Νουρής: Κρίσιμες στιγμές πανευρωπαϊκά για την ελευθερία έκφρασης

Νουρής: Κρίσιμες στιγμές πανευρωπαϊκά για την ελευθερία έκφρασης

Οι εξελίξεις φαίνεται να πλησιάζουν στο αποκορύφωμα τους

«Tο συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή στο ευρύτερο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο όσον αφορά σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης, νέα μέσα ενημέρωσης και ψηφιακές τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη και τις προκλήσεις που θέτουν για τη δημοκρατία και τον πολιτικό μας λόγο. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συμφωνήθηκε ότι οι εξελίξεις φαίνεται να πλησιάζουν στο αποκορύφωμα τους και ότι, παρά τη χρησιμότητα της τεχνητής νοημοσύνης, απαιτείται πολιτική προσοχή στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς και συντονισμένη άμεση δράση από τις κυβερνήσεις, σε διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές στάθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής μιλώνας κατά τη συνέντευξη Τύπου για την ολοκλήρωση του Συνεδρίου Υπουργών αρμόδιων για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Κοινωνία της Πληροφορίας του ΣτΕ

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, κατά τη διάρκεια της τελευταίας μιάμισης ημέρας ακούσαμε ένα ευρύ φάσμα απόψεων από εμπειρογνώμονες, ερευνητές, δημοσιογράφους, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εμείς, ως υπουργοί, μπορέσαμε να εξετάσουμε και να συζητήσουμε τα βασικά ζητήματα που επιχείρησε να θίξει και να εξετάσει το Yπουργικό αυτό συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών

 

Με χαρά σας καλωσορίσω στη συνέντευξη Τύπου των Υπουργών αρμοδίων για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Κοινωνία της πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εκ μέρους  της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου, το οποίο συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων στο υψηλότερο επίπεδο από τα 47 κράτη μέλη, και έξι παρατηρητές και άλλα κράτη. Σε αυτό το πολυμερές συνέδριο συμμετείχαν  και συμμετέχουν ακόμα 45 Υπουργοί, Υφυπουργοί καθώς και περίπου 370 εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, επιχειρήσεων, πανεπιστημίων, της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης.

Είναι γεγονός ότι το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή στο ευρύτερο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο όσον αφορά σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης, νέα μέσα ενημέρωσης και ψηφιακές τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη και τις προκλήσεις που θέτουν για τη δημοκρατία και τον πολιτικό μας λόγο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συμφωνήθηκε ότι οι εξελίξεις φαίνεται να πλησιάζουν στο αποκορύφωμα τους και ότι, παρά τη χρησιμότητα της τεχνητής νοημοσύνης, απαιτείται πολιτική προσοχή στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς και συντονισμένη άμεση δράση από τις κυβερνήσεις, σε διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μιάμισης ημέρας ακούσαμε ένα ευρύ φάσμα απόψεων από εμπειρογνώμονες, ερευνητές, δημοσιογράφους, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εμείς, ως υπουργοί, μπορέσαμε να εξετάσουμε και να συζητήσουμε τα βασικά ζητήματα που επιχείρησε να θίξει και να εξετάσει το Yπουργικό αυτό συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επιτρέψτε μου καταρχάς και εν συντομία να επισημάνω ορισμένα από αυτά τα στοιχεία:

• Η ευρεία εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, έχει επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης και σε άλλα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενισχύει τις ευκαιρίες για την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δημιουργεί επίσης νέους κινδύνους και νέες μορφές παρέμβασης.

• Ο τρόπος με τον οποίο τα άτομα και η κοινωνία αναζητούν και λαμβάνουν πληροφορίες, εκφράζουν τις απόψεις τους και λαμβάνουν αποφάσεις, έχει αλλάξει ριζικά. Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης και της μεγάλης κλίμακας επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

• Όσον αφορά τα νέα μέσα ενημέρωσης και το περιβάλλον πληροφόρησης, επωφελήθηκαν από νέες πηγές πληροφόρησης και ευρείες ευκαιρίες ανταλλαγής. Ωστόσο, ακολούθησε επίσης η διάδοση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Η φθίνουσα αξιοπιστία των πληροφοριών και των πηγών έχει οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης στα μέσα ενημέρωσης, στην επαγγελματική δημοσιογραφία και, σε τελική ανάλυση, στους δημοκρατικούς θεσμούς.

• Οι δημοσιογράφοι και άλλοι παράγοντες των μέσων ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία της δημοκρατίας. Λόγω του δημόσιου εποπτικού τους ρόλου, αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους.

• Οι ανησυχίες αυτές ενισχύθηκαν περαιτέρω από την πανδημία Covid-19.

Αγαπητοί φίλοι,

Το σημερινό συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης προσέφερε αξιόλογη συμβολή που θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των κοινών μας ανησυχιών.

Τα Ψηφίσματα σε σχέση με:

  • «την ελευθερία έκφρασης και τις ψηφιακές τεχνολογίες»,
  • «το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης και την πληροφόρηση»,
  • «την ασφάλεια των δημοσιογράφων» και

«τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην ελευθερία της έκφρασης», εγκρίθηκαν καθώς και η τελική διακήρυξη.

Τα τέσσερα αυτά ψηφίσματα και η Διακήρυξη της Λευκωσίας θα δημοσιευθούν άμεσα στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου, με παράρτημα που περιλαμβάνει τις επιφυλάξεις που εξέφρασε μια από τις χώρες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου σχετικά με συγκεκριμένα σημεία των εγγράφων.

Πιστεύω ότι μιλώ εκ μέρους όλων μας, όταν λέω ότι είμαι ιδιαίτερα ενθαρρυμένος που αυτό το συνέδριο αποδείχθηκε ως το ένα σημαντικό ορόσημο που ήταν ο στόχοες. Η επιτυχία του συνεδρίου είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας των Υπουργών των κρατών μελών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά όλοι μας πρέπει τώρα να μεταφέρουμε αυτά τα συμπεράσματα και αυτές τις συστάσεις στο επόμενο στάδιο.

Αυτά τα ψηφίσματα και η δέσμευσή μας θα χρησιμεύσουν ως σημείο αναφοράς για τη δημιουργία των συνθηκών υπό τις οποίες οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ελεύθερα και πλουραλιστικά μέσα ενημέρωσης, ποιοτικές ειδήσεις και ένα ασφαλές περιβάλλον για τους παράγοντες των μέσων ενημέρωσης. Ελπίζουμε ότι όλοι οι πολίτες μας θα αισθάνονται ασφαλείς όταν εκφράζουν τις απόψεις τους, αναζητούν και ανταλλάσσουν πληροφορίες, είτε εντός είτε εκτός διαδικτύου, χάρη στις ευκαιρίες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Η επικύρωση και η εκφρασμένη δέσμευσή μας χρησιμεύουν ως θεμέλιο και πλαίσιο. Είμαστε όλοι αρκετά ρεαλιστές ώστε να γνωρίζουμε ότι οι συστάσεις και οι κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής μας, παρά το ότι τις αισθανθήκαμε και τις εκφράσαμε έντονα, παρόλο που έτυχαν διεξοδικής επεξεργασίας, δεν επηρεάζουν πάντα την «επί τόπου» πραγματικότητα και το τι συμβαίνει στην πράξη.

Δεν είναι μόνο σημαντικό να αναπτύσσουμε πολιτικές, νομοθεσίες και κανονισμούς. Είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονται με επιτυχία και γίνονται μέρος του DNA των κοινωνιών μας. Μόνο όταν μετατρέπουμε την πολιτική σε δράση καταφέρνουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες και τις αρχές που υπερασπιζόμαστε.

Αγαπητοί εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης,

Κλείνοντας, εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα ηγηθούμε διά του παραδείγματος εδώ στη χώρα μας, εφαρμόζοντας πρακτικά και επιχειρησιακά μέτρα για την υλοποίηση των δράσεων των ψηφισμάτων. Είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε ενεργά στη διαμόρφωση ενός ενιαίου οράματος, μετατρέποντας την πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών διαδικασιών σε πολιτικές, έργα και δραστηριότητες που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενσωματώνοντας τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Προσβλέπουμε στη συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη σε αυτό το ταξίδι από τις αρχές σε χαρτί προς τις πολιτικές στην πράξη.

Με αυτή τη σκέψη, επιτρέψτε μου να εκφράσω δημοσίως τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου:

  • Στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης που συμμετείχαν στο συνέδριο διαδικτυακά.
  • Στους διακεκριμένους ομιλητές, συντονιστές και τους συμμετέχοντες στα πάνελ που έφεραν την εμπειρογνωμοσύνη και την εμπειρία τους γύρω από το τραπέζι και συμμετείχαν σε έναν τόσο γόνιμο και ενδιαφέρον διάλογο.

Τέλος, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης και το προσωπικό της που εργάζεται στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας της πληροφορίας για την υποστήριξή τους στη συνδιοργάνωση του συνεδρίου  και για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε. 

Σας ευχαριστώ και πάλι.

Home