Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο ανθρώπινος παράγοντας η βασική αιτία πυρκαγιών (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Offsite Team
- 14.02.2022

Ο ανθρώπινος παράγοντας η βασική αιτία πυρκαγιών (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Αύξηση των πυρκαγιών - Συμπεράσματα - Παρατηρήσεις

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατά τη διάρκεια του έτους 2021, έχει ανταποκριθεί συνολικά σε 12333 κλήσεις για παροχή βοήθειας, οι οποίες αφορούσαν κλήσεις για Πυρκαγιές, Ειδικές Εξυπηρετήσεις και Ψευδείς κλήσεις.

Στα στατιστικά του έτους 2021, αναφέρεται αριθμητικά και σε γραφικές παραστάσεις, ο συνολικός αριθμός των κλήσεων ανά επαρχία.

Επίσης, γίνεται αναφορά στο σύνολο των διασωθέντων ατόμων από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι διασώσεις αφορούσαν άτομα τα οποία ενεπλάκησαν σε πυρκαγιές, τροχαία δυστυχήματα, τεχνολογικά συμβάντα, εργατικά ατυχήματα, άτομα που εγκλωβίστηκαν σε ελαττωματικούς ανελκυστήρες, σε καταρρεύσεις κτηρίων ή άλλων υποστατικών, σε ψηλά κτήρια, ως επίσης και διασώσεις από γκρεμνούς, από υγρό στοιχείο, ορεινές περιοχές, κ.α. 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατά τη διάρκεια του έτους 2021, έχει ανταποκριθεί συνολικά σε 12333 κλήσεις για παροχή βοήθειας, οι οποίες αφορούσαν κλήσεις για Πυρκαγιές, Ειδικές Εξυπηρετήσεις και Ψευδείς Κλήσεις. 2.    Πυρκαγιές

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ανταποκριθεί σε συνολικά 7383 πυρκαγιές παγκύπρια. Από αυτές, οι 4474 αφορούσαν πυρκαγιές υπαίθρου και οι 2909 αφορούσαν αστικές πυρκαγιές.

Για τα έτη 2020 – 2021, γίνεται μια σύγκριση αυξομειωτικής τάσης επί τις %. Διαπιστώνεται ότι, με τη λήξη του τρέχοντος έτους, υπάρχει μια αύξηση στο σύνολο όλων των πυρκαγιών (αστικών – υπαίθρου), της τάξης του 2.50%.

3.    Πυρκαγιές Υπαίθρου

Για τις πυρκαγιές υπαίθρου, παρατηρείται για το 2021 μειωτική τάση με το συνολικό αριθμό να είναι 4474 και το ποσοστό να μειώνεται κατά 6.58% σε σχέση με το 2020, που ο συνολικός καταγεγραμμένος αριθμός ήταν 4789. Ο μήνας Απρίλιος κάθε χρόνο, παραδοσιακά παρουσιάζει σημαντικές αυξήσεις λόγω των λαμπρατζιών ή καύσης άλλων άχρηστων αντικειμένων, τα οποία καίγονταν στο ύπαιθρο λόγω των εορτών του Πάσχα. Επιπρόσθετα, ο μήνας Μάιος παρουσιάζει σημαντική αύξηση, κυρίως λόγο της κακής συνήθειας των γεωργών να καψαλίζουν χωράφια μετά το θερισμό, ως επίσης και λόγω σκόπιμων καύσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται εκτός της νόμιμης περιόδου και χωρίς άδεια.

Το γεγονός της μείωσης, οφείλεται στις εκστρατείες πρόληψης Αστυνομίας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με ενημέρωση του κοινού τόσο με τηλεοπτικές, όσο και ραδιοφωνικές συμμέτοχες των εκπροσώπων τύπου. Επιπρόσθετα, καταλυτικός ήταν και ο ρόλος των περιπολιών, τόσο της Αστυνομίας όσο και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και Υπηρεσίας Θήρας. Επίσης, σημαντικός παράγοντας της μείωσης ήταν οι επικρατούσες συνθήκες της πανδημίας και οι διάφοροι περιορισμοί του κοινού.

