Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο ρατσισμός στην Κύπρο: Θύματα, κίνητρα και καταγγελίες (πίνακες)

του Έκτορα Γεωργίου -
16.06.2019 - 06:30

Ο ρατσισμός στην Κύπρο: Θύματα, κίνητρα και καταγγελίες (πίνακες)

Thumbnail
Ένα στα δύο κρούσματα έχει ως κίνητρο την εθνοτική καταγωγή - Ελληνοκύπριοι τα πιο πολλά θύματα

Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, είτε από τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού είναι ο φυλετικός ρατσισμός.

Τι γίνεται όμως στην Κύπρο με το φαινόμενο αυτό; Πόσες καταγγελίες έχουν γίνει τα τελευταία 14 χρόνια, ποια τα κίνητρα και από ποιες χώρες είναι τα θύματα; 

Τα τελευταία έξι χρόνια στον τόπο μας παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα ρατσισμού, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην Αστυνομία

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία 14 χρόνια έχουν καταγραφεί 205 καταγγελίες για ρατσιστικές επιθέσεις, με τις 147 να έχουν καταχωρηθεί στο Δικαστήριο ως ποινικές υποθέσεις, ενώ άλλες 58 απλά έχουν καταγραφεί. Αξιοησημείωτο ότι το 2018 έχουν καταγραφεί 30 περιστατικά ρατσισμού σε σύγκριση με το 2005 όπου είχαμε μονό δύο περιστασιακά. 

Στην υπό αναφορά περίοδο που εξετάζουμε, η χρονιά με τις περισσότερες καταγγελίες, είναι το 2010 με 34 καταγεγραμμένα περιστατικά, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια παρατηρείται σταδιακή αύξηση στα κρούσματα. 

peristatika

Τα κίνητρα των επιθέσεων

Την θλιβερή πρωτιά, κατέχει η εθνοτική καταγωγή, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας τα τελευταία 14 χρόνια έχουν γίνει 121 καταγγελίες που είχαν ως κίνητρο την εθνοτική καταγωγή του θύματος.

Επίσης υπάρχουν καταχωρημένες 35 υποθέσεις με κίνητρο την κοινοτική προέλευση, 33 περιστατικά ρατσισμού με κίνητρο το χρώμα και 30 υποθέσεις με κίνητρο τις πολιτικές πεποιθήσεις του θύματος.

kinitra

Η ταυτότητα των θυμάτων

Από τους 286 που υπέβαλαν παράπονο τα τελευταία 14 χρόνια οι περισσότεροι ήταν Ελληνοκύπριοι με 82 περιστατικά, ακολουθούν οι Τουρκοκύπριοι με 49 και Ελλαδίτες με 21.

paraponoumenoi

Home