Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νουρής: Δεν ολοκληρώθηκε η μίσθωση τ/κ περιουσιών στον Μούτταλο

Offsite Team -
09.02.2021

Νουρής: Δεν ολοκληρώθηκε η μίσθωση τ/κ περιουσιών στον Μούτταλο

Thumbnail
Πυρά βουλευτών εναντίον δημάρχου Πάφου

Το θέμα των παρεμβάσεων του Δήμου Πάφου σε τουρκοκυπριακές περιουσίες στον Μούτταλο συζητήθηκε εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή να αναφέρει ότι στην περιοχή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μισθώσεις μεταξύ του Δήμου Πάφου και του κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών.

 

Ο Υπουργός κλήθηκε να απαντήσει στα λεχθέντα από βουλευτές για αυθαίρετες παρεμβάσεις και πιέσεις σε χρήστες τουρκοκυπριακών περιουσιών από τον Δήμαρχο Πάφου.

 

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί σε διοικητική έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί αν έγιναν παρεμβάσεις από τον Δήμο Πάφου σε τουρκοκυπριακές περιουσίες στον Μούτταλο. Ωστόσο ανέφερε ότι οι αποφάσεις κατά την 43η συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για μισθώσεις στον Δήμο Πάφου, δεν έχουν ακόμα προχωρήσει και ότι το ενδεχόμενο να υπάρχουν παραβάσεις είναι αρμοδιότητα των διωκτικών αρχών.

 

Σε μια συνεδρία κατά την οποία υπήρξε ένταση και καταγγελίες βουλευτών για αυθαιρεσίες και πιέσεις του Δημάρχου Πάφου, αναφορικά με παρεμβάσεις σε τουρκοκυπριακές περιουσίες, που παραχωρήθηκαν σε δικαιούχους, ο ΥΠΕΣ υπερασπίστηκε των χειρισμών του Υπουργείου και εξήγγειλε ριζική αναθεώρηση της παραχώρησης τουρκοκυπριακών περιουσιών, σημειώνοντας ότι θα εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια.  

Βουλευτές της Επιτροπής Προσφύγων επισκέφθηκαν πρόσφατα τον Μούτταλο για να δουν από κοντά το θέμα που προέκυψε ύστερα από διαμαρτυρίες κατόχων τ/κ περιουσιών. Παράλληλα εξέφρασαν δυσφορία για επιστολή που τους έστειλε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και ανέφεραν ότι αμφισβητεί την ακεραιότητα της Επιτροπής.  

Ο Υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας στους βουλευτές, ανέφερε ότι στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής ακούστηκαν προσβλητικά προς το πρόσωπό του πράγματα, από μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής όπως ότι παραποίησε τα πρακτικά. Είπε επίσης ότι σε επιστολή που έλαβε από τον Δήμαρχο Πάφου, που του διατύπωνε κατηγορίες για μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του απάντησε ότι διατυπώνει σοβαρές και ατεκμηρίωτες καταγγελίες και στοχοποιεί συλλήβδην τους πάντες, ενώ τον κάλεσε να ανακαλέσει όσα προσβλητικά ανέφερε για τον τρόπο για τον τρόπο που ο Υπουργός Εσωτερικών αφήνει την Επιτροπή να λειτουργεί.  

Στις κατηγορίες βουλευτών ότι ο Δήμος Πάφου προχωρεί αυθαίρετα και με την ανοχή του Υπουργείου σε κατεδάφιση υποστατικών, ο κ. Νουρής απάντησε ότι ο δήμος Πάφου ως πολεοδομική αρχή έχει την εξουσία να απομακρύνει παράνομες και επικίνδυνες κατασκευές και ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείο να τον εμποδίσει να εφαρμόσει τις εξουσίες του. Πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΣ διεξάγει διοικητική έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσο ο δήμος ξεκίνησε να κάνει παρεμβάσεις πριν του μισθώσουν συγκεκριμένη περιουσία. Η συγκεκριμένη έρευνα για τον Μούτταλο, όπως είπε, θα διερευνήσει επίσης αν έχουν γίνει ποινικά αλλά και ενδεχομένως πειθαρχικά αδικήματα και από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και  θα παραδώσει το πόρισμά της στις 2 Μαρτίου.  

Αναφέρθηκε παράλληλα στο αίτημα για δημιουργία χώρου στάθμευσης στον Μούτταλο και είπε ότι αυτό προϋπήρχε από το 2010 και ότι το Υπουργείο έκανε χωροταξικό σχεδιασμό για να δει αν δικαιολογείται το αίτημα και ποιος είναι ο επηρεασμός των ανθρώπων που ζουν εκεί. Πρόσθεσε ότι όταν ήρθε κοντά τους το χωροταξικό σχέδιο είδε ότι επηρεάζονται 13 περιουσίες και στην εξέλιξη εννέα ιδιοκτήτες συναίνεσαν για τον συγκεκριμένο επηρεασμό. Ανέφερε ότι σε άλλες περιπτώσεις δεν υπήρχε σοβαρός επηρεασμός και  θεώρησε ότι το έργο είναι κοινής ωφελείας και πρέπει να προχωρήσει. Παράλληλα, ανέφερε ότι στην απόφαση έχουν περιληφθεί όροι και προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν σε όλους τους περίοικους δωρεάν και αποκλειστικό χώρο στάθμευσης, καθώς και πρόσβαση στις περιουσίες τους. Σε περίπτωση, όπως είπε, που δεν τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις από τον δήμο Πάφου, αυτό δεν νομιμοποιείται και θα πρέπει να ανταποκριθεί η Αστυνομία εάν κληθεί.  

Παράλληλα, ανέφερε ότι το Υπουργείο είναι σε διαδικασία πλήρους αναθεώρησης των κριτηρίων παραχώρησης των τ/κ περιουσιών και θα πρέπει, όπως είπε, να μπουν εισοδηματικά κριτήρια, αφού σε κάποιους έχουν παραχωρηθεί χιλιάδες στρέμματα γεωργικής και άλλης γης, ενώ έχουν οι ίδιοι μεγάλη περιουσία. Είπε επίσης ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών και όλοι «έχουμε ευθύνες» για την εξόφθαλμα παράνομη παραχώρηση σε κάποιους τ/κ περιουσιών από το 1977 και μετά.  

Πυρά βουλευτών εναντίον δημάρχου Πάφου

 Τόσο σε δηλώσεις τους εντός της Επιτροπής όσο και εκτός, βουλευτές επέκριναν κατά τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος

 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι δυστυχώς όπως φαίνεται ούτε ο Υπουργός Εσωτερικών είναι διατεθειμένος να θέσει φραγμό στον ετσιθελισμό και την αυθαιρεσία του Δημάρχου Πάφου. Η αναφορά, όπως είπε του ΥΠΕΣ, ότι αποστρέφεται τον τρόπο με τον οποίο ο δήμαρχος Πάφου τοποθετείται δεν είναι αρκετή. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, ενώ είναι ο Υπουργός Εσωτερικών διαχειριστής και κηδεμόνας των τ/κ περιουσιών, παραπέμπει τους επηρεαζόμενους στην Αστυνομία, λες και δεν έχει καμιά αρμοδιότητα, ρόλο και ευθύνη για να προστατεύσει τις οικογένειες που επηρεάζονται. Ενώ παραδέχεται, ανέφερε, ότι δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ του κηδεμόνα και του δήμου Πάφου στην περιοχή που γίνονται τα έργα, αρνείται να εμπλακεί ώστε να σταματήσουν οι  εργασίες, αλλά παραπέμπει στην ολοκλήρωση διοικητικής έρευνας σε ένα μήνα. Μέχρι τότε, είπε, τα έργα της περιοχής θα έχουν ολοκληρωθεί και η έρευνα δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αντικείμενο. Σημείωσε ότι τα τραγικά περιστατικά και οι παράνομες επεμβάσεις σε τ/κ περιουσίες στην Πάφο δεν θα γίνονταν αν ο Υπουργός Εσωτερικών προστάτευε τους εκτοπισμένους και την αξιοπρέπειά τους.  

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου, εντός Επιτροπής ανέφερε βαριές κατηγορίες εναντίον τουκ. Φαίδωνος. Τον χαρακτήρισε "εκδικητικό, άπονο" και ότι "λειτουργεί κατά το δοκούν, με την ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών" που του επέτρεψαν όπως είπε να συμπεριφέρεται ως «Ρωμαίος αυτοκράτορας».  Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η απάντηση του ΥΠΕΣ είναι ξεκάθαρη ότι δεν υπήρχε μίσθωση και ο δήμαρχος προχώρησε σε παράτυπες ενέργειες με τις μπουλντόζες να έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες. Αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένη περίπτωση κατά την οποία πίεζε γυναίκα να φύγει από το σπίτι της και της είπε ότι αν αρνηθεί θα σπάσει την κλειδαριά και θα κάνει κατάληψη, ενώ η γυναίκα του απάντησε ότι αν κάνει κάτι τέτοιο θα αυτοπυρποληθεί και θα καεί μαζί με το σπίτι. Ανέφερε ότι σε άλλη περίπτωση οδήγησε την μπουλντόζα σε σπίτι 83χρονης στην προσπάθεια του να την εκδιώξει με αποτέλεσμα να καταπέσει μέρους του τοίχου και να αποκοπεί η υδροδότηση για 43 μέρες. Αναφέρθηκε επίσης σε περίπτωση που "εκδικητικά", όπως είπε, κατέστρεψε με μπουλντόζα υπό ανέγερση υποστατικό σε οικόπεδο που αγοράστηκε από αδελφό ατόμου που αρχικά αρνείτο να εγκαταλείψει επαγγελματικό υποστατικό σε τ/κ γη.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου τάχθηκε με δηλώσεις της υπέρ της τροποποίησης του νόμου, ώστε οι τ/κ περιουσίες να παραχωρούνται μόνο σε εκτοπισθέντες.  

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε στην Επιτροπή ότι ο Δήμαρχος περιφέρεται σε προσφυγικές κατοικίες "απειλώντας και εκμαιεύοντας υπογραφές" για να του παραχωρήσουν μέρος των περιουσιών τους. Ανέφερε επίσης ότι ο δήμος μπήκε μια καλή πρωία σε τουρκοκυπριακή γη που παραχωρήθηκε σε καταδρομέα που πολέμησε το 74’ και του ξήλωσε το θερμοκήπιο που διατηρούσε. Απέκλεισε, όπως είπε, ολόκληρες συνοικίες και εισόδους ανθρώπων. Ξεσπιτώνουν, πρόσθεσε, πρόσφυγες για να κάνουν χώρους στάθμευσης. Ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής θα φέρει πρόταση νόμου ώστε να αφαιρεθεί το δικαίωμα να παραχωρείται τ/κ γη σε μη εκτοπισθέντες.  

ΚΥΠΕ

Home