Νεκτάριος ή Ευμένιος για Κιτίου; Σήμερα η 1η φάση των εκλογών

Νεκτάριος ή Ευμένιος για Κιτίου; Σήμερα η 1η φάση των εκλογών

Όλες οι πληροφορίες για τις σημερινές εκλογές για το νέο Μητροπολίτη Κιτίου - Πότε θα παρθεί η τελική απόφαση

Ημέρα εκλογών σήμερα στην Λάρνακα αφού κλήρος και λαός καλούνται να ψηφίσουν τον εκλεκτό τους για τον Θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την πρώτη φάση των εκλογών αφού η δεύτερη και καθοριστική εκλογή θα γίνει στην Ιερά Σύνοδο όπου και θα προκύψει ο νέος Μητροπολίτης Κιτίου. 

Από την σημερινή ψηφοφορία θα προκύψει το Τριπρόσωπο, οι τρεις πρώτοι δηλαδή υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους. Εντός λίγων ημερών, θα διενεργηθεί μυστική ψηφοφορία στην Ιερά Σύνοδο και ο υποψήφιος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους θα αναδειχθεί νέος Μητροπολίτης Κιτίου.

Εκλεκτός της Ιεράς Συνόδου και φαβορί για εκλογή είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης κ.κ. Νεκτάριος. Ανθυποψήφιός του είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πατήρ Ευμένιος Σιήππης. Οι ψηφοφόροι μπορούν όμως να επιλέξουν και κάποιον άλλο εάν επιθυμούν, φτάνει να τηρεί κριτήρια. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν γύρω στις 9 το βράδυ της Κυριακής. 

Πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία

Οι εκλογές θα γίνουν στις ενορίες. Σύμφωνα με την εγκύκλιο , η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 10 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 5 μ.μ. Μεταξύ των ωρών 1 μ.μ. και 2 μ.μ. Θα υπάρξει διάλειμμα. 

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των 18 ετών, κάτοικοι της Μητροπολιτικής Περιφερείας Κιτίου και οι διαμένοντες μονίμως, από ενός τουλάχιστον έτους, εις την Μητροπολιτικής Περιφέρεια Κιτίου, πλην των προσφύγων.

Κάθε ψηφοφόρος θα λαμβάνει ένα λευκό χαρτί με σφραγίδα και σ’ αυτό θα πρέπει να αναγράψει τον εκλεκτό του για τον θρόνο της Μητροπόλεως Κιτίου. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή τα ονόματα των υποψηφίων και να επιλέξει κάποιο από αυτά. Οι βασικότεροι υποψήφιοι είναι όπως προαναφέραμε είναι ήδη γνωστοί αλλά ο κόσμος μπορεί σαφώς να επιλέξει και οποιονδήποτε άλλον επιθυμεί φτάνει να τηρεί τα κριτήρια. 

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε που ψηφίζετε

Οι όποιες ενστάσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούν υποβληθούν θα εξεταστούν από τον Τοποτηρητή εντός τριών ημερών μετά τις εκλογές. Γενικός υπεύθυνος των εκλογών ορίσθηκε ο Ιωάννης Χαριλάου Διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Πότε θα γίνει η Σύνοδος για ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Κιτιου

 

Η Ιερά Σύνοδος όπως προαναφέραμε θα εκλέξει οριστικά το νέο Μητροπολίτη Κιτίου. Μετά τις 28 Ιουλίου και τις εκλογές, θα υπάρχει περιθώριο τριών ημερών (29, 30 και 31 Ιουλίου 2019) όπου οποιοσδήποτε ψηφοφόρος θα μπορεί να υποβάλει ένσταση στην Ιερά Σύνοδο για την εκλογική διαδικασία. Μετά το τέλος αυτής της προθεσμίας, μέσα σε πέντε μέρες θα συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος όπου θα επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών και την κατάρτιση του Τριπρόσωπου. Ακολούθως, εντός τριών ημερών θα συγκληθεί εκ νέου η Ιερά Σύνοδος τα μέλη της οποίας θα ψηφίσουν και θα εκλέξουν οριστικά το νέο Μητροπολίτη Κιτίου. Θυμίζουμε ότι Μητροπολίτης εκλέγεται αυτός που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Με αυτά τα δεδομένα το αργότερο μέχρι τις 8 Αυγούστου θα γνωρίζουμε το νέο Μητροπολίτη Κιτίου. Η ενθρόνιση του θα γίνει λίγες μέρες αργότερα.

Home