Νεότερες πληροφορίες για την άδεια μητρότητας (upd)

Νεότερες πληροφορίες για την άδεια μητρότητας (upd)

Τι έγινε στη Βουλή - Θα παίρνουν έξτρα άδεια και οι μητέρες που διανύουν σε άδεια μητρότητας τελικά

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με την μορφή κατεπείγοντως κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση της άδειας μητρότητας. Όπως λέχθηκε, επιπλέον άδεια θα δοθεί και στις μητέρες που διανύουν άδεια μητρότητας κατά την περίοδο που θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο. 

>>>> Δείτε ΕΔΩ όλα όσα έγιναν την Τρίτη στη Βουλή

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής τίθεται προς συζήτηση σήμερα το νομοσχέδιο που αφορά την επέκταση της άδειας μητρότητας. Μάλιστα η συνεδρίαση της επιτροπής θα γίνει στην παρουσία της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Αυτό που αναμένεται να αλλάξει, αν ανάψει το πράσινο φως η Βουλή, θα είναι η αύξηση της άδειας μητρότητας για το 2ο και 3ο παιδί. 

Συγκεκριμένα για το 2ο παιδί, η άδεια μητρότητας θα αυξηθεί από τέσσερις σε πέντε μήνες και για το 3ο παιδί η άδεια μητρότητας θα αυξηθεί σε έξι μήνες.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Από πότε θα ισχύει 

Την ίδια ώρα ωστόσο προκύπτει το εξής ερώτημα. Τι θα ισχύει για τις μητέρες που βρίσκονται με άδεια μητρότητας στο 2ο ή 3ο τους παιδί την ώρα που εγκρίνεται το νομοσχέδιο;

Όπως ανέφερε στην Offsite αρμόδια πηγή και βάσει των όσων προνοεί τη δεδομένη στιγμή το νομοσχέδιο, μητέρα που βρίσκεται σε άδεια μητρότητας για το 2ο ή το 3ο της παιδί δε θα δικαιούται τον επιπλέον μήνα της άδειας, τη στιγμή που θα εγκριθεί το νομοσχέδιο. 

«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε μεταβατική διάταξη τη δεδομένη στιγμή άρα δεν υπάρχει αναδρομικότητα», ανέφερε στην Offsite αρμόδια πηγή από το υπ. Εργασίας.

Ουσιαστικά, μόνο όταν εγκριθεί το νομοσχέδιο θα μπορεί μια μητέρα να πάρει πέντε μήνες άδεια μητρότητας για το 2ο παιδί και έξι μήνες για το 3ο. 

(ΝΕΟΤΕΡΟ: Όπως λέχθηκε στη Βουλή θα δικαιούνται άδεια και οι μητέρες που θα διανύουν άδεια μητρότητας κατά την περίοδο ψήφισης του νομοσχεδίου)

Σε σχέση με τις αιτήσεις, μας ειπώθηκε πως δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι και η διαδικασία παραμένει ως έχει και αυτό που αναμένεται είναι η έγκριση του νομοσχεδίου από την Βουλή.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Και γονική άδεια

Πέραν από την επέκταση της άδειας μητρότητας προωθείται και 2 μήνες γονική άδεια για τον πατέρα και την μητέρα όπου θα είναι πληρωμένη.

Η συγκεκριμένη άδεια θα είναι επιπλέον και θα προωθηθεί τέλος του έτους και θα μπορεί να αξιοποιηθεί μέχρι και που το παιδί θα είναι έως 8-9 ετών.

Home