Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νικόλας: Ζητά αναβολή ψήφισης νόμου για σεξουαλική διαπαιδαγώγη

Offsite Team -
28.11.2022

Νικόλας: Ζητά αναβολή ψήφισης νόμου για σεξουαλική διαπαιδαγώγη

Έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής - Σφοδρές αντιδράσεις από βουλευτές

Τις αντιδράσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής προκάλεσε η επιστολή του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, που κατέθεσε στη σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων, με την οποία ζητά αναβολή της ψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης νόμου του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, για την ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος ζητά μέσω της επιστολής του την αναβολή της συζήτησης του θέματος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ, των Οικολόγων και του ΔΗΣΥ.  

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη πρόταση νόμου έχει ως στόχο να καταστεί υποχρεωτική η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σημειώνεται, επίσης, πως η ψήφισή της αναβλήθηκε από την Ολομέλεια, πριν από δύο εβδομάδες, ενώ η πρόταση είναι προγραμματισμένη να ξανατεθεί  προς ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου του 2022.

Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, τόνισε πως η πρόταση νόμου του Θεοπέμπτου «στις 2 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στην Ολομέλεια για ψήφιση και ο κάθε ένας να αναλάβει τις ευθύνες του στην Ολομέλεια με τη ψήφο που θα δώσει ή δεν θα δώσει».

>>> Διαβάστε επίσης: Ειρήνη: Υποχρεωτική η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία <<<

Η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε έκπληξη  για την επιστολή του Νικόλα Παπαδόπουλου προς την Πρόεδρο της Βουλής, η οποία όπως ανέφερε «είναι και εκτός διαδικασίας».

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «όλοι παρευρέθηκαν στην Επιτροπή, έδωσαν τις απόψεις τους, συνεπώς αν συμμετείχαν στην Επιτροπή οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ και δεν επέλεγαν να απουσιάζουν, θα γνώριζαν πολύ καλά τι είπε και η Νομική Υπηρεσία και τι είπε το Υπουργείο Παιδείας».

Άλλωστε, είπε, «υπάρχουν και τα γραπτά τους σημειώματα. Συνεπώς, η αναφορά του κ. Παπαδόπουλου ότι το θέμα πρέπει να πάει ξανά στο Υπουργείο Παιδείας και στη Νομική Υπηρεσία δεν ξέρω που αποσκοπεί, εκτός αν πλέον, θέλουν να βρίσκουν αφορμές, για να αναβάλλουν την ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας, για την οποία πρέπει να πω ότι φρόντισαν και οι Βουλευτές να υπάρξει μέγιστη παραπληροφόρηση».

Όπως πρόσθεσε η κ. Χαραλαμπίδου «είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόση παραπληροφόρηση γύρω από μια πρόταση νόμου και δεν θέλω να την αποδίδω σε συντηρητικούς κύκλους, οι οποίοι επιχειρούν να σταματήσουν τη θεσμοθέτηση της διδασκαλίας».

Εξήγησε πως «η πρόταση νόμου του Θεόπεμπτου επικεντρώνεται σε δύο σημεία, με το πρώτον να αφορά στο ότι δεν μπορεί να είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εκπαιδευτικού και του Υπουργείου Παιδείας η διδασκαλία του μαθήματος».

Είπε ακόμα πως το μάθημα υπάρχει σήμερα στα σχολεία και αν θέλουν το διδάσκουν αν θέλουν δεν το διδάσκουν, για να σημειώσει ότι με την ψήφιση της πρότασης δεν εισάγεται κάτι νέο.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτό πρέπει να σταματήσει, για να συμπληρώσει πως αυτές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές των διεθνών οργανισμών ότι πρέπει να διδάσκεται.

Επίσης, είπε πως το μάθημα απλώς επεκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες από την προδημοτική μέχρι την Γ’ Λυκείου, αφού πρέπει να προστατευτούν τα παιδιά.

