ΟΕΛΜΕΚ: Μόνο 1 φορά την εβδομάδα να κάνουν τεστ οι μαθητές

ΟΕΛΜΕΚ: Μόνο 1 φορά την εβδομάδα να κάνουν τεστ οι μαθητές

Χάνεται διδακτικός χρόνος για τα rapid λένε οι εκπαιδευτικοί - Ζητούν & άλλες μονάδες για rapid στα δημοτικά οι δάσκαλοι

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Θετικά είναι τα αποτελέσματα από τους διαγνωστικούς ελέγχους που γίνονται στα σχολεία της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, με τα περιστατικά κορωνοϊού που εντοπίζονται να είναι ελάχιστα. 

Την Τετάρτη (22/9) έγιναν 1000 rapid test σε Δημοτικά και εντοπίστηκαν μόλις 3 κρούσματα ενώ χθες Πέμπτη (23/9) έγιναν συνολικά 1.489 rapid test και δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

Στα Γυμνάσια-Λύκεια την Τετάρτη εντοπίστηκε μόνο 1 κρούσμα σε 12.952 ελέγχους και την Πέμπτη βρέθηκαν 8 θετικά περιστατικά από 12.935 rapid test.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Να γίνει εβδομαδιαίο το τεστ στους μαθητές λέει η ΟΕΛΜΕΚ 

Μπορεί τα κρούσματα που εντοπίζονται στα σχολεία να είναι λιγοστά, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί σε καμία περίπτωση δεν επαναπαύονται αφού πρωταρχικός στόχος είναι η εκπαίδευση για όλη τη χρονιά να γίνεται διά ζώσης. 

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας μιλώντας στην Offsite εξέφρασε την ικανοποίηση για το ότι τα κρούσματα στα σχολεία είναι λιγοστά, ωστόσο τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας.

«Ευελπιστούμε να παραμείνει καλή η επιδημιολογική εικόνα και τα σχολεία να λειτουργούν όσο πιο καλά γίνεται έτσι ώστε η τρέχουσα σχολική χρονιά να διεξαχθεί με φυσική παρουσία και παιδιών και εκπαιδευτικών».

Τα μέτρα στα σχολεία σύμφωνα και με τον κ. Χατζησάββα είναι αυστηρά, όπως είναι και οι καθηγητές. «Από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί τρέχουν για να συνοδεύσουν τους μαθητές στις κινητές μονάδες, επιβλέπουν την κατάσταση τα διαλείμματα έτσι ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών». 

>>> Δείτε εδώ το πρωτόκολλο για τα Γυμνάσια & Λύκεια

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ δήλωσε πως ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να εξετάσει μαζί με τα μέλη της ΣΕΕ το ενδεχόμενο τα rapid test μόνο για τα σχολεία να γίνονται 1 φορά την εβδομάδα. 

Όπως εξήγησε «υπάρχει αρκετό τρέξιμο από τους εκπαιδευτικούς και υπάρχει και ταυτόχρονα απώλεια διδακτικού χρόνου όταν μεταβαίνουν για rapid στα σχολεία. Για να γίνουν τα τεστ σε ένα πολύ μεγάλο σχολείο, ξεκινούν από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι».

Σημειώνεται πως οι ανεμβολίαστοι μαθητές για να προσέλθουν στις τάξεις τους πρέπει κάθε 72 ώρες να προσκομίζουν στο σχολείο αρνητικό rapid test.

Ζητούν περισσότερες μονάδες για rapid στα Δημοτικά

Την ίδια ώρα μιλώντας στην Offsite η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, δήλωσε πως από τα 330 γίνονται rapid test σε μόλις 48 Δημοτικά. «Σαφώς πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των σχολείων στα οποία θα γίνονται rapid test». 

Συνεχίζοντας η κ. Βασιλείου ανέφερε πως στη λίστα με τα θετικά, είναι το γεγονός πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόσληψη σχολικών βοηθών στα νηπιαγωγεία. «Οι βοηθοί είναι τα άτομα που βοηθούν στην απολύμανση των χώρων, στην καθαριότητα των επιφανειών που αγγίζουν τα παιδιά, άρα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα σχολεία».

Αναφερόμενη στα πρωτόκολλα η κ. Βασιλείου υποστήριξε πως υπάρχει προβληματισμός σε ό,τι αφορά την ιχνηλάτηση. «Όταν εντοπιστεί κρούσμα, μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό μόνο τα άτομα που κάθονται μπρος, πίσω, δεξιά και αριστερά του ατόμου που είναι θετικός». 

>>> Δείτε εδώ το πρωτόκολλο για τα Δημοτικά 

Λόγω του ότι τώρα ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα εξαιτίας των μεταλλάξεων, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ εξέφρασε την άποψη πως «ίσως να ήταν καλύτερο όλη η τάξη να παρακολουθεί εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε περίπτωση εντοπισμού θετικού περιστατικού». 

Καταληκτικά η κ. Βασιλείου τόνισε πως όλοι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι θετικοί σε περίπτωση που χρειαστεί τα πρωτόκολλα να αναθεωρηθούν για οποιοδήποτε λόγο. 

Home