Επιπρόσθετα, ο μεγάλος όγκος της ξηρής εύφλεκτης ύλης που συσσωρεύτηκε τους μήνες της αντιπυρικής περιόδου του έτους 2021, τόσο στο ύπαιθρο, όσο και σε ανοικτούς χώρους αστικών περιοχών, υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στην καταγραφή των πυρκαγιών υπαίθρου. Όσον αφορά τις αιτίες των πυρκαγιών υπαίθρου, αυτές οφείλονται όπως έχει αναφερθεί, σε καψαλίσματα, σκόπιμες καύσεις, καύσεις σκυβάλων, απόρριψη αποτσίγαρων, χρήση εργαλείων που προκαλούν σπινθηρισμούς στην ύπαιθρο, παρασκευή φαγητού σε μη εγκεκριμένους χώρους ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες στο ύπαιθρο, που πιθανόν να προκαλούν πυρκαγιές. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν στη βάση κάποιων συλλήψεων, στις οποίες προέβη η Αστυνομία κατόπιν μαρτυριών, ως επίσης και στη βάση των συνθηκών του χώρου και της ώρας εκδήλωσης των πυρκαγιών, ότι αριθμός εξ αυτών ήταν κακόβουλες, ιδιαίτερα στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού. Διαπιστώνεται για ακόμη μια χρονιά η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα όσον αφορά την πρόκληση πυρκαγιών στο ύπαιθρο, με το ποσοστό να ξεπερνά το 92%.

 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

4.    Αστικές πυρκαγιές

Επιπρόσθετα, στις αστικές πυρκαγιές, διαπιστώνεται αύξηση της τάξης του 20.51%. Ο αριθμός πυρκαγιών που εκδηλώθηκε σε αστικές περιοχές το 2021 είναι 2909, σε σύγκριση με 2414 που εκδηλώθηκαν το έτος 2020. Ο κύριος λόγος της αύξησης των αστικών πυρκαγιών πιθανότατα οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν κατά περιόδους λόγω της πανδημίας και των αυξημένων κατ’ οίκων γενικών δραστηριοτήτων των πολιτών που βρίσκονταν υπό περιορισμό. Οι κύριοι χώροι εκδήλωσης αστικών πυρκαγιών ήταν σε οικόπεδα, μηχανοκίνητα οχήματα, ιδιωτικές κατοικίες, διαμερίσματα πολυκατοικιών, σκυβαλλοδοχεία, άλλα υποστατικά και άλλους χώρους όπως αυτοί αναφέρονται λεπτομερώς αριθμητικά και ποσοστιαία στον πίνακα του παραρτήματος 6 με τίτλο Είδος και Τύπος Εγκατάστασης.

 Όσον αφορά τις αιτίες πυρκαγιών σε Αστικές περιοχές, αυτές οφείλονταν, ως επί το πλείστο, σε ηλεκτρικά προβλήματα, σε αστοχία ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ή υποστατικά, ηλεκτρικά ή μηχανικά προβλήματα σε οχήματα, αποτσίγαρα, κακόβουλες πράξεις, εμπρησμούς, ελαττωματικές καπνοδόχους και εστίες τζακιού, λανθασμένη χρήση εστιών θέρμανσης και μαγειρικών συσκευών, λανθασμένη ή αμελή χρήση εργαλείων ή συσκευών σε χώρους εργασίας.  Αναλυτική κατάσταση αριθμητικώς, αλλά και ποσοστιαία των αιτιών πυρκαγιάς σε αστικές περιοχές, αναφέρεται στον πίνακα του παραρτήματος 7 με τίτλο Αιτίες πυρκαγιών. Διαπιστώνεται δε, ότι ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με τις αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών να φτάνει το 90%.

