ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ: Συζητούν τα προβλήματα του εξ αποστάσεως με ΥΠΠ

ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ: Συζητούν τα προβλήματα του εξ αποστάσεως με ΥΠΠ

Πως γίνονται σήμερα τα μαθήματα στα σχολεία και ποια τα προβλήματα

Τηλεδιασκέψεις με τον Υπουργό Παιδείας αναμένεται να έχουν σήμερα(09/04) οι Εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση μετά την έξαρση της πανδημίας στο νησί μας. 

ΟΕΛΜΕΚ

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Offsite, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, από την πλευρά τους θα θέσουν τα φλέγοντα ζητήματα για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας για τους τελειόφοιτους μαθητές, για τις Παγκύπριες εξετάσεις, το τι θα γίνει με το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς και τις ελλείψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν σε τάμπλετ για τους μαθητές. “Θα θέσουμε το θεμα των προεισαγωγικών εξετάσεων, πρέπει να γνωρίζουμε τι θα γίνει αν οι μαθητές δεν μπορέσουν να πάνε στο σχολείο ξανά. Τι θα γίνει με και με τους υπόλοιπους μαθητές, όπως αυτούς της Α’ Λυκείου, αλλά και με τις πληροφορίες για ελλείψεις σε τάμπλετ σε ορισμένα σχολεία” 

Διακοπές του Πάσχα

Ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενα να συνεχίσουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι “δεν τέθηκε επίσημα τέτοιο ζήτημα, αν τεθεί θα προβληματιστούμε και θα τοποθετηθούμε. Το φυσιολογικό είναι να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες, καθώς οι τελευταία μέρα είναι η Παρασκευή 10/04, αλλά θα το εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε”. 

Πως γίνεται η διδασκαλία σε Γυμνάσια και Λύκεια

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζησάββας “αυτή τη στιγμή γίνονται μαθήματα εξ αποστάσεως για τους μαθητες όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία γίνεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή κυρίως για τα εξεταζόμενα μαθήματα. Για τα υπόλοιπα μαθήματα που δεν είναι εξεταζόμενα αναρτήθηκε υλικό και οι καθηγητές επικοινωνούν με άλλο τρόπο με τους μαθητές όπως για παράδειγμα με μέιλ. Δεν είναι εύκολο να βάλουμε