Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο Οδυσσέας «άναψε φωτιές» στο Τμήμα Δασών - Ετοιμάζουν απάντηση

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
25.11.2021 - 06:00

Ο Οδυσσέας «άναψε φωτιές» στο Τμήμα Δασών - Ετοιμάζουν απάντηση

Σχέδιο δράσης με πτητικά μέσα και λειτουργούς - Λεπτομέρειες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Υπό το βάρος των χθεσινών εξελίξεων με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Τμήμα Δασών η Offsite πληροφορείται ότι το Τμήμα άρχισε ήδη δουλειά για ενίσχυση ενόψει της νέας χρονιάς περνώντας και στην αντεπίθεση στις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή.

Στην ειδική έκθεσή του o Γενικός Ελεγκτής έκανε λόγο για απουσία ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου από Τμήμα Δασών για πυρκαγιές. Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης στην ειδική έκθεσή του τόνισε ότι παραμένει σε  εκκρεμότητα η υλοποίηση εισηγήσεων της Ανεξάρτητης Επιτροπής που διορίστηκε το 2016, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην κοιλάδα Σολέας. Παράλληλα τόνισε ότι  «το Κράτος επέδειξε ολιγωρία στο θέμα της ενίσχυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με εναέρια πτητικά μέσα πυρόσβεσης».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σε άλλο σημείο, ο Γενικός Ελεγκτής παρατήρησε ότι αυξάνονται οι δασικές  πυρκαγιές λόγω κακόβουλων ενεργειών. Με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν η κύρια αιτία πρόκλησης των πυρκαγιών σε ποσοστό 33% την περίοδο 2016-2020 οφείλεται σε κακόβουλες ενέργειες. Οι πυρκαγιές που οφείλονται σε γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες ανέρχονται σε 19%. Οι δασικές πυρκαγιές που προκληθηκαν από εδρομείς είναι μόλις 6%  από βραχυκύκλωμα καλωδίων υψηλής τάσης 6% και από δραστηριότητες σε κατοικίες 4%. 

«Τουλάχιστον άδικος»

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή θα μελετηθεί και θα δοθούν απαντήσεις εκφράζοντας όμως τον έντονο προβληματισμό του για τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή. Πηγές του Υπουργείου Γεωργίας, ανέφεραν στην Offsite ότι ο Γενικός Ελεγκτής στις αναφορές του είναι τουλάχιστον άδικος. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η έκθεση θα πρέπει να μελετηθεί και να δοθούν απαντήσεις από το Τμήμα Δασών σε συνεννόηση με το Υπουργείο.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε επίσης ότι το Τμήμα θα βγει σε προσφορές αρχικά για την εκμίσθωση και ακολούθως για την ενοικιαγορά δυο αεροσκαφών τύπου Air Tractor. Σήμερα, η μονάδα πτητικών μέσων του Τμήματος Δασών διαθέτει συνολικά έξι πτητικά μέσα. 

Δηλαδή,  δυο  ιδιόκτητα  πυροσβεστικά αεροπλάνα, το ένα είναι τύπου Thrush 550P αμερικανικής κατασκευής κατηγορίας SEAT με μεταφορική ικανότητα 2.050 λίτρων νερού και το δεύτερο αεροσκάφος είναι τύπου Air Tractor 802F, αμερικανικής κατασκευής, κατηγορίας SEAT με μεταφορική ικανότητα 3.017 λίτρων νερού. Δυο εκμισθωμένα Air Tractor και δυο εκμισθωμένα ελικόπτερα. Στο πλάνο που τέθηκε είναι όπως τη νέα χρονιά τα πτητικά μέσα να αυξηθούν σε οκτώ. 

Σε μια άλλη εξέλιξη,ο Υπουργός Γεωργίας  ζήτησε  από το Υπουργικό Συμβούλιο την αποπαγοποίηση 28 κενών θέσεων δασικού λειτουργού με εγκεκριμένη μισθοδοτική κλίμακα Α5.

Home