Διερωτήθηκε ακόμα «τι είναι αυτό που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις με αποτέλεσμα να στοχοποιούνται και μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», κάνοντας λόγο για «χυδαίες αναρτήσεις» από μέλος της Επιτροπής Παιδείας.

«Ειλικρινά δεν μπορώ να το κατανοήσω. Για μας το θέμα θεωρείται λήξαν. Αν ο κ. Παπαδόπουλος διαφωνεί μπορεί στην Ολομέλεια το κόμμα του και οι Βουλευτές του να εκφράσουν τις διαφωνίες τους, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι έρχεται το Υπουργείο Παιδείας σε τόσες συνεδριάσεις και ξαφνικά πρέπει να πάμε να ξαναρωτήσουμε τις θέσεις τους», ανέφερε.

«Δηλαδή, αυτοί που μας στέλνουν στις Επιτροπές τί είναι; Διακοσμητικά στοιχεία απλώς για να παρευρίσκονται ή τους στέλνουν για να εκφράσουν άποψη; Ή πάλι υπάρχει ασυνεννοησία που τόσες φορές την έχουμε βιώσει μεταξύ Υπουργών και λειτουργών;», διερωτήθηκε η κ. Χαραλαμπίδου.  

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων  - Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε πως θεωρεί ότι η πρόθεση αυτής της επιστολής σε αυτό το στάδιο είναι απλά να μην ψηφιστεί η νομοθεσία, για να σημειώσει ότι το θέμα έχει συζητηθεί με τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Παιδείας σε τέσσερις συνεδρίες της Επιτροπής.

Επιπροσθέτως, είπε πως η συγκεκριμένη πρόταση εκκρεμεί από την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία και άρα είχαν όλον τον χρόνο να τη μελετήσουν και να πουν τις απόψεις τους.

«Πρέπει να σας πω ότι ως Κίνημα Οικολόγων δεχθήκαμε σχεδόν όλες τις εισηγήσεις που είχαν οι συνάδελφοι, αλλά επίσης και τις εισηγήσεις της κοινωνία των πολιτών και άλλων φορέων», ανέφερε.

Η κ. Ατταλίδου χαρακτήρισε το ζήτημα «υψίστως πολιτικό», προσθέτοντας πως θεωρεί ότι «κάποια στελέχη του ΔΗΚΟ δεν θέλουν να περάσει η πρόταση».

Πρέπει, σημείωσε, «να πω ότι ίσως και με παρέμβαση μερικών μελών της Εκκλησίας, το οποίο πραγματικά θεωρώ ότι είναι κρίμα, γιατί στην Κύπρο έχουμε μεγάλους αριθμούς σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών».

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Ατταλίδου «όπως είπε η Επίτροπος Δικαιωμάτων του Παιδιού και η Πρόεδρος της Φωνής Αναστασία Παπαδοπούλου η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ένα από τα  εργαλεία που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και θεωρώ ότι όλοι πρέπει να το έχουν αυτό υπόψη και να μην φέρουν άλλα προσκόμματα».

Ανέφερε επίσης ότι «η πρόταση αυτή έχει στόχο  την ευημερία και την προστασία των παιδιών μας και γι’ αυτό πρέπει να ψηφιστεί από όλους».      

Επιστολή Παπαδόπουλου

Σύμφωνα με την επιστολή, ο κ. Παπαδόπουλος ζητά λόγω της σοβαρότητας του θέματος, να γνωρίζει την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας για την πρόταση νόμου και συγκεκριμένα κατά πόσο από αυτήν προκύπτουν ζητήματα συνταγματικότητας.

Περαιτέρω, το ΔΗΚΟ ζητά να έχει την ξεκάθαρη τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργείου σε σχέση με την πρόταση, καθώς αυτή όπως αναφέρει, δεν αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη σχετική έκθεση της Επιτροπής. 

(ΚΥΠΕ)

Home