Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο Κυπραίος και η Σούβλα - Μια σχέση πάθους (φώτο-βίντεο)

Του Μιχάλη Κυβιδιώτη
- 07.04.2018

Ο Κυπραίος και η Σούβλα - Μια σχέση πάθους (φώτο-βίντεο)

Thumbnail

Η σούβλα είναι το κυπριακό έδεσμα που δεν λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι σε κάθε γιορτή. Αφορμή γυρεύει ο Κυπραίος να ανάψει κάρβουνα να περάσει το κρέας στη σούβλα και να ξεκινήσει όλη η ιεροτελεστία του ψησίματος.

Να ανάψουν τα κάρβουνα να ψηθεί η σούβλα και οι μερακλίες να βάλουν και το βακλούι* τους. Το ψήσιμο της σούβλας είναι η αφορμή να μαζέψει την οικογένεια γύρω από την φουκού με τη ζηβανία και τις μπύρες να ρέουν άφθονα.

Φυσικά το κρεμμύδι, το λεμόνι, το άλας και το ψωμί είναι τα κύρια συνοδευτικά για να πλαισιώσουν τα τσιμπήματα όταν κόβουμε κομμάτια από τη σούβλα στη διαδικασία του ψησίματος. 

Στη Κύπρο η σούβλα έχει ιστορία από τον 11ο αιώνα π.Χ. Ναι! Από τον 11ο αιώνα π.Χ. Οι αρχαιότερες σούβλες (οβελοί) στον Μεσογειακό χώρο βρέθηκαν στην Κύπρο. Οι πιο παλαιές είναι από ορείχαλκο, αργότερα όμως κατασκευάστηκαν σιδερένιες, πιο ανθεκτικές στην φωτιά και στο βάρος του κρέατος. Ο ευφυέστατος Κυπραίος μετά από αιώνες ψησίματος της σούβλας στο χέρι κουράστηκε με αυτή τη διαδικασία και εφηύρε τις σύγχρονες φουκούδες με μοτέρ και διάφορες τεχνοτροπίες. Κάποιοι μάστορες της φουκούς κατοχύρωσαν μέχρι και πατέντες για τις δικές τους φουκούες!

*Βακλί/Βακλούα/Βακλί: Η γεμάτη λίπος ουρά του αρνιού η οποία τιμάται δεόντως στη κυπριακή παράδοση. Πολλοί τη τρώνε σαν μεζέ κατά τη διάρκεια του ψησίματος της σούβλας με λεμόνια αλάτι και ζηβανία. Άλλοι βάζουνε κομμάτια βακλί ανάμεσα στα κομμάτια κρέατος στη σούβλα για να ενισχύσει τη γεύση.

Η σούβλα αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε από τους Κυπραίους αφού μέχρι και τραγούδι αφιερωμένο σε αυτή κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. 

Ο κάθε ψήστης κάνει την καλύτερη σούβλα!

Η μεγάλη συζήτηση σε κάθε κυπριακό τραπέζι σε κάθε κυπριακή αντιπαράθεση είναι ο τρόπος ψησίματος της σούβλας. Πόση ώρα πρέπει να ψήνεται το κρέας, πόσο άλας χρειάζεται και πότε πρέπει να βάλουμε. Αν πρέπει να βάλουμε ρίγανη ή όχι. Κάποιοι βάζουν και πατάτες ανάμεσα από κάθε κομμάτι κρέας. (συμβουλή: ποτέ δεν βάζουμε πατάτες στο τέλος της σούβλας πάντα οι πατάτες να είναι μεταξύ του κρέατος γιατί όταν ψηθούν δεν θα γυρίζουν). Η μεγάλη αυτή συζήτηση δεν θα λείψει από κανένα τραπέζι και καμιά παρέα ανδρών. 

Εμείς πάντως θα σας παραθέσουμε τι δική μας απλή συνταγή, που για τη δική μας οικογενειακή παράδοση είναι η καλύτερη διαδικασία, για να αναδείξετε τη γεύση του κρέατος, να ψηθεί η σούβλα όπως πρέπει και να γλείφετε και τα δάκτυλά σας.

Τα μυστικά:

Επιλογή καλού κρέατος

  • Για αρνάκι η δικιά μας προτίμηση είναι να πείτε στο κρεοπώλη σας ότι θέλετε νεφρό και κουτάλα. 
  • Για χοιρινό προτείνετε το μπέικον, λαιμό(σφαγή) ή καππάκη του λαιμού!
  • Αν θέλετε το κρέας να τραβήξει καλά το αλάτι τότε πρέπει να αλατιστεί 4 ώρες πριν το ψήσιμο και το βάζουμε σε ένα δοχείο σκεπασμένο με μια πετσέτα για να "τραβήξει".Αν θέλετε μπορεί να αλατιστεί και κατά τη διάρκεια.
  • Ανάβουμε τα κάρβουνα τα αφήνουμε να ανάψουν καλά και να φτάσουν στο καλύτερό τους σημείο.
  • Βάζουμε το κρέας στις σμίλες.
  • Βάζουμε το κρέας πάνω στη φωτιά τουλάχιστον 15 εκατοστά πάνω από τα κάρβουνα.
  • Αν το κρέας είναι μικρής ηλικίας η σούβλα θέλει 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. 
  • Αν το κρέας είναι πιο σκληρό – μεγαλύτερης ηλικίας θέλει 1 ώρα και 35 λεπτά περίπου.  
  • Δεν βάζουμε αλάτι ξανά κατά τη διάρκεια του ψησίματος. 
  • Το κόψιμο με μαχαίρι στα κομμάτια σαν ψήνονται για τσίμπημα συστήνετε ανεπιφύλακτα.
  • Βγάζουμε τη σούβλα και την βάζουμε στα κλασσικά κυπριακά θέρμος για να μένει ζεστή.

Καλή σας όρεξη.


Επίσης να σημειώσουμε πως η σούβλα δεν είναι μόνο η φουκού και το ψήσιμο αλλά κάποιοι μπορούν και να την χορεύουν. 

 

Αν μετά το πολύ φαγητό και την υπερβολική κατανάλωση κρέατος θέλετε να κάνετε αποτοξίνωση για να φύγουν και οι τύψεις όταν ανεβένεται στη ζυγαριά πατήστε εδώ. 

Home