Οδοί με γυναικεία ονόματα σε ανεπάρκεια στο Δήμο Λευκωσίας

Οδοί με γυναικεία ονόματα σε ανεπάρκεια στο Δήμο Λευκωσίας

Από τους 593 δρόμους της Λευκωσίας μόνο 8,73% έχει ονομαστεί με γυναικείο όνομα, ενώ τα αντρικά καταλαμβάνουν το 91,27%

Με πολύ μικρό ποσοστό γυναικείων ονομάτων σε οδούς εμφανίζεται η πρωτεύουσά μας. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιών, που καθιέρωσε ο ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε 11 του Οκτώβρη, το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, πραγματοποίησε μια πρωτότυπη έρευνα: πόσοι δρόμοι της Λευκωσίας φέρουν το όνομα γυναίκας; Αφορμή για την έρευνα αυτή ήταν αντίστοιχη που έκανε ο συνεργαζόμενος με την ΑΚΤΗ οργανισμός της Λιθουανίας «Centre for equality advancement”.  

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ. από τους 593 δρόμους της Λευκωσίας μόνο το 8,73% έχει ονομαστεί με γυναικείο όνομα, ενώ τα αντρικά καταλαμβάνουν το ποσοστό 91,27%.

 Όπως στους μηχανισμούς εξουσίας στη νήσο, κυριαρχεί η ανδρική παρουσία, έτσι και εδώ σημειώνεται στην έρευνα, προσθέτοντας πως, ψάχνοντας  τις οδούς με το όνομα σύγχρονων γυναικών βλέπουμε ότι αν αφαιρέσουμε αρχαία και μυθολογικά ονόματα και ονόματα θρησκευτικά, τότε αυτό το ποσοστό πέφτει στο 4,05% . 

Αντιστοίχως τα ονόματα οδών που αποδίδουν τιμή σε σύγχρονους άνδρες φτάνουν το 42,33%.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, η έρευνα της θα συνεχιστεί και στις  άλλες πόλεις της Κύπρου, με στόχο να συνεχίσουν να δουλεύουν για ίσες ευκαιρίες  σε όλα τα παιδιά μας, κορίτσια και αγόρια. 

ΚΥΠΕ

Home