Νικολόπουλος:Υπό στενή παρακολούθηση Λευκωσία, Αμμ/στος & Λάρνακα

Νικολόπουλος:Υπό στενή παρακολούθηση Λευκωσία, Αμμ/στος & Λάρνακα

Μείωση κρουσμάτων στην Πάφο / Παραμένει υψηλό το φορτίο νοσηρότητας στη Λεμεσό, παρά την μείωση των θετικών περιστατικών

Την ώρα που ήδη βρίσκονται σε ισχύ τα νέα αυστηρότερα μέτρα που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η Κυβέρνηση, τα βλέμματα της επιδημιολογικής ομάδας είναι στραμμένα προς τους επιδημιολογικούς δείκτες της κάθε επαρχίας.

Σχολιάζοντας τους επιδημιολογικούς δείκτες ο δρ. Γιώργος Νικολόπουλος, ανέφερε πως σε τρεις επαρχίες παρατηρείται έξαρση του ιού, ενώ σε Λεμεσό και Πάφο όπου ήταν υπό καθεστώς lockdown, ξεκίνησε να καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων. 

«Με τα στοιχεία έχουμε τη δεδομένη στιγμή ενώπιόν μας, φαίνεται ότι στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, στη Λευκωσία και στη Λάρνακα παρατηρείται έξαρση του ιού. Οι επιδημιολογικοί δείκτες της Πάφου συνεχίζουν να καταγράφουν μείωση, ενώ σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό καταγράφεται μια μείωση των κρουσμάτων αλλά το φορτίο νοσηρότητας ακόμα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα».

Μιλώντας στην Offsite ο δρ. Νικολόπουλος τόνισε πως τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας πρωτίστως παρακολουθούν στενά την Λευκωσία, μετά την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και ακολούθως την Λάρνακα. 

 

Σε ότι αφορά τις τοπικές εξάρσεις που παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές, ακόμα και στην Πάφο που καταγράφει μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κάποιες αναζωπυρώσεις. «Αυτό είναι και μια απάντηση στις κριτικές γιατί η Πάφος ήταν υπό καθεστώς τοπικού lockdown»

Όπως εξήγησε «όταν έχεις μια περιοχή η οποία μας σε μικρό χρονικό διάστημα καταγράφει μια απότομη αύξηση, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ούτως ώστε να γίνει καταστολή της μετάδοσης. Εξακολουθούν και υπάρχουν εστίες, αλλά προς το παρόν φαίνεται να είναι ελεγχόμενες αυτές οι εξάρσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τον χθεσινό αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών ο οποίος ανέβηκε στα 318, ο δρ. Νικολόπουλος τόνισε πως οι ειδικοί, παρακολουθούν τις τάσεις οι οποίες σχηματίζονται. «Οι αριθμοί που ανακοινώνονται από το Υπουργείο μπορεί να αφορούν προηγούμενες ημέρες. Μας ενδιαφέρει να δούμε τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται αλλά και το ποσοστό θετικότητας παραμένει σταθερό».

Όπως σημειώνει, ο αριθμός αναπαραγωγής τη δεδομένη στιγμή κυμαίνεται παγκύπρια λίγο πιο πάνω από το 1. «Στις τρεις επαρχίες που παρατηρείται έξαρση του ιού, ο αριθμός αναπαραγωγής είναι ακόμα λίγο πιο πάνω, αλλά δε δείχνει ότι θα μας ξεφύγει η κατάσταση».

Για την κατάσταση στα νοσοκομείο αλλά και τους διασωληνωμένους ασθενείς ο δρ. Νικολόπουλος τόνισε πως ο δείκτης αυτός, είναι ο πιο σημαντικός. «Αυξάνονται οι νοσηλείες αλλά όχι με δραματικούς ρυθμούς. Στις ΜΕΘ υπάρχει μια σταθεροποίηση στους 15 νοσηλευόμενους, αλλά αυτό εξακολουθεί να μας ανησυχία καθώς ο αριθμός αυτός είναι υψηλός».

Home