Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Να κρατήσουμε πολεμοφόδια λέει ο Πρ. Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Offsite Team -
03.04.2020 - 16:34

Να κρατήσουμε πολεμοφόδια λέει ο Πρ. Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Thumbnail
"Με το πέρας της κρίσης η κατάσταση θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμη"

Την ανάγκη το κράτος να κρατήσει αποθέματα και να μην τα «κάψει όλα» από την αρχή, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση του κορωνοϊού, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, τονίζοντας πως με το πέρας της κρίσης η κατάσταση θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμη.  

«Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση και συνεπώς πρέπει να κρατήσουμε πολεμοφόδια», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γεωργιάδης αναφορικά με την συζήτηση που γίνεται για το θέμα παραχώρησης απευθείας ρευστότητας από το κράτος ή την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων.

 

«Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πού θα μας βρει η επόμενη μέρα όταν περάσει η κρίση, πού θα βρίσκεται το δημόσιο χρέος και το ιδιωτικό χρέος», είπε, προσθέτοντας πως και τα δύο πρέπει να σε διαχειρίσιμο επίπεδο.

 

«Η κατάσταση τόσο σε ό,τι αφορά το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό χρέος μετά την κρίση πρέπει να είναι διαχειρίσιμη», πρόσθεσε.  

Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται μεταξύ της παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων στις τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτήσουν την οικονομία ή απευθείας δανεισμού από το κράτος, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος θεωρεί πιο λογική την παραχώρηση εγγυήσεων στις τράπεζες.  

Όπως είπε, είναι πρακτικά αδύνατο το κράτος να δανειοδοτήσει, καθώς θα απαιτηθεί πολύς χρόνος, ενώ το κράτος δεν τους μηχανισμούς να αξιολογήσει και να παραχωρήσει δάνεια, κάτι για το οποίο οι τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη θέση να το πράξουν.  

Αναφορικά με θέματα διαφάνειας που μπορεί να εγερθούν, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως πως οι κανόνες θα καθοριστούν από την κυβέρνηση, είτε τα δάνεια δοθούν από την κυβέρνηση είτε από τις τράπεζες.  

Συνέχισε λέγοντας πως διαφάνεια θα υπάρξει σε μεγάλο βαθμό όταν ο ενδιαφερόμενος γνωρίζει τα κριτήρια που θα καθορίσει σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση και σε περίπτωση που πιστεύει ότι δεν έτυχε ορθής μεταχείρισης να μπορεί να αποτείνεται σε αυτούς που θα εποπτεύουν δηλαδή το ίδιο το υπουργείο οικονομικών, την κεντρική τράπεζα, ακόμη και στη Βουλή.

ΚΥΠΕ

Home