5.    Αναφορά στην καμένη έκταση και στην οικονομική πτυχή των ζημιών από πυρκαγιές

Άξια αναφοράς είναι η καμένη έκταση της υπαίθρου, η οποία παρουσιάζεται για το 2021 (24.30 τ.χλμ), αυξημένη κατά 6.1 τ.χλμ σε σχέση με το 2020 (18.20 τ.χλμ). Η οικονομική πτυχή των ζημιών, παρουσιάζεται αυξημένη για το 2021. Όπως καταγράφονται οι ζημιές εκτιμούμενες κατά προσέγγιση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για το 2021 υπήρξαν συνολικές ζημιές (29,212.512 εκ. ευρώ) από τις οποίες το ποσό των 10,596.402 εκ. αφορούσε αστικές πυρκαγιές και το ποσό των 18,616,110 εκ. αφορούσε πυρκαγιές υπαίθρου. Το 2020 υπήρξε συνολικό ποσό ζημιών (9,915.210 εκ. ευρώ), από τις οποίες το ποσό των 9,323.310 εκ αφορούσε τις αστικές πυρκαγιές και το ποσό των 591,000 χιλ. ευρώ αφορούσε τις πυρκαγιές υπαίθρου. Παρατηρείται αύξηση τόσο στις ζημιές, όσο και στον αριθμό των ανταποκρίσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που αφορούν αστικές πυρκαγιές για το 2021 σε ποσοστό του 20.51%. Παρόλο που το αριθμητικό ποσοστό αύξησης των αστικών πυρκαγιών είναι σχετικά αυξημένο, η χρηματική ζημιά δεν είναι ουσιαστικά αυξημένη σε σχέση με το 2020, δηλαδή 10.536,402 εκ το 2021, σε σχέση με 9.323,310 εκ το 2020.

Αυτό υποδεικνύει:

(1)    Την ευαισθητοποίηση του κοινού, την έγκαιρη και άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για άμεση ανταπόκριση, με αποτέλεσμα την άμεση καταστολή και περιορισμό των ζημιών. (2)    Εκτιμάται ότι, το κοινό εφαρμόζει και αυτόβουλα μέτρα πυρασφάλειας, ως επίσης συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τήρηση μέτρων πυρασφάλειας σε υποστατικά, τα οποία εντοπίζουν έγκαιρα την πυρκαγιά με κατά συνέπεια να τυγχάνουμε έγκαιρης ενημέρωσης για ανταπόκριση. Επίσης, εκτιμάται ότι εφαρμόζονται μέτρα πυρασφάλειας έγκαιρης καταστολής ενδεχόμενης πυρκαγιάς και περιορισμού της επέκτασής της. Η αύξηση των ζημιών στις πυρκαγιές υπαίθρου κατά το 2021 (18,616.110 εκ), σε σχέση με το 2020 (591,000 χιλ. ευρώ), εκτιμάται ότι οφείλεται ως επί το πλείστο στην πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε τον Ιούλιο στην ορεινή περιοχή Λεμεσού/Λάρνακας και στις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν σε γεωργικές ή άλλες εκτάσεις και υποδομές, ως επίσης και στους χώρους που εκδηλώθηκαν γενικά οι Πυρκαγιές Υπαίθρου και στις ζημιές που προκάλεσαν. 6.    Σύνολο Διασωθέντων, Τραυματιών και Νεκρών από Πυρκαγιές 

Το σύνολο των ατόμων τα οποία διασώθηκαν, τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους, εξ υπαιτιότητας των πυρκαγιών, έφτασε στους 55. Σημαντικά πιο μειωμένος αριθμός από το έτος 2020, όπου ο αριθμός ανήλθε στους 124. Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβηκε για το 2021 σε 29 διασώσεις από πυρκαγιές σε σχέση με 18 για το 2020. Υπήρξαν 19 τραυματισμοί σε σύγκριση με 103 το 2020 και έχασαν τη ζωή τους 7 άτομα από πυρκαγιές σε σχέση με 3 της αντίστοιχης περσινής περιόδου.  

