Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ναυτοδικείο: Σκέφτονται Φιλοξένια αλλά ο Δημητριάδης θέλει Λεμεσό

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
29.07.2022

Ναυτοδικείο: Σκέφτονται Φιλοξένια αλλά ο Δημητριάδης θέλει Λεμεσό

Διχογνωμία προκύπτει για ένα από τα βασικά σημεία της Μεταρρύθμισης. Από το 2019 αποφασίστηκαν οι χώροι του «Φιλοξένια»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Λίγους μόνο μήνες πριν από την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης οι μηχανές είναι στο φουλ, αλλά στον ορίζοντα φαίνεται διχογνωμία. Στο επίκεντρο βρίσκεται η στέγαση του Ναυτοδικείου αφού το Υφυπουργείο Ναυτιλίας θέλει να έχει ως έδρα τη Λεμεσό για πρακτικούς και όχι μόνο λόγους.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Όπως αποκάλυψε η Offsite News οι εμπλεκόμενοι φορείς για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης που την αποτελούν το Ανώτατο Δικαστήριο, η  Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κατέληξαν ότι το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο θα στεγαστούν στο ξενοδοχείο «Φιλοξένια». Σημειώνεται ότι από το 2019 υπάρχει απόφαση ώστε οι χώροι του «Φιλοξένια» να χρησιμοποιηθούν ως δικαστικές αίθουσες.

Η Offsite Newς επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη στον οποίο μεταφέραμε τις σκέψεις των αρμοδίων φορέων. Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι δεν είχε επισήμως ενημέρωση αλλά είπε ότι «εμείς θέλουμε το Ναυτοδικείο να λειτουργήσει στη Λεμεσό. Για πρακτικούς και άλλους λόγους το Δικαστήριο αυτό πρέπει να εγκατασταθεί στην έδρα των περισσότερων ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο».

Η Κύπρος θέλει να βγάλει πλοίαρχους - Στροφή στη ναυτιλία

Σημειώνεται ότι υπέρμαχος για να συσταθεί το Ναυτοδικείο στη Λεμεσό είναι και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Φωτεινή Τσιρίδου. Ωστόσο, το σκηνικό πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα αφού στις αρχές του 2023 η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί και  όλα πρέπει να είναι έτοιμα.

>>>>Διαβάστε επίσης: Κέντρο Επίλυσης Ναυτιλιακών Διαφορών<<<<

Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι ο βασικός στόχος ήταν όπως η Κύπρος καταστεί κέντρο επίλυσης ναυτιλιακών διαφορών και οι προϋποθέσεις αυτές παρέχονται με ιδανικό τρόπο στη Λεμεσό. Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι «δεν έχω επίσημη ενημέρωση και είναι ένα θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσει».

Το Ναυτοδικείο θα εξετάζει ναυτικές διαφορές που λόγω ανυπαρξίας δικαστικών διαδικασιών παραμένουν ατιμώρητες. Αυτές οι διαφορές αφορούν:

  • Παραβιάσεις ναυτιλιακών συμβολαίων.
  • Αγωγές κατά ναυτιλιακών εταιριών.
  • Υποθέσεις πλοίων που προκαλούν ρύπανση στην ατμόσφαιρα.
  • Κλοπές που γίνονται σε πλοία.
  • Ποινές σε ναυτικούς που μέχρι τώρα δεν επιβάλλονται. 

Η Κύπρος διαθέτει 1000 ποντοπόρα πλοία και πέραν των 1700 πλοίων υπό κυπριακή σημαία χωρίς όμως ξεκάθαρες νομικές διαδικασίες.

.

 

Home