Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο άνθρωπος που «αμφισβήτησε» την Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου

Συνέντευξη στον Έκτορα Γεωργίου -
31.03.2019

Ο άνθρωπος που «αμφισβήτησε» την Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου

Thumbnail
Ο μετεωρολόγος Έρικ Κίτας σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Η αγάπη του και το πάθος του για τις προβλέψεις του καιρού τον έκαναν από ένα απλό ερασιτέχνη σε ένα άψογο επαγγελματία. 

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα μας παραχώρησε ο μετεωρολόγος Έρικ Κίτας, ο πρώτος άνθρωπος όπου «αμφισβήτησε» την Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου, αναλύοντας μας άκρως ενδιαφέροντα πράγματα. 

Με 10 και πλέον χρόνια εμπειρίας ο κ. Κίτας μας αναφέρει, πως όλα ξεκίνησαν σε ηλικία 2 ετών, ποια τα επόμενα βήματα του, ενώ απάντα και στην ερώτηση για την σχέση του με την Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου.

Σε τι ηλικία κατάλαβες ότι ήθελες να ασχοληθείς με τις μετεωρολογικές προβλέψεις;

«Στα 2 μου χρόνια όταν έκανα την πρώτη μου ζωγραφιά και ήταν ένα σύννεφο.»

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον τομέα αυτό; Ποια ήταν τα πρώτα βήματα;

«Στα 15 αγόρασα υπολογιστή για να αρχίσω να μελετώ τον καιρό. Βεβαίως με ενδιέφερε από πολύ νωρίτερα, αλλά κάπου εκεί στα 15 μου, ήρθε το διαδίκτυο στην Κύπρο. Πριν από 16 χρόνια άρχισα να στέλνω τις προγνώσεις μου σε φίλους μέσω γραπτών μηνυμάτων τα οποία κάποιες φορές γίνονταν viral. Πριν από σχεδόν 10 χρόνια άρχισα να τις στέλνω μέσω Whatsapp και ως text message, μέχρι που μια μέρα πριν από 8.5 χρόνια έφτασε μια πρόγνωση μου στο διευθυντή του ραδιοσταθμού Κανάλι 6 Μιχάλη Παπαευαγόρου, ο οποίος την διάβασε στον αέρα. Η ιδέα άρεσε και από τότε το καθιερώσαμε μέχρι σήμερα, στέλνοντας αναλυτικές προγνώσεις κάθε πρωί, είτε βγαίνοντας ζωντανά στην εκπομπή. Πριν από περίπου 7.5 χρόνια ακολούθησε η δημιουργία της ιστοσελίδας kitasweather και λίγο νωρίτερα η σελίδα στο Facebook.»

Είναι η κύρια ασχολία σου οι προβλέψεις; 

«Η κύρια μου ασχολία εδώ και 10 χρόνια είναι το λιανικό εμπόριο, στον τομέα της ένδυσης - υπόδησης. Είμαι συνιδιοκτήτης των καταστημάτων Invito, στα οποία φέρνουμε αντιπροσωπείες προϊόντων τα οποία συνδέονται άμεσα με τον καιρό. Μαγιό, σαγιονάρες και αξεσουάρ θάλασσας για το καλοκαίρι και μπότες για το χειμώνα. Επίσης φέτος άρχισα επαγγελματικά να ασχολούμαι με την βιοκαλλιέργεια που πάλι έχει άμεση σχέση με τον καιρό και τις κλιματικές συνθήκες και ως λάτρης της φύσης για αυτό διάλεξα την βιολογική καλλιέργεια και όχι συμβατική.»

Τι άλλαξε και πλέον ασχολείσαι επαγγελματικά με τις προγνώσεις;

«Θα έλεγα ότι δεν άλλαξε κάτι συγκεκριμένα, αλλά ότι ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Χρόνο με το χρόνο αυξανόταν η στήριξη αλλά και οι απαιτήσεις του κοινού σε σχέση με τις προγνώσεις μου. Την ίδια στιγμή αυξάνονταν και οι απαιτήσεις που είχα εγώ ο ίδιος από τον εαυτό μου. Ήθελα να εξελίσσομαι και να βελτιώνομαι συνεχώς, με στόχο να προσφέρω όσο το δυνατό περισσότερα στο κοινό. Νιώθω ότι το οφείλω στον κόσμο, για όλη τη στήριξη που λαμβάνω.»

Ήσουν ουσιαστικά ο πρώτος που αμφισβήτησε το "μονοπώλιο" του Τμήματος Μετεωρολογίας. 

«Στην Κύπρο εδώ και χρόνια αρκετοί ασχολούνται με τη μετεωρολογία σε ερασιτεχνικό επίπεδο, και ανάμεσα τους ήμουν κι εγώ. Είναι αλήθεια ότι είμαι ο πρώτος που εξέλιξε το πάθος του για τη Μετεωρολογία σε επαγγελματική ενασχόληση.»

Πόσο δύσκολο ήταν για σένα να το κάνεις αυτό; 

«Η στήριξη από τον κόσμο κτίστηκε βήμα-βήμα, από τον καιρό που άρχισα να στέλνω γραπτώς προγνώσεις σε φίλους πριν από 16 χρόνια. Μέσα από τη συνεχή μελέτη, βελτιωνόμουν σταδιακά με συνέπεια οι προγνώσεις μου να ικανοποιούν όλο και περισσότερους πολίτες.»

Ποια είναι η σχέση σου με το Τμήμα Μετεωρολογίας;

«Τα τελευταία χρόνια είχα κατά καιρούς διάφορες επαφές με λειτουργούς του Τμήματος Μετεωρολογίας για θέματα των καιρικών συνθηκών τα οποία παρακολουθούσα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία έχει σημαντικά και πολύτιμα στοιχεία και πληροφόρηση σε σχέση με τις κλιματικές συνθήκες του τόπου, τα οποία σίγουρα με ενδιαφέρουν. Δεν επιθυμώ να ανταγωνιστώ το Τμήμα Μετεωρολογίας. Άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις, σε προειδοποιήσεις που εκδίδω, ξεκαθαρίζω ότι αυτές σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις οδηγίες των επίσημων κρατικών φορέων. Θεωρώ ότι σε ένα τόπο μπορούν να συνυπάρχουν ιδιωτικές και κρατικές υπηρεσίες πρόγνωσης καιρού, προς όφελος της καλύτερης και πληρέστερης ενημέρωσης του κοινού. Σε αυτό το πλαίσιο προσωπικά επιθυμώ να έχω ένα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το Τμήμα Μετεωρολογίας.»

Υπάρχουν και άλλα άτομα στην ομάδα σου; 

«Εδώ και μερικά χρόνια μια ομάδα φίλων που αναγνωρίζει την αγάπη μου για τη μετεωρολογία και στηρίζει το όραμα μου, είναι κοντά μου και με βοηθά στη δουλειά μου, τόσο στο επίπεδο ανάπτυξης της ιστοσελίδας όσο και της επιμέλειας των κειμένων που ετοιμάζω. Σημαντική στήριξη της δουλειάς μου έχω από το Κανάλι 6. Πάρα πολύς κόσμος έμαθε μέσα από το ραδιοσταθμό να ακούει τις προγνώσεις καιρού που ετοιμάζω. Πρόσφατα η ομάδα της House of Brands προχώρησε στο σχεδιασμό του brand name του kitasweather. Όλοι είναι δίπλα μου και με στηρίζουν, «κλέβοντας» λίγο από τον δικό τους πολύτιμο χρόνο και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.»

Πόσο ασφαλές είναι να κάνει κανείς ακριβείς προβλέψεις για την Κύπρο; 

«Εξαρτάται από την περίπτωση, την εποχή και το είδος της πρόβλεψης (άνεμο, βροχή, θερμοκρασία). Δεν είναι πάντα straight forward και αυτή η πρόκληση μου αρέσει. Η πιο δύσκολη περίοδος συνήθως είναι το Φθινόπωρο. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο πάντοτε στις προγνώσεις μου παρουσιάζω πίνακες για Λεμεσό, Λευκωσία, Λάρνακα, Πάφο, Παραλίμνι και Τρόοδος στους οποίους καταγράφω πιθανότητες βροχής σε ποσοστά. Να διευκρινίσω ότι η πιθανότητα βροχής δεν αφορά την ποσότητα, φτάνει όμως να καταγραφεί 0.1 χιλιοστό βροχής και άνω. Δηλαδή αν είμαι σίγουρος ότι θα ρίξει 0.1 χιλιοστό βροχής (που σημαίνει, απλώς και μόνο να βραχεί ο δρόμος) η πιθανότητα βροχής θα ανέρχεται στο 100%. Επίσης στις προειδοποιήσεις που εκδίδω, καταγράφω πιθανότητες ανά περιοχή για εκδήλωση των έντονων ή ακραίων καιρικών φαινομένων.»

Ποιες είναι οι προσωπικές σου φιλοδοξίες από εδώ και πέρα;  

«Όσο περισσότερος κόσμος σε παρακολουθεί τόσο μεγαλύτερη είναι και η ευθύνη που νιώθεις για συστηματικές, σωστές και όσο το δυνατό πιο ακριβείς προγνώσεις. Αυτή είναι η κύρια μου φιλοδοξία και στόχος. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, που ολοκλήρωσα το πτυχίο μου και έχω πιστοποιηθεί ως Certified Weather Forecaster, το kitasweather περνά σε ένα επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό τον καιρό, πέραν από το σχεδιασμό του brand name που προανέφερα, προχωρούμε και σε σημαντική αναβάθμιση της ιστοσελίδας, καθώς και στη δημιουργία application, με στόχο την πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση των πολιτών που έδειξαν εμπιστοσύνη σε εμάς και ακολουθούν τις προγνώσεις μας. Έχουμε επίσης και άλλα σχέδια, όπως η εγκατάσταση περισσότερων μετεωρολογικών σταθμών σε διάφορα σημεία της Κύπρου, αλλά και η εγκατάσταση μετεωρολογικών καμερών. Φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν κόστος και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα χρήματα. Στόχος μας είναι μέσα από τη νέα επαγγελματική ιστοσελίδα και το application να μπορέσουμε να αντλήσουμε τα έσοδα εκείνα που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε τους στόχους μας.»

Έκτορας Γεωργίου

Home