7.    Ειδικές Εξυπηρετήσεις

Ελαφρά αύξηση παρατηρείται στις ανταποκρίσεις Ειδικών Εξυπηρετήσεων της τάξης του 3.95%. Για το 2021 υπήρξε ανταπόκριση 4193κλήσεων, σε σχέση με το 2020 οι οποίες ανήλθαν στις4028. Η μικρή αύξηση ουσιαστικά οφείλεται σε ανταποκρίσεις σε περιστατικά πλημμυρών λόγω των καιρικών συνθηκών, διασώσεων ζώων, ανταποκρίσεων ανελκυστήρων αλλά και άλλων γενικών ανταποκρίσεων Ειδικών Εξυπηρετήσεων που διεκπεραιώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ως επί το πλείστον, οι ανταποκρίσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε ειδικές εξυπηρετήσεις, εστιάζονται σε αποπαγιδεύσεις ατόμων, τα οποία εγκλωβίζονται σε ελαττωματικούς ανελκυστήρες, ανταποκρίσεις σε πλημμύρες που αφορούν αντλήσεις όμβριων υδάτων από κατοικίες ή άλλα υποστατικά, ρυμουλκήσεις ή διασώσεις ατόμων, τα οποία εγκλωβίζονται στα οχήματα τους εντός πλημμυρισμένων δρόμων, ανοίγματα οχετών όμβριων υδάτων, προλήψεις δυστυχημάτων, διασώσεις ζώων, ανταποκρίσεις σε τροχαίες συγκρούσεις και αποπαγιδεύσεις ατόμων, βοήθεια για μεταφορά ασθενών, παροχή βοήθειας στην Αστυνομία για διάφορα περιστατικά. Αναλυτική κατάσταση των Αιτιών ανταπόκρισης σε Ειδικές Εξυπηρετήσεις, σε αριθμό αλλά και σε ποσοστιαία αναλογία επί τοις %, παρουσιάζεται στον πίνακα του Παραρτήματος 9.  

Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβηκε κατά το έτος 2021, στη διάσωση 1762 ατόμων. Οι διασώσεις αφορούσαν άτομα, τα οποία ενεπλάκησαν σε πυρκαγιές, σε τροχαίες συγκρούσεις, τεχνολογικές καταστροφές, εργατικά ατυχήματα, εγκλωβισμούς σε ελαττωματικούς ανελκυστήρες, αποπαγιδεύσεις ατόμων μετά από καταρρεύσεις κτηρίων ή άλλων υποστατικών, διασώσεις από ψηλά κτήρια, από υγρό στοιχείο, πηγάδια και από ορεινές περιοχές.

Γενικότερα, οι 1707 περιπτώσεις από τις 1762, δεν αφορούσαν διασώσεις από πυρκαγιές, που για τις οποίες γίνεται ειδική αναφορά, στην παράγραφό 6, αλλά προσφορά βοήθειας σε άτομα τα οποία βρέθηκαν σε κίνδυνο, όπως αυτός περιγράφεται στην πιο πάνω παράγραφο. Από τα 1707 άτομα που κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία να βοηθήσει για σκοπούς άλλους από πυρκαγιές, τα 284 υπέστησαν τραυματισμούς και τα 57 κατέληξαν σε θάνατο.

8.    Ψευδείς κλήσεις

Οι Ψευδείς κλήσεις διαχωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Κακόβουλες: Αφορούν κλήσεις, οι οποίες είναι ψευδείς και γίνονται αποκλειστικά με κακή πρόθεση. 

