινήτρων σε αιτητές ασύλου όπου η αίτηση εξετάστηκε και δεν έγινε αποδεκτή (π.χ. Σε αιτητές από αφρικανικές χώρες το ποσό είναι 1500 ευρώ). Δεύτερο: Με αναγκαστικές πτήσεις. Δηλαδή, αλλοδαποί που υπέβαλαν αίτηση ασύλου και δεν εγκρίθηκε δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την Κύπρο και αυτό γίνεται με τη συνοδεία αστυνομικών. 

Όσοι απελαύνονται είτε  βρίσκονται αυτή τη στιγμή εσώκλειστοι στο Κέντρο Φιλοξενίας «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά. Eίτε  εντοπίστηκαν από τις Αρχές να βρίσκονται εντός της κοινότητας. Η ίδια αστυνομική πηγή ανέφερε ακόμα ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να εγκαταλείψει το νησί μας ένας σημαντικός αριθμός παράνομων μεταναστών.

Το πρόβλημα προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις εάν αναλογιστεί κανείς ότι όπως τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών 15.000 μετανάστες πρέπει να απελαθούν από την Κύπρο. Ο κ. Νουρής μιλωντας σε Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υποστήριξης Ασύλου στις 15 Οκτωβρίου τόνισε ότι στο πρώτο 15νθημερο του τρέχοντος μηνός πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές 800 μετανάστες παράνομα από τα κατεχόμενα. Ειδικά για την πράσινη γραμμή ο Υπουργός τόνισε ότι  παρόλο που δεν αποτελεί εξωτερικό μας σύνορο, εντούτοις ο έλεγχος θα εντατικοποιηθεί, αφού αποδεδειγμένα αποτελεί τη δίοδο για την παράτυπη είσοδο μεταναστών.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Kάμερες στην «πράσινη γραμμή»

Εξάλλου, την περασμένη Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 ο Υπουργός τόνισε ότι «προχωρούμε με συγκεκριμένα μέτρα, εισάγοντας και τεχνολογικά μέτρα και άλλα για θέματα επιτήρησης, μεταξύ αυτών και κάμερες. Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέτρα που χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν για να υπάρξει αποτροπή»

 

Home