Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νομοσχέδιο για Τατουάζ: Τι λένε οι επαγγελματίες Tattoo Artist

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
20.02.2019

Νομοσχέδιο για Τατουάζ: Τι λένε οι επαγγελματίες Tattoo Artist

Thumbnail
To tattoo και το piercing στο επίκεντρο - Τι αναφέρουν στην Offsite οι «πρωτεργάτες» του Νομοσχεδίου

Την ευχαρίστησή του εκφράζει στην Offsite ο Σύνδεσμος Δερματοστιξιών (tattoo) και Διαπέρνησης Σώματος (piercing), ο οποίος επικρωτεί την κατάθεση του Νομοσχεδίου για περιορισμό και έλεγχο των καταστημάτων που απασχολούνται με την δερματοστιξία (tattoo) και την διαπέρνηση σώματος (piercing).

Μιλώντας στην Offsite ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Μάριος Κυριάκου και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου, Αντώνης Χρυσοστόμου, δήλωσαν πως η προσπάθεια για έλεγχο του επαγγέλματος ξεκίνησε το 2002 με μεμονωμένες κινήσεις φτάνοντας τελικά στο 2012 όπου και δημιουργήθηκε το Νομοσχέδιο «Ο περί Εγγραφής Δερματοστικτοποιών και Διαπερνητών Σώματος και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, το Νομοσχέδιο εκκρεμούσε στην Νομική Υπηρεσία από το 2012 η οποία το επέστρεψε στο Υπουργείο Υγείας όπου και ξεκίνησε μία νέα προσπάθεια μέσα από διάλογο του Συνδέσμου και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών ,προκειμένου να τροποποιηθεί και να ενισχυθεί με απώτερο σκοπό να μπει μία τάξη στο χώρο του επαγγέλματος.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, ο Σύνδεσμος αναμένει να κάνει διαβουλεύσεις με την Βουλή προτού το νομοσχέδιο επικυρωθεί, έτσι ώστε να είναι όλες οι πλευρές σύμφωνες και πλήρως ενημερωμένες.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Κυριάκου, σκοπός του νομοσχεδίου αυτού είναι να προστατεύσει τους πολίτες αλλά και τους επαγγελματίες που σέβονται την τέχνη τους.

TATTOO

Από την πλευρά του ο Γραμματέας και Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου, Αντώνης Χρυσοστόμου, δήλωσε στην Offsite πως τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται ανεξέλεγκτα εργαστήρια, τα οποία δεν πληρούν ούτε τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, ο Σύνδεσμος ευελπιστεί με το νομοσχέδιο να δημιουργηθεί ένα σαφές πλαίσιο ως προς τις προδιαγραφές που πρέπει να υπάρχουν και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται. 

Αναφορικά με το όριο ηλικίας που θέτει το νομοσχέδιο (απαγόρευση σε άτομα κάτω των 16 ετών και συγκατάθεση για άτομα ηλικίας 16 – 18 ετών), ο κ. Χρυσοστόμου μας ανέφερε πως ο Σύνδεσμος συμφώνησε παρόλο που θεωρεί πως 16 ετών είναι σχετικά νωρίς τόσο σωματικά αλλά και όσον αφορά την ωριμότητα του ατόμου, ωστόσο με το νομοσχέδιο μπορεί να υπάρχει αυστηρός έλεγχος και σε αυτό το κομμάτι.

Σχετικά με την απαγόρευση δωρεάς αίματος για 9 μήνες από την ημέρα του tattoo ή piercing, ο Σύνδεσμος το θεωρεί θετικό μέτρο καθώς υπάρχουν νοσήματα που χρειάζονται χρόνο για να εντοπιστούν σε περίπτωση που προκληθεί κάτι τέτοιο. 

Ο Σύνδεσμος θεωρεί σημαντικό επίσης το ότι με την επικύρωση του Νομοσχεδίου, το Συμβούλιο Εγγραφής Δερματοστικτοποιών και Διαπερνητών Σώματος και Εργαστηρίων Δερματοστιξίας και Διαπέρνησης σώματος, θα έχει την δικαιοδοσία να επεμβαίνει στα εργαστήρια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές που θέτει το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο θα βρεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την 1η Μάρτιου και έπειτα στην Επιτροπή Υγείας όπου θα εξεταστεί λεπτομερώς και θα κατατεθούν πιθανές τροπολογίες.  

Home