Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο ΘΟΚ θεσπίζει λειτουργία Κινητής Θεατρικής Μονάδας Εκτός Έδρας

Offsite Team
- 05.03.2020

Ο ΘΟΚ θεσπίζει λειτουργία Κινητής Θεατρικής Μονάδας Εκτός Έδρας

Thumbnail
Για περιοχές που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο θέατρο

Από τη φετινή θεατρική χρονιά, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, θεσπίζει τη λειτουργία μιας κινητής μονάδας παραστάσεων που απευθύνεται αποκλειστικά σε περιοχές οι οποίες είτε δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο θέατρο είτε δεν είχαν, ως σήμερα, την ευκαιρία να γνωρίσουν τη θεατρική τέχνη μέσα από επαγγελματικές, υψηλού επιπέδου παραγωγές.

 

Στόχος της Κινητής Θεατρικής Μονάδας Εκτός Έδρας, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ, στη Λευκωσία,  είναι να προσφέρει στο κοινό των περιοχών αυτών σπουδαίες παραστάσεις, χωρίς να κάνει οποιαδήποτε έκπτωση στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

 

Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, τα έργα που θα παρουσιάζονται θα είναι επιλεγμένα με προσεκτικά κριτήρια και θα παρουσιάζονται αποκλειστικά σε περιοχές εκτός της πόλης της Λευκωσίας

 

Στην προσπάθεια αυτή του ΘΟΚ στέκονται ως αρωγοί και συνοδοιπόροι το γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

 

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η οποία διοργανώθηκε από κοινού με το Γραφείο του Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου για την υλοποίηση δράσεων του ΘΟΚ στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας, στηρίζει έμπρακτα τη συνεργασία μεταξύ ΘΟΚ και Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους και στέκεται στο πλάι τους ως στενός συνεργάτης και  συμπαραστάτης, «στον οποίο θα μπορούν να υπολογίζουν σε κάθε τους σχέδιο ή δράση που αποσκοπεί στην καλλιέργεια των συμπολιτών μας».  

«Ως εκ τούτου χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ΘΟΚ για τη δημιουργία μιας κινητής μονάδας παραστάσεων «Εκτός Έδρας» που έχει στόχο να προσφέρει στο κοινό Δήμων και Κοινοτήτων θεατρικές παραγωγές υψηλών προδιαγραφών, με απώτερο στόχο να καλύψει το νησί μας απ’άκρη σ’άκρη, έτσι ώστε να φτάσει το θέατρο σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία, σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», πρόσθεσε.  

Όπως είπε, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι αρωγός κάθε δράσης, η οποία έχει ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση του πολιτισμού και ειδικότερα της πολιτιστικής αποκέντρωσης.  

«Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια ανταποδοτική χειρονομία σε κατοίκους περιοχών, οι οποίοι είτε δεν έχουν εύκολα πρόσβαση στο θέατρο είτε δεν είχαν μέχρι σήμερα την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη θεατρική δημιουργία», συμπλήρωσε.  

«Με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το κρατικό μας θέατρο αναλαμβάνει να κάνει κοινωνούς της θεατρικής τέχνης πολίτες που ζουν μακριά από την πρωτεύουσα του νησιού μας, να διαμορφώσει μια νέα γενιά θεατών και να τους προσφέρει ποιοτική ψυχαγωγία», συμπλήρωσε.  

Ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης, σε χαιρετισμό του είπε ότι το Γραφείο του Επιτρόπου, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους και αναγνωρίζοντας τον μορφωτικό και θεραπευτικό ρόλο του θεάτρου και της θεατρικής παιδείας, υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας με τον ΘΟΚ, με στόχο τη δημιουργία και υλοποίηση ενός πλαισίου εξειδικευμένων δράσεων κοινού ενδιαφέροντος σε θέματα θεατρικής ανάπτυξης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής καλλιέργειας.  

«Μεταξύ αυτών των δράσεων είναι και η συμπερίληψη ειδικής παραγωγής του ΘΟΚ, στο φετινό ρεπερτόριό του, που θα περιοδεύσει στις ορεινές κοινότητές μας, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ», πρόσθεσε.  

Όπως είπε, η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον Πολιτισμό, ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της ολιστικής προσέγγισης για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.  

«Η αποκέντρωση των πολιτιστικών δράσεων, η παραγωγή και προσφορά πολιτιστικού προϊόντος στο Τρόοδος, η διασύνδεση του Τροόδους με πολιτιστικές δραστηριότητες που παράγονται/προσφέρονται στην υπόλοιπη Κύπρο (θεατρικές, μουσικές, εικαστικές, λογοτεχνικές κ.ά πολιτιστικές εκδηλώσεις), καθώς και άλλες εξειδικευμένες δράσεις κοινού ενδιαφέροντος απορρέουν από δράσεις του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού μας για τον πολιτισμό, τις οποίες θα στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο», σημείωσε.  

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο κ. Χαμπιαούρης, εντάσσεται και η θεατρική παράσταση του ΘΟΚ «Η μικρή μας πόλη», του Αμερικανού συγγραφέα Θόρντον Ουάιλντερ.  

«Πρόκειται για ένα βραβευμένο έργο με το βραβείο Πούλιτζερ κι έχει παρουσιαστεί σε όλες τις χώρες του κόσμου, στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να μάθουμε να εκτιμούμε και να χαιρόμαστε τη ζωή μέσα από τα μικρά και όμορφα πράγματα που συνθέτουν την καθημερινότητά της», συμπλήρωσε.  

Ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι αυτή η σημαντική παράσταση θα παρουσιαστεί σε δέκα ορεινές κοινότητες του Τροόδους και συγκεκριμένα στην Ευρύχου, Κυπερούντα, Όμοδος, Πεδουλά, Αγρό, Παλαιχώρι, Καλό Χωριό Λεμεσού, Πελένδρι, Γαλάτα, Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου.

Όπως αναφέρθηκε εκ μέρους των συντελεστών της παράστασης, ανέλαβαν να ανεβάσουν αυτή την παράσταση με πάρα -πάρα πολύ χαρά, νοιώθοντας έντονα την ευθύνη να φτιάξουν μια τέτοια παράσταση που θα φτάσει στο πιο απομακρυσμένο χωριό, σε ανθρώπους που πιθανότατα να μην έχουν δει ξανά θέατρο.   

 

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Αντιγόνη Αθηαινίτη, σε χαιρετισμό της είπε ότι ο ΘΟΚ εγκαινιάζει μια νέα σκηνή, τη σκηνή εκτός έδρας.  

«Αυτός ο νέος θεσμός στοχεύει στη διεύρυνση του οράματος της πολιτιστικής αποκέντρωσης. Ένα όραμα διαχρονικό και με αξία συμβολική», συμπλήρωσε.   

 

Η κα. Αθηαινίτη ανέφερε, επίσης, ότι η κινητή μονάδα του ΘΟΚ, το ευέλικτο επιχειρησιακό εργαλείο της Σκηνής Εκτός Έδρας δημιουργήθηκε για αυτό ακριβώς το σκοπό, για να ταξιδέψει σε όλο το νησί, απ’ άκρη σ’ άκρη.  

Η πρώτη παραγωγή του θεσμού, είπε, είναι η «Η μικρή μας πόλη» του Αμερικανού συγγραφέα Θόρντον Ουάιλντερ, σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, «έχοντας πλάι της μια ομάδα άξιων και ταλαντούχων συντελεστών».      

 

Σημείωσε ότι το ταξίδι της «μικρή μας πόλης» ξεκίνησε από το Δήμο Γερίου, στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους αρκετοί Δήμοι και Κοινότητες.  

Η κα. Αθηαινίτη είπε ότι «κάποιος θα υποστήριζε πως το θέατρο δεν αποτελεί ένα κλασικό μοχλό ανάπτυξης και οικονομίας και ίσως δεν θα είχε άδικο».  

«Η τέχνη ούτως η άλλως δεν ασχολείται με αυτά. Ναι, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι πολυτέλεια το θέατρο, η μουσική, οι τέχνες γενικότερα. Τι θα ήταν, όμως,  η ζωή μας χωρίς αυτά; Έχει σημασία λοιπόν να πάει το βουνό στο Μωάμεθ.   Για όλους αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα για διάφορους λόγους να ταξιδέψουν στην πλησιέστερη μεγάλη πόλη, να δώσουμε την ευκαιρία σε συμπολίτες μας που μπορεί να μην έχουν επαφή με το θέατρο, να γνωρίσουν την μαγεία του. Γιατί δουλεύουμε γι΄ αυτό τον ένα θεατή, νέο ή λιγότερο νέο, που θα βρει στο θέατρο ένα ολόκληρο κόσμο είτε παραμείνει θεατρόφιλος είτε αποφασίσει να ασχοληθεί ενεργά με αυτή την τέχνη», σημείωσε.  

 

Ο Δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου, σε δήλωση του είπε ότι το Γέρι ήταν ο πρώτος Δήμος όπου παρουσιάστηκε Εκτός Έδρα παράσταση και εξέφρασε τη χαρά του γιατί η πρεμιέρα έγινε στο Γέρι.  

«Εντυπωσίασε το έργο», σημείωσε ο Δήμαρχος Γερίου και πρόσθεσε ότι η παράσταση εντυπωσίασε και τον κόσμο που τον παρακολούθησε.  

«Σας δίνω τα συγχαρητήρια μου. Είναι μια προσπάθεια, η οποία πρέπει να θεσμοθετηθεί», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

Home