Ο «Ορέστης», η θανατική ποινή, τα ισόβια & οι μεγαλύτερες ποινές

Ο «Ορέστης», η θανατική ποινή, τα ισόβια & οι μεγαλύτερες ποινές

Τι ισχύει με τις ποινές στην Κύπρο, πότε μπορεί κάποιος ισοβίτης να αποφυλακιστεί

Ο «Ορέστης» αναμφίβολα είναι το πρώτο θέμα των τελευταίων ημερών, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά η κυπριακή κοινωνία βιώνει με τέτοια υπόθεση. 

Ο 35χρονος ομολόγησε μέχρι στιγμής 7 εγκλήματα, με βάση τα σημερινά γεγονότα ο «Ορέστης» ενδέχεται να καταδικαστεί σε διά βίου φυλάκιση.

Βέβαια είναι πρώιμο στάδιο για συμπεράσματα, όπως μας λέχθηκε από δικηγόρους αφού πολλά μπορούν να ανατραπούν, ενώ οι έρευνες της Αστυνομίας είναι ακόμη σε εξέλιξη. 

Τι σημαίνει όμως το ισόβια και διά βίου φυλάκιση

Αρκετοί μπορεί να θεωρούν ότι πρόκειται για διαφορετικές ποινές ωστόσο στην ουσία δεν διαφέρουν σε κάτι, αφού οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο καταδικασθέντες θα βρίσκεται μέχρι το θάνατο του στη φυλακή.

Το 2008 ισοβίτης στις Κεντρικές Φυλακές ήταν η αφορμή για αλλαγή της νομοθεσίας για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και τη διά βίου φυλάκιση.

Κέρδισε προσφυγή στο ΕΔΑΔ με αίτημα τον καθορισμό των ισοβίων, που τότε σήμαιναν φυλάκιση μέχρι το θάνατο. 

Με το αίτημα του έγινε η αφορμή να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε στα δώδεκα χρόνια οι κατάδικοι να έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης.

Συγκεκριμένα ισοβίτες έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης αποφυλάκισης όταν έχουν 1 καταδίκη σε ισόβια όταν συμπληρώσουν 12 χρόνια όσοι έχουν πέραν του ενός ισοβίων 2 ισόβια και άνω όταν εκτίσουν 25 χρόνια φυλάκισης.

Η μεγαλύτερη ποινή στην Κύπρο

Η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ από Δικαστήριο στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι για την υπόθεση του πενταπλού φόνου στην Αγία Νάπα, τον Ιούνιο του 2012.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο επέβαλε στους δυο κατηγορούμενους πέντε φορές ισόβια με τις ποινές να είναι διαδοχικές. 

Με βάση την ποιο πάνω ποινή οι δυο καταδικασθέντες, έχουν το δικαίωμα για αίτηση αποφυλάκισης στα 25 χρόνια. 

Η θανατική ποινή στην Κύπρο

Η θανατική ποινή για φόνο καταργήθηκε στην Κύπρο στις 15 Δεκεμβρίου 1983. Καταργήθηκε για όλα τα εγκλήματα, στις 19 Απριλίου 2002 και έχει αντικατασταθεί με ισόβια κάθειρξη.

Οι τελευταίες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιουνίου 1962. Τρεις άνδρες, ο Χαμπής Ζαχαριά, ο Μιχαήλ Ηλιτικός και ο Λάζαρης Δημητρίου, κρεμάστηκαν για φόνο στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.

Έκτορας Γεωργίου

Home