Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

"Να γίνει πράξη η Σύμβαση για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες"

Offsite Team -
15.10.2019 - 18:03

"Να γίνει πράξη η Σύμβαση για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες"

Thumbnail
Η ανακοίωση της Οργάνωσης Τυφλών

Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες που κυρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ στην Κύπρο από τις 27 Ιουλίου του 2011 και την ανάγκη μετουσίωσής της στην πράξη.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετουσίωση των διατάξεων της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες στην πράξη θα συνεπάγεται ελεύθερα πεζοδρόμια, απαλλαγμένα από τραπεζοκαθίσματα, πινακίδες, παρτέρια, μηχανάκια, αυτοκίνητα κ.λπ.

 

Επίσης σεβασμό από όλους τους οδηγούς και συμμόρφωση τους στις εκάστοτε νομοθεσίες συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τους χώρους στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες.

 

Ακόμα, τοποθέτηση ηχητικών φώτων σε όλους τους δρόμους με προτεραιότητα σε χώρους που επισκέπτονται ή συχνάζουν τυφλοί και άτομα με μερική όραση.  

Ο οργάνωση ζητά επίσης εφαρμογή της νομοθεσίας για προτεραιότητας στην εξυπηρέτησή των ατόμων με οπτική αναπηρία στη δημόσια υπηρεσία και σε υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, αναβάθμιση των ανελκυστήρων στις Δημόσιες υπηρεσίες με την τοποθέτηση ηχητικής αναγγελίας των ορόφων καθώς και την κατάλληλη σήμανση τους (γραφή στο σύστημα Μπράιγ και μεγέθυνση της συνηθισμένης γραφής) και κυκλοφορία των ανακοινώσεων που αποσκοπούν στην ενημέρωση των πολιτών για τη λειτουργία των υπηρεσιών που παρέχονται σε αυτούς σε προσβάσιμη μορφή για τα άτομα με οπτική αναπηρία.  

Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη ψήφισης νομοθεσίας για την υποχρεωτική αποστολή τιμολογίων, λογαριασμών και άλλων εγγράφων από διάφορους κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς στο σύστημα για τυφλούς Μπράιγ και σε μεγέθυνση.  

Επίσης στην εγκατάσταση ηχητικής σήμανσης στις στάσεις των Αστικών λεωφορείων και στο εσωτερικό τους, καθώς και σήμανσης σε μεγέθυνση της συνηθισμένης γραφής.  

Τέλος κάνει λόγο για ανάγκη περισσότερου σεβασμού των ατόμων με οπτική αναπηρία όταν βρίσκονται ενώπιον οποιασδήποτε επιτροπής πιστοποίησης της αναπηρίας τους και εισαγωγής νομοθεσίας η οποία να αναφέρει ρητά ότι σε περιπτώσεις μη αναστρέψιμων παθήσεων, οι οποίες συνεπάγονται οπτική οξύτητα σε ποσοστό μικρότερο του 10% της συνηθισμένης όρασης να κρίνονται ως τυφλοί εφ’ όρου ζωής.

ΚΥΠΕ

Home