Νέα βάση αεροπυρόσβεσης από τον Μάη / Λεπτομέρειες

Νέα βάση αεροπυρόσβεσης από τον Μάη / Λεπτομέρειες

Τα σχέδια επί χάρτου του Τμήματος Δασών για αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τα σχέδια επί χάρτου ετοιμάζουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες και ειδικότερα το Τμήμα Δασών για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Στη διάθεση του Τμήματος αλλά και της Πυροσβεστικής θα βρίσκεται η ολοκαίνουρια Βάση Αεροπυρόσβεσης στο χωριό Μάμμαρι της επαρχίας Λευκωσίας. Στη Βάση θα γίνεται μεταστάθμευση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων και αεροπλάνων  ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και εγκύτητας της πυρκαγιάς.. Τα εγκαίνια της Βάσης θα γίνουν την περίοδο της Εβδομάδας Πυρασφάλειας στις 12- 17 Μαϊου 2021.

Η Βάση θα αποτελέσει την αιχμή για τις επιχειρήσεις του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής στην περιοχή του Τροόδους και όχι μόνο. Στη Βάση θα σταθμεύουν τόσο πυροσβεστικά αεροπλάνα (τα  airtractors) , όσο και ελικόπτερα (camov).

Έρχονται τα εναέρια Μέσα

Την 1η Μαϊου 2021 το Τμήμα Δασών θα μισθώσει όπως και την αντίστοιχη περσινή περίοδο δυο αεροπλάνα τύπου AirTractor ισπανικής κατασκευής. Παράλληλα, στις 15 Μαΐου θα μισθωθούν δυο ρωσικά ελικόπτερα τύπου Camov. Σημειώνεται ότι η μίσθωση των εναέριων μέσων θα γίνει με συγχρηματοδότηση από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Oλοκληρώνεται η πρόσληψη δασοπυροσβεστών

Το Τμήμα Δασών σε αυτή τη φάση ολοκλήρωσε την πρόσληψη δασοπυροσβεστών με στόχο τη συμπλήρωση των απαιτούμενων θέσεων. Αυτή τη στιγμή οι τακτικοί πυροσβέστες μαζί με τους πυροφύλακες αγγίζουν τους 500. Ωστόσο, απομένουν ακόμα 20 κενές θέσεις.

Σε μια άλλη εξέλιξη κατακυρώθηκαν οι προσφορές, και στις 15 Απριλίου αρχίζουν οι εργασίες συντήρησης δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων. Το όλο έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαϊου. Ταυτοχρόνως, το Τμήμα Δασών ολοκληρώνει τη συντήρηση των επίγειων μέσων πυρόσβεσης που αριθμούν 80 συνολικά οχήματα.

Μιλώντας στην Offsite ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου είπε ότι  «το Τμήμα δεν σταματά τον προγραμματισμό του. Στις αρχές Δεκεμβρίου, αρχίζουμε δουλειά για αντιμετώπιση πυρκαγιών της επόμενης χρονιάς». Ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι αυτή τη στιγμή κάνουμε έντονες διεργασίες τόσο διοικητικά, όσο και στο θέμα εκπαίδευσης δασοπυροσβεστών. Παράλληλα, οργανώνουμε το συντονισμό με τις άλλες υπηρεσίες και τη διαφώτιση του κοινού. Εξάλλου, αναμένεται εντός Μαϊου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει  ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και Τμημάτων.

 

Home