Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο ΠτΔ παίρνει πάνω του το Μεταναστευτικό - Σύσκεψη στο Προεδρικό

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
19.04.2022 - 06:00

Ο ΠτΔ παίρνει πάνω του το Μεταναστευτικό - Σύσκεψη στο Προεδρικό

Ανασκόπηση της κατάστασης - Συζητούν μέτρα - Οι πρώτες ενέργειες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το μεταναστευτικό πονοκεφαλιάζει τους πάντες. Οι μαζικές ροές μεταναστών και η εργαλειοποίηση από την Τουρκία, είναι μια από τις πληγές που έχει να επουλώσει  η Κυβέρνηση. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παίρνει πάνω του την κατάσταση και σήμερα Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου 2022  κάλεσε ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό. Σημειώνεται ότι το μεταναστευτικό για την Κυβέρνηση αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, καθώς η Κύπρος αποτελεί τη χώρα της ΕΕ που δέχεται τους περισσότερους μετανάστες, σε σχέση με τον πληθυσμό της. 

Σύμφωνα με τα  στοιχεία που έχουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτητών ασύλου αφορά σε πρόσωπα, τα οποία συστηματικά και οργανωμένα προωθεί η Τουρκία προς τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου μέσω των κατεχομένων.  

Πηγές από το Προεδρικό ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος θα ζητήσει ανασκόπηση της κατάστασης και θα συζητηθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αυξημένες ροές. Παράλληλα, θα συζητηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και η αύξηση των επιστροφών. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ποιοι θα είναι εκεί

Στη σύσκεψη θα βρεθούν  οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας, ο Γενικός Εισαγγελέας, οι Αρχηγοί της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Δεχόμαστε 80- 100 καθημερινά

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές «το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, αφού καθημερινώς δεχόμαστε  80-100 μετανάστες. Σχεδόν όλοι έρχονται από την Τουρκία. Το πρόβλημα είναι χερσαίο και οι μετανάστες βρίσκουν δίοδο μέσα από τις τρύπες στη γραμμή αντιπαράταξης μήκους 300 χιλιομέτρων».

Μπήκαν καγκελόπορτες

Σημειώνεται ότι ήδη οι αρχές προχώρησαν στην τοποθέτηση καγκελόπορτων στις διόδους προς τις ελεύθερες περιοχές με σκοπό να τους αποτρέπουν να μπουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε οσονούπω μάλλον εντός του καλοκαιριού θα τοποθετηθούν κάμερες παρακολούθησης με σκοπό να τσακώνουν τους διακινητές που προωθούν έναντι αδράς αμοιβής μετανάστες στην Κυπριακή Δημοκρατία.  Οι κάμερες προέκυψαν μετά από  σημαντική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ αφού υπογράφηκε  ένα Government - to Government συμβόλαιο. Η επιτήρηση θα γίνεται και με φυσική παρουσία μέσω στελεχών της Εθνικής Φρουράς.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σε μια άλλη εξέλιξη προς υλοποίηση βαίνει και η απόφαση για τη Μονάδα Επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλάνο αφορά 300 ειδικούς αστυνομικούς που θα προσληφθούν άμεσα και θα εκπαιδευτούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα. Θα συγκροτούν τέσσερις βάρδιες. Το πλάνο θα συζητηθεί και στη σημερινή σύσκεψη.

 

Home