Νομική μάχη για Μασιά - Κωνσταντίνου - Τι θα ζητήσει η Αστυνομία

Νομική μάχη για Μασιά - Κωνσταντίνου - Τι θα ζητήσει η Αστυνομία

Ισπανικό δημοσίευμα: Kλειδί η αναδρομικότητα του νόμου παρακολουθήσεων

Νομική μάχη προβλέπεται το πρωί της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου 2020 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στη διαδικασία παραπομπής στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας των προέδρου της Αγίας Νάπας, πρώην διαιτητή, Δημήτρη Μασιά και του διαγραφέντα από την ΚΟΠ διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου.

Η ανακριτική ομάδα κατόρθωσε να ολοκληρώσει μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας το ανακριτικό έργο  για τον αγώνα της 8ης Φεβρουαρίου 2020 Οθέλλος Αθηαίνου - Αγία Νάπα και καταχωρεί την υπόθεση. Ως εκ τούτου δεν είναι αναγκασμένη να ζητήσει νέο διάταγμα κράτησης των δυο.

Θα ζητήσουν κράτηση

Όπως πληροφορούμαστε, οι ανακριτές θα ζητήσουν την κράτηση των υπόπτων, κατηγορουμένων μετά τη διαδικασία Μασιά - Κωνσταντίνου μέχρι τη δίκη τους. Ωστόσο, οι δικηγόροι των δυο Στέλιος Χριστοδούλου (Δ. Μασιάς)  και Ελίζα Σωκράτους (Α. Κωνσταντίνου) θα επιχειρήσουν να πείσουν το Δικαστήριο ώστε οι πελάτες τους να μείνουν ελεύθεροι υπό όρους μέχρι τότε.

Οι κατηγορίες

Οι Μασιάς και Κωνσταντίνου συνελήφθησαν την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 και οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο Λάρνακας όπου προφυλακίστηκαν για περίοδο οκτώ ημερών την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020. Οι κατηγορίες που θα ακουστούν σήμερα από την Αστυνομία στη διαδικασία παραπομπής των Μασιά - Κωνσταντίνου είναι τρεις και αφορούν: Διάπραξη Κακουργήματος. Συνωμοσία για καταδολίευση. Αδικήματα κατά παράβαση του Νόμου Περί Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Αγώνων και παράβασης του Νόμου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Η διαδικασία

Στη σημερινή διαδικασία η Εισαγγελία της Αστυνομίας θα αναφέρει ενώπιον του Δικαστηρίου τις τρεις κατηγορίες και οι δυο κατηγορούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν (όχι να απαντήσουν)  εάν τις αντιλαμβάνονται. Ακολούθως, η Εισαγγελία θα παραδώσει ολόκληρο το μαρτυρικό υλικό στη διάθεση του Δικαστηρίου, το οποίο θα αποσυρθεί για να αποφασίσει εάν θα κάνει αποδεκτό το αίτημα παραπομπής των Μασιά - Κωνσταντίνου σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου.

Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου και εάν αυτή είναι παραπομπή, θα αρχίσει η νομική μάχη για την κράτηση η μή των κατηγορουμένων μέχρι την ημερομηνία  παραπομπής.

Ισπανικό δημοσίευμα: Aναμένουν  τον Γεν. Εισαγγελέα

Η Αστυνομία αναμένει οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για τον τρόπο που θα προχωρήσει η έρευνα για τους στημένους αγώνες στην Κύπρο μετά το σάλο που προκάλεσε ισπανικό δημοσίευμα. 

Όπως πληροφορούμαστε, εντός των επόμενων ημερών κλιμάκιο της Αστυνομίας θα μεταβεί στη Νομική Υπηρεσία και θα συναντηθεί με τους λειτουργούς που ασχολούνται με την υπόθεση για τη λήψη οδηγιών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας καλείται να λύσει το «γόρδιο δεσμό» της αναδρομικότητας του νόμου για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

Την Τρίτη το απόγευμα μετά από σύσκεψη με την ηγεσία της Αστυνομίας που συγκάλεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης δήλωσε ότι:« Kατά τη σύσκεψη «κάναμε ανασκόπηση, ζήτησα ενημέρωση και μετέφερα κάποια μηνύματα, τα οποία πιστεύω πως έγιναν απολύτως κατανοητά. Πιστεύω ότι θα ακολουθήσει η υπόθεση αυτή την κανονική της πορεία, με την ενημέρωση στον Γενικό Εισαγγελέα για τα θέματα στα οποία ήδη ζητήθηκε γνωμάτευσή του, καθώς και για κάποια άλλα θέματα που συζητήσαμε. Θα αναμένει η Αστυνομία τη γνωμάτευση και τις συμβουλές του Γενικού Εισαγγελέα για το πώς θα προχωρήσει το θέμα αυτό στη συνέχεια».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει το ενδεχόμενο οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί να μπορούν να παρουσιαστούν στο δικαστήριο και εάν αυτό είναι που θα αναφέρεται στη γνωμάτευση, ο κ. Σαββίδης είπε ότι η γνωμάτευση θα αφορά διάφορα θέματα, σημειώνοντας πως δεν επιθυμεί να προσδιορίσει ποια είναι τα θέματα αυτά. «Δεν θέλω να προσδιορίσω τα θέματα αυτά, αλλά σίγουρα μπορώ να σας πω ότι ο σκοπός για τον οποίο ζητείται η γνωμάτευση είναι, λαμβανομένου υπόψη του είδους και της ποιότητας των πληροφοριών, με ποιο τρόπο θα μπορούσε να προχωρήσει σωστά η διερεύνηση της υπόθεσης, στο βάθος που υποσχεθήκαμε ότι θα διερευνάται η κάθε υπόθεση που έρχεται ενώπιον της Αστυνομίας».

ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ως προς το θέμα της αναδρομικότητας του Νόμου των παρακολουθήσεων και κατά πόσον στοιχεία που υπάρχουν να μην μπορούν να κατατεθούν στο δικαστήριο προ της εφαρμογής του Νόμου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως απάντησε πως αυτά είναι συγκεκριμένα νομικά ερωτήματα, για τα οποία αναμένεται η γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του κράτους, που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. «Εδώ δεν είμαι ως νομικός σύμβουλος ή ως δικηγόρος, για να απαντήσω νομικές ερωτήσεις.

Είμαι εδώ ως ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας και αυτό που θέλω να σας διαβιβάσω είναι ότι είχαμε αυτή τη σύσκεψη, κατά την οποία συζητήσαμε τα θέματα που έκρινα ότι ήθελα να συζητήσω, πέρασα τα μηνύματα που ήθελα να περάσω και αναμένουμε τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του κράτους, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να συμβουλεύσει σε θέματα, όπως είναι αυτό της αναδρομικότητας του νόμου των παρακολουθήσεων ή για άλλα παρεμφερή θέματα που εγείρονται, λαμβάνοντας υπόψη το είδος της υπάρχουσας μαρτυρίας.  Θα πράξουμε εκείνο το οποίο θα συμβουλεύσει ο Γενικός Εισαγγελέας. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο», υπέδειξε ο κ. Σαββίδης.  

Home