Με καλό σκοπό: Αφορούν κλήσεις, οι οποίες δεν έχουν κακή πρόθεση αλλά γίνονται από άτομα τα οποία εντοπίζουν στο περιβάλλον  χαρακτηριστικά τα οποία προσομοιάζουν με πυρκαγιά, όπως π.χ. σκόνη στο ύπαιθρο η οποία παράγεται από γεωργικό ελκυστήρα ο οποίος οργώνει χωράφι και η οποία εκλαμβάνεται από περαστικούς ως πυρκαγιά. Ένεκα μηχανικής ή ηλεκτρικής βλάβης: Ήχηση συστημάτων συναγερμού χωρίς να υπάρχει πυρκαγιά γιατί υπέστησαν μηχανική ή ηλεκτρική βλάβη. Συνολικά ο αριθμός των ψευδών κλήσεων για το 2021, ανέρχεται στις 754 σε σχέση με το 2020 που ο αριθμός ανήλθε στις 753. Διαπιστώνεται η αριθμητική διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ψευδών κλήσεων, η οποία φτάνει το ποσοστό του 98%,  αφορά κλήσεις με καλό σκοπό. Αυτό αποδεικνύει την υπερευαισθησία του κοινού σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης ειδοποίησης των ομάδων καταστολής.  

9.    Ωφέλιμα συμπεράσματα/παρατηρήσεις

Διαπιστώνεται ότι, ανεξάρτητα από τη γενική αποτίμηση στους αριθμούς των πυρκαγιών με τις αυξομειωτικές τάσεις, πέραν των 9 στις 10 πυρκαγιές οφείλονταν στον ανθρώπινο παράγοντα και στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Επιπρόσθετα, τα γενικά συμπεράσματα στην αποτίμηση μιας χρονιάς, δεν πρέπει να γίνονται μόνο στη βάση των αριθμών των Πυρκαγιών ή Ειδικών Εξυπηρετήσεων, αλλά και στη βάση των υλικών ζημιών, των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές ή των τραυματισμών. 

Παρόλες τις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν, ειδικά την αντιπυρική περίοδο, η επιθετική τακτική που εφαρμόζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με επίγειες και εναέριες δυνάμεις από το αρχικό στάδιο των πυρκαγιών, αποδεικνύεται καταλυτική για τον περιορισμό των πυρκαγιών  υπαίθρου. Επιπρόσθετα, παρατηρείται ότι η αμεσότητα της πυροσβεστικής επέμβασης στις Αστικές Πυρκαγιές ή στις Ειδικές Εξυπηρετήσεις για σκοπούς διάσωσης, περιορίζει τις ζημιές τόσο σε περιουσίες, όσο και σε ανθρώπινες ζωές, στο ελάχιστο.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Πέραν αυτών, καταλυτικοί παράγοντες για τη συχνότητα των πυρκαγιών Υπαίθρου/Αστικών ή Ειδικών Εξυπηρετήσεων που παρέχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, είναι:

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνουν όλες οι Υπηρεσίες, τόσο οι Υπηρεσίες καταστολής όσο και πρόληψης. Η ανθρώπινη ευσυνειδησία, η οποία αναπτύσσεται μέσα από τις εκστρατείες οι οποίες γίνονται σε θέματα πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένες αρκετά οι ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορεί να προκαλούν πυρκαγιές, είτε σε αστικές περιοχές, είτε σε περιοχές υπαίθρου. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας στη μείωση των ζημιών είναι η έγκαιρη ενημέρωση που λαμβάνουν οι δυνάμεις καταστολής όταν εντοπίζεται πυρκαγιά. Οι περιπολίες, οι στελεχώσεις των Σταθμών Υπαίθρου και η συνεργασία που υπάρχει στα θέματα αυτά με όλες τις Υπηρεσίες καταστολής.  

Η συμβολή της Αστυνομίας στη διερεύνηση αιτιών πυρκαγιάς με ανακριτική δράση αλλά και προσαγωγή ενόχων ενώπιον δικαστηρίου.

 

Home