Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΟΕΛΜΕΚ: Επικίνδυνη η απόφαση για κατάργηση αυτοπεριορισμού

Offsite Team -
13.01.2022 - 11:45

ΟΕΛΜΕΚ: Επικίνδυνη η απόφαση για κατάργηση αυτοπεριορισμού

Thumbnail
Αντιδρά η ΟΕΛΜΕΚ για τα νέα μέτρα στα σχολεία

Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και ενημέρωση, με την οποία προβλέπεται ουσιαστικά η κατάργηση της υποχρέωσης αυτοπεριορισμού των μαθητών / τριών, που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, θεωρούμε ότι είναι όχι μόνο ανέφικτη να εφαρμοστεί, αλλά κυρίως επικίνδυνη για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, αναφέρει, σε ανακοίνωσή της η ΟΕΛΜΕΚ.

 

«Ανέφικτη, επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να διενεργούνται τεστ από κινητές μονάδες, που θα επισκέπτονται τα σχολεία» στους μαθητές που είναι στενές επαφές για 5 συνεχόμενες ημέρες, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Επικίνδυνη, γιατί εν μέσω της μεγαλύτερης έξαρσης κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, αίρεται η υποχρέωση αυτοπεριορισμού των στενών επαφών, μόνο για τους μαθητές /τριες και μόνο για τον σχολικό χώρο και χρόνο», προσθέτει. 

 

Αντίθετα, συνεχίζει η ΟΕΛΜΕΚ, η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει την καθημερινή παρουσία των στενών επαφών στα σχολεία, «γεγονός που θεωρούμε ότι αυξάνει την πιθανότητα διασποράς του covid-19, καθώς και τον κίνδυνο διάδοσής του σε μαθητές και Εκπαιδευτικούς».

 

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι από τη χθεσινή απόφαση προκύπτουν πολλά ερωτήματα.

 

«Είναι η παρούσα φάση έξαρσης της πανδημίας η κατάλληλη στιγμή για τη χαλάρωση των μέτρων και του πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται στα σχολεία, όπως αποφασίστηκε χθες; Γιατί αίρεται η υποχρέωση αυτοπεριορισμού μόνο για τους μαθητές / τριες που είναι στενές επαφές και μάλιστα μόνο για τον σχολικό χώρο και χρόνο; Οι στενές επαφές όλων των άλλων κοινωνικών και εργασιακών χώρων εξακολουθούν να συνιστούν κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, ενώ οι μαθητές / τριες στα σχολεία όχι; Τι έχουν να πουν για τα πιο πάνω οι ειδικοί της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής;  Το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες για τα σχολεία έχει τη δική τους έγκριση; Αποτελεί δική τους εισήγηση και συμβάλλει στην πρόληψη διασποράς του Covid-19;», σημειώνει.  

Αναφέρει, επίσης, ότι ως ΟΕΛΜΕΚ, έχουν επισημάνει τα προβλήματα που προέκυψαν με την επαναλειτουργία των σχολείων και τις αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών, «ενώ προειδοποιήσαμε ταυτόχρονα για τα προβλήματα που θα προκύψουν με τη διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων εξαιτίας της πανδημίας».  

«Παρά τα προβλήματα, κάναμε υπομονή λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υφίστανται.  Δηλώσαμε όμως ξεκάθαρα, ότι για εμάς προέχει η ασφάλεια και η υγεία των χιλιάδων μαθητών, των εκπαιδευτικών και του λοιπού προσωπικού των σχολείων.  Σε αυτό το θέμα, δηλώνουμε ξανά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις. Ως εκ τούτου, ζητούμε τη μη εφαρμογή της χθεσινής απόφασης από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς επίσης και άμεσα ορισμό συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, για συζήτηση των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται στα σχολεία και τη χθεσινή απόφαση», προσθέτει.  

Η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει, τέλος, ότι «σε περίπτωση που τα πιο πάνω αιτήματά μας δεν εισακουστούν τότε και η Οργάνωσή μας θα λάβει τις ανάλογες αποφάσεις, σε συνεννόηση και με τις άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις».

Home