Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νουρής: Πρωταρχικός στόχος τα έργα ανάπτυξης στην ύπαιθρο

Offsite Team -
19.09.2021

Νουρής: Πρωταρχικός στόχος τα έργα ανάπτυξης στην ύπαιθρο

Όσα είπε ο Υπ. Εσωτερικών

Η δημιουργία έργων ανάπτυξης και υποδομής, ειδικά στην ύπαιθρο, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει έμπρακτα να στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους στόχους της για ανάπτυξη και ευημερία, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς και του Περιβάλλοντος Χώρου, στον Ξυλιάτο, τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σημείωσε ότι το έργο που εγκαινιάζουν σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας αξιέπαινης πρωτοβουλίας και αποτελεί σημαντική προσφορά στην κοινότητα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

«Μέσα από το έργο αυτό επιτυγχάνεται από τη μία η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου μας, αλλά και από την άλλη η περαιτέρω βελτίωση της αισθητικής εικόνας της κοινότητας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η συνολική δαπάνη για το έργο που σήμερα εγκαινιάζουν ανήλθε γύρω στις €650 χιλ. Συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και 2014-2020, καθώς και από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλιάτου.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σημείωσε ότι το έργο αφορά στη δημιουργία ενός μουσείου, με τρεις κύριους εκθεσιακούς χώρους: το διατηρητέο αναπαλαιωμένο σπίτι τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τον νέο διώροφο αλλά και τον υπαίθριο εκθεσιακό χώρο, ο οποίος επιτυγχάνει την ενότητα του μουσείου, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα δύο κτήρια.

«Το μουσείο αυτό στόχο έχει να αναδείξει την πλούσια λαϊκή και αγροτική παράδοση της κοινότητας και της περιοχής, συμβάλλοντας στη επιμόρφωση των νέων μας, τη γνωριμία τους με την πολιτιστική και οικονομική παράδοση του τόπου τους. Η μετατροπή τέτοιων παλαιών κτηρίων σε κυψέλες πολιτισμού και ιστορίας, καθώς  και η δημιουργία εστιών εκπαίδευσης και προβολής της παράδοσης, των ηθών και εθίμων της κληρονομιάς και της ταυτότητας του τόπου, είναι σημαίνουσας σημασίας», τόνισε.

Ο κ. Νουρής είπε πρόκειται για ένα μουσείο που κτίζει τη γέφυρα του παρελθόντος με το παρόν.

«Γνωρίζει τη νέα γενιά με τους προγόνους της. Διδάσκει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των παππούδων και των γιαγιάδων. Άλλωστε, η πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου είναι ανεκτίμητης αξίας και πρέπει να διαφυλάσσεται, να εμπλουτίζεται, να επεκτείνεται και να μεταδίδεται, ενδυναμώνοντας τη μνήμη και γεννώντας συναισθήματα από το χθες. Το μουσείο θα αποτελέσει πόλο έλξης ενισχύοντας το ρεύμα επισκεπτών προς την κοινότητα, που ήδη είναι αυξημένο λόγω του εξαιρετικής ομορφιάς φράγματος», σημείωσε. 

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε και στην ψήφιση των τριών τροποποιητικών νομοσχεδίων για την επίτευξη του μεγάλου στόχου της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Μιας από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τον τόπο μας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και προχωρούμε να εκσυγχρονίσουμε τις τοπικές αρχές προς όφελος των πολιτών», είπε.

Μαζί με την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πρόσθεσε, «πράξαμε επιτέλους αυτό που είναι ωφέλιμο για την τοπική μας κοινωνία: να δημιουργήσουμε οντότητες διοικητικά και οικονομικά αυτόνομες αλλά και βιώσιμες, που θα διέπονται από διαφάνεια και μηχανισμούς ελέγχου».

«Στόχος οι πολίτες να απολαμβάνουν πιο αποτελεσματικές και ποιοτικότερες  υπηρεσίες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος», ανέφερε.

Ειδικότερα για το νομοσχέδιο που αφορά στις κοινότητες, οι οποίες δεν εντάσσονται στο παρόν στάδιο σε δήμους, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, προνοείται η δημιουργία 32 τοπικών συμπλεγμάτων παροχής υπηρεσιών με τη συμμετοχή διαφόρων όμορων κοινοτήτων. 

«Τα κοινοτικά συμβούλια που θα συμμετέχουν στο κάθε σύμπλεγμα, θα συνεργάζονται και θα συμπράττουν, ώστε από κοινού να παρέχουν υπηρεσίες στους κατοίκους των κοινοτήτων τους, όπως την διαχείριση αποκομιδής σκυβάλων, την προώθηση ενεργειών για σχεδιασμό και υλοποίηση ενοποιημένων έργων, την παροχή λογιστικών υπηρεσιών με ενιαίο λογισμικό σύστημα, την τεχνική υποστήριξη από εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό, αποτελεσματικές υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ρύθμισης τροχαίας κινήσεως και πολλές άλλες», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Νουρής είπε ότι «τα τοπικά αυτά συμπλέγματα θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή ποιοτικά καλύτερων υπηρεσιών σε όλους εσάς, τους κατοίκους του Ξυλιάτου και γενικά στους κατοίκους της υπαίθρου μας».  

ΚΥΠΕ

Home