Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο εγκλεισμός αύξησε τα περιστατικά βίας στην Κύπρο (βίντεο)

Offsite Team
- 06.04.2021

Ο εγκλεισμός αύξησε τα περιστατικά βίας στην Κύπρο (βίντεο)

Τι θα αλλάξει με το νομοσχέδιο που προωθείται για τη βία κατά των γυναικών - Τι προνοεί η πρόταση νόμου για παρενόχλησης στο χώρο εργασίας - Όσα δήλωσε στην εκπομπή «Offsite on Air» η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου 

Για το νομοσχέδιο που προωθείται για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία αλλά και την πρόταση νόμου για παρενόχληση και σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας μίλησε στην εκπομπή της Digital Tv, «Offsite on Air» η βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαριέλλα Αριστείδου.

Αναφερόμενη αρχικά στο νομοσχέδιο μέσω του οποίου θα ενσωματωθούν στην κυπριακή νομοθεσία πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης η κ. Αριστείδου δήλωσε πως «ξεκίνησε η συζήτηση πριν από δύο εβδομάδες για το νομοσχέδιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενσωματώνονται πλήρως οι πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών. Έχουν προστεθεί δύο ήδη νέες μορφές βίας, όπως είναι η ψυχολογική και η οικονομική βία. Μέσου αυτού του νομοσχεδίου ερχόμαστε να διευρύνουμε και να εκσυγχρονίσουμε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τη βία κατά των γυναικών».

Πρόσθεσε πως «το τελευταίο διάστημα πολλά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Γυναίκες αλλά και άντρες βρήκαν το θάρρος, έχουν σπάσει την αλυσίδα της σιωπής προχωρώντας σε καταγγελίες για να οδηγήσουν τους θύτες ενώπιον της δικαιοσύνης. Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, γιατί πάρα πολλά τέτοια περιστατικά μένουν πίσω από τις κλειστές πόρτες με τα θύματα κάποιες φορές να βρίσκονται και υπό καθεστώς φόβου και απειλών με τους θύτες να παραμένουν ατιμώρητοι».

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα, πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών στην κυπριακή κοινωνία, η κ. Αριστείδου τόνισε πως τα περιστατικά ενδοοικογενειακή βίας αυξήθηκαν κατά την πανδημία.

«Δεν είναι ένα φαινόμενο που προέκυψε ένεκα της πανδημίας. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι ο εγκλεισμός και το μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μια επιρρεπής οικογένεια αναγκάζεται να περάσει μαζί, συντείνουν στην αύξηση του κινδύνου. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι με βάση και τα δεδομένα του ΟΗΕ τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 30% στην Κύπρο ενώ σίγουρα ανησυχητική είναι και οι αριθμοί των γυναικοκτονιών που καταγράφηκαν στην Κύπρο και ανέρχονται στις 40 γυναικοκτονίες».

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ επανέλαβε πως «είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο και γι’αυτό οφείλουμε ως πολιτεία, ως νομοθετική εξουσία αλλά και ως πρεσβευτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να το καταπολεμήσουμε».

Παρενόχληση και σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Στη συνέχεια η κ. Αριστείδου αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου για παρενόχληση και σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Όπως δήλωσε, «έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με την κ. Ερωτοκρίτου και τις βουλεύτριες του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπου ενώ προνοείται στην νομοθεσία ότι υπάρχει ακριβώς η υποχρέωση οι εργοδότες να λαμβάνουν μέτρα για το συγκεκριμένο ζήτημα, εντούτοις βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κώδικας. Πρόσφατα οι συντεχνίες ΟΕΒ, ΠΕΟ και ΣΕΚ έχουν δημιουργήσει ένα κώδικα πρόληψης για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Έτσι μέσω αυτής της πρότασης νόμου ερχόμαστε να καθορίσουμε το συγκεκριμένο περιεχόμενο, ούτως ώστε ο κάθε εργαζόμενος να γνωρίζει τα δικαιώματά του αλλά και οι εργοδότες να παίρνουν τα ανάλογα μέτρα για αυτά τα ζητήματα».

Ερωτηθείς εάν το νομοσχέδιο αλλά και η πρόταση νόμου θα καταφέρουν να ψηφιστούν πριν από τη διάλυση της Βουλής, η κ. Αριστείδου υποστήριξε πως αυτός είναι και ο στόχος. 

«Γι’αυτό έχουμε ξεκινήσει και την κατά άρθρων συζήτηση άμεσα και για το νομοσχέδιο και για την πρόταση νόμου ούτως ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής». 

Παράλληλα ανέφερε πως είναι πολλά τα ζητήματα που εκκρεμούν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο σημείωσε πως «νομοτεχνικά όχι, δεν έχουν μείνει, πέραν από 1-2 προτάσεις νόμου. Από πλευράς νομοθετικής εργασίας, δεν υπάρχει οποιαδήποτε εκκρεμότητα, πέραν από αυτά που βλέπουμε τώρα».

Οι βουλευτικές Μαΐου 

Καταληκτικά η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ έστειλε το δικό της μήνυμα ενόψει και των βουλευτικών εκλογών. 

«Στα 5 χρόνια που είμαι στην Βουλή, συμμετείχα σε μια τιτάνια προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων μας αλλά και να μην καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσον αφορά εμάς τους πρόσφυγες οι σημερινές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές απ’ότι ήταν πριν από 20-30 χρόνια αναφορικά με τις συνθήκες στέγασης των προσφύγων μας. Μεριμνήσαμε έστω και κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες που πέρασε και περνά ο τόπος να κρατήσουμε σχέδια βοήθειας που δεν ήταν σίγουρα. Για εμένα αρκετή θεωρώ ότι είναι μόνο η απελευθέρωση και η επανένωση του νησιού μας και σίγουρα ο στόχος μου ως Κερυνειώτισσα είναι να συνεχίσω τον αγώνα για στήριξη του προσφυγικού κόσμου αλλά και την ίδια ώρα οφείλουμε να προσπαθήσουμε για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος». 

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε η κ. Αριστείδου

Home