Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νουρής: Έγιναν 2400 απελάσεις το 2022

Offsite Team -
23.06.2022 - 15:20

Νουρής: Έγιναν 2400 απελάσεις το 2022

50.000 αιτητές ασύλου στην Κύπρο

Στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο στεγαστικό και φυσικά στο μεταναστευτικό πρόβλημα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής στο 14ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελευθέρων Εργατικών Σωματείων Ημικρατικών Οργανισμών (ΟΗΟ- ΣΕΚ).

Στην ομιλία, ο Υπουργός Εσωτερικών μίλησε στο συνέδριο για τις  προκλήσεις που προκύπτουν και για σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας με ικανοποίηση  πως σήμερα μπορούμε να αναφερόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχοντας μπροστά μας νέα και εξαιρετικά ελπιδοφόρα δεδομένα για τον τόπο μας.

Όπως είπε, έπειτα από χρόνια προσπαθειών, συζητήσεων και διαβουλεύσεων, έγινε κατορθωτή η ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον περασμένο Μάρτιο, μιας από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την Κύπρο.

Είπε πως η ψήφιση και δημοσίευση των νέων νόμων αποτέλεσε το πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό βήμα για τροχοδρόμηση της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση των όσων αναφέρονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο ήδη εφαρμόζεται, με στόχο τον Ιούνιο του 2024, στις επόμενες τοπικές εκλογές, να τεθεί σε  εφαρμογή το νέο πλαίσιο λειτουργίας. 

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εξαιρετική συνεργασία που μέχρι σήμερα είχαν με τη συνδικαλιστική πλευρά και η πολύτιμη και σταθερή στήριξη που επέδειξαν οι συνδικαλιστές προς την επίτευξη του στόχου της ψήφισης των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης, θα συνεχιστεί και κατά το μεταβατικό στάδιο.

Σημείωσε πως δεν είναι ικανές οι όποιες αντιδράσεις να εμποδίσουν την πορεία υλοποίησης, εφόσον αντιμετωπίζονται με πνεύμα σύνεσης και συνεργασίας και με το βλέμμα προσηλωμένο στον τελικό στόχο της δημιουργίας βιώσιμων, πιο αποτελεσματικών τοπικών αρχών και οργανισμών, με διευρυμένες αρμοδιότητες, διοικητική και οικονομική αυτονομία προς όφελος του κάθε πολίτη, όπου και εάν κατοικεί στην Κύπρο.

Ανέφερε πως τα  θέματα προσωπικού αποτελούν ένα από τους κύριους πυλώνες της επικείμενης μεταρρύθμισης και πρόσθεσε πως δείκτης επιτυχίας, θα είναι η δημιουργία σύγχρονων οργανογραμμάτων που να καλύπτουν τις ανάγκες της κάθε νέας οντότητας και η ενίσχυση των τοπικών αρχών με το ενδεδειγμένο προσωπικό ώστε να είναι σε θέση να επιτελούν αποτελεσματικά το έργο τους.

Ο κ. Νουρής είπε πως μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Υπουργείο θα υλοποιήσει έργο, το οποίο περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, την κατάρτιση σε αιρετούς αλλά και στο προσωπικό των τοπικών αρχών, προκειμένου να δοθούν τα αναγκαία εφόδια για την ομαλή και εύρυθμη μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας. Το έργο, το οποίο αρχίζει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μέχρι και τις αρχές του 2025, και θα υλοποιηθεί από το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για την Καλή Διακυβέρνηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη συνεργασία των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και την Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης.

Σε σχέση με το ΡΙΚ, ο κ Νουρής υπογράμμισε τη συνεισφορά της ΣΕΚ στην υλοποίηση της σημαντικότατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2020, μεταξύ της εργοδοτικής πλευράς και των συντεχνιών του προσωπικού του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Μέσω αυτής της συμφωνίας, δημιουργήθηκε ένα οργανόγραμμα που δίνει πλέον τη δυνατότητα στο Ίδρυμα να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις, αξιοποιώντας πλήρως το έμψυχο δυναμικό του και χωρίς καμιά απώλεια θέσεων.

Στο θέμα της στεγαστικής πολιτικής, ο κ. Νουρής είπε πως μέσα από την πορεία υλοποίησης της εξελίχθηκε και «μεταλλάχθηκε» για να καταστεί ακόμα πιο γενναιόδωρη και ελκυστική για τους πολίτες.

Σημείωσε πως ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην προώθηση πολιτικών για αναζωογόνηση της υπαίθρου, με ιδιαίτερη αναφορά στις ορεινές, μειονεκτικές και ακριτικές μας περιοχές, ενώ τόνισε πως στόχος, μέσα από τα γενναιόδωρα Σχέδια παροχής οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση κατοικίας, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι προοπτικές για συγκράτηση του υπάρχοντος πληθυσμού, αλλά και για προσέλκυση νέων κατοίκων, συντείνοντας στη μείωση του φαινομένου της αστυφιλίας.

Μέχρι σήμερα, είπε, εγκρίθηκαν συνολικά 694 αιτήσεις για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας, με δαπάνη ύψους €24,3εκ., κάτι το οποίο καταδεικνύει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα Σχέδια.

Τα Σχέδια αναθεωρήθηκαν και επαναπροκηρύχθηκαν τον Απρίλιο του 2022 με πρόσθετα βελτιωμένα κίνητρα και τριπλάσιες διαθέσιμες πιστώσεις ύψους €15εκ. για φέτος και €20 εκ. για το 2023.

Στο μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης, ο κ. Νουρής τόνισε αρχικά πως δράστης και ηθικός αυτουργός για την εισβολή και το μεταναστευτικό είναι ο Αττίλας. «Εισβολέας το 1974, διακινητής ανθρώπινων ψυχών τα τελευταία χρόνια, εργαλειοποιώντας τους μετανάστες με σκοπό και στόχο τη δημογραφική αλλοίωση και αλλοτρίωση της χώρας» είπε, τονίζοντας ότι αυτή η επικίνδυνη υβριδική απειλή σε βάρος τόσο της Κύπρου, όσο και της ίδιας της ΕΕ, έχει συναθροίσει 50.000 αιτητές ασύλου στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, σχεδόν όλους προερχόμενους από την πράσινη γραμμή.

Ο κ. Νουρής είπε πως παράθυρο αισιόδοξης προοπτικής είναι οι πρόσφατες αποφάσεις αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων της ΕΕ που στέλνουν με σαφήνεια το μήνυμα ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, έχουν γίνει πλέον κοινωνοί, συμμέτοχοι και αρωγοί στην προσπάθεια μας για αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Όπως είπε ο κ. Νουρής, αυτό βέβαια δεν έγινε ούτε ως δια μαγείας ούτε τυχαία αλλά έγινε με επιμονή, αλλά και σωστή και τεκμηριωμένη πρόταξη του προβλήματος που οδήγησε στην υπογραφή 4 συμφωνιών με την ΕΕ και τους οργανισμούς της, που επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η διαχείριση του προβλήματος καθίσταται πλέον πιο βατή αφού παρέχεται στήριξη σε σημαντικά έργα υποδομής αλλά και τεχνογνωσία.

Στη συνέχεια είπε πως το ΥΠΕΣ έχει οριοθετήσει ξεκάθαρα τους στόχους του, που είναι η μείωση των διελεύσεων από την πράσινη γραμμή κάτι που θα γίνει κατορθωτό με την τοποθέτηση φυσικών εμποδίων, με επιτήρηση μέσω αστυνομικής μονάδας, την συγκρότηση της οποίας αναμένουμε να ψηφίσει σε Νόμο η Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και χρήση της τεχνολογίας.

Την ίδια ώρα, είπε, μεγιστοποιούμε τις επιστροφές όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται. Ήδη οι απελάσεις για το 2022 ξεπέρασαν όσες συνολικά έγιναν το 2021 φτάνοντας τις 2400, ενώ τροχοδρομούμε συμφωνίες με αριθμό χωρών για επιστροφή των εκείνων των υπηκόων τους των οποίων η παραμονή απορρίφθηκε, ανέφερε.

ΚΥΠΕ

Home