Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νέας γενιάς εμβόλιο για covid φτάνει στην Κύπρο την Δευτέρα

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
16.02.2022

Νέας γενιάς εμβόλιο για covid φτάνει στην Κύπρο την Δευτέρα

Έρχεται την Δευτέρα Κύπρο το εμβόλιο της Novavax - Πώς λειτουργεί

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Την ώρα που η Κύπρος ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα, άλλο ένα «όπλο» έρχεται να προστεθεί στη φαρέτρα για καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο λόγος για το αμερικανικό εμβόλιο της Novavax το οποίο είναι το 5ο εμβόλιο που συνιστάται στην ΕΕ. 

Η Κύπρος ήδη έχει παραγγείλει 43.000 εμβόλια της Novavax τα οποία είναι δύο δόσεων. Αρμόδια πηγή από το υπουργείο Υγείας ανέφερε στην Offsite πως οι πρώτες δόσεις του εμβολίου αναμένονται στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Τα αποτελέσματα δύο κύριων μελετών δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Novavax αντιστοιχεί περίπου στο 90%.

Πώς λειτουργεί

Το Novavax είναι ένα καινούργιο εμβόλιο δεύτερης γενιάς και συγκεκριμένα έχει πρωτεϊνική τεχνολογία. Λειτουργεί προετοιμάζοντας τον οργανισμό να αμυνθεί έναντι της λοίμωξης covid19. Το εμβόλιο περιέχει μια εργαστηριακή εκδοχή μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 (πρωτεΐνη ακίδα). Περιέχει επίσης ένα "ανοσοενισχυτικό", μια ουσία που συμβάλλει στην ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων στο εμβόλιο.

Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ως ξένη και θα παράγει φυσικές άμυνες — αντισώματα και Τ κύτταρα — εναντίον της. Εάν, αργότερα, το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με το ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ακίδα στον ιό και θα είναι έτοιμο για επίθεση. Τα αντισώματα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο covid19 σκοτώνοντας τον ιό μέσω συνέργειας, αποτρέποντας την είσοδό του στα κύτταρα του σώματος και καταστρέφοντας τα μολυσμένα κύτταρα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Παρενέργειες

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν με το εν λόγω εμβόλιο στις μελέτες ήταν συνήθως ήπιες ή μέτριες με υποχώρηση εντός μερικών ημερών μετά από τον εμβολιασμό. Οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ευαισθησία ή πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, μυϊκός πόνος, πονοκέφαλος, γενικό αίσθημα αδιαθεσίας, πόνος στις αρθρώσεις και ναυτία ή έμετος.

Home