Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Να κάνουν εμβόλιο γρίπης όσοι εμβολιάστηκαν για covid;

Offsite Team -
27.08.2021 - 06:30

Να κάνουν εμβόλιο γρίπης όσοι εμβολιάστηκαν για covid;

Σχετίζεται ή όχι το εμβόλιο του covid με αυτό της γρίπης;

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και δεν υπάρχει αποτελεσματικότερη πρόληψη από τον εμβολιασμό λένε οι ειδικοί. 

Ενώ διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού και η συζήτηση για χορήγηση 3ης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, το φθινόπωρο φθάνει και θα πρέπει να προετοιμαστούμε έτσι ώστε να προστατευθούμε από την γρίπη.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Το αντιγριπικό εμβόλιο χρειάζεται να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο κατά την περίοδο της έξαρσης της γρίπης και καλύπτει περίπου μία περίοδο έως 6 μηνών. Γι’ αυτό άλλωστε συνιστάται να χορηγείται από τον Οκτώβριο ώστε να παρέχει κάλυψη μέχρι και το Μάρτιο, την περίοδο δηλαδή που παρατηρείται η μεγαλύτερη έξαρση της γρίπης.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος έχει ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο του κορωνοϊού; Θα πρέπει και θα μπορεί να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης;

Η Offsite επικοινώνησε με τον επιδημιολόγο δρ Μιχάλη Βωνιάτη ο οποίος αρχικά τόνισε πως πάντα υπάρχει ο φόβος για έξαρση γρίπης το φθινόπωρο.

«Άτομα τα οποία ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες ή είναι ηλικιωμένοι πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης».

Πρόσθεσε πως το εμβόλιο του κορωνοϊού δε σχετίζεται με το εμβόλιο της γρίπης. «Το εμβόλιο της γρίπης καλύπτει μόνο τους ιούς της γρίπης και όχι και τον κορωνοϊό, όπως το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν καλύπτει τη γρίπη. Το κάθε εμβόλιο δρα εξειδικευμένα, αυτή είναι η τέχνη των εμβολίων».

Ερωτηθείς ο δρ Βωνιάτης εάν θα υπάρχει έξαρση της γρίπης δεδομένου ότι λαμβάνονται μέτρα αυτοπροστασίας όπως οι μάσκες, αποστάσεις κλπ, απάντησε πως «κανείς δε μπορεί να γνωρίζει, όμως είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι». 

Έτοιμοι για εμπλοκή στους εμβολιασμούς της γρίπης οι φαρμακοποιοί

Την ίδια ώρα, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν έτοιμοι εάν τους ζητηθεί να έχουν εμπλοκή στους εμβολιασμούς για την εποχική γρίπη. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Μιλώντας στην Offsite η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, ανέφερε πως «οι φαρμακοποιοί φρεσκάρουν τις γνώσεις τους σε σχέση με τους εμβολιασμούς, παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας».

Σημείωσε πως «ελπίζω να κληθούμε σε διαβούλευση με το Υπουργείο για πιθανή εμπλοκή μας στους εμβολιασμούς για τη γρίπη».

Στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με την κ. Ισσέγιεκ, ο εμβολιασμός γρίπης γίνεται στο φαρμακείο της γειτονιάς, και «επειδή ενδεχομένως ο εν λόγω εμβολιασμός να συντρέχει με τη χορήγηση της 3ης δόσης, θεωρούμε ότι η εμπλοκή μας θα είναι πολύ σημαντική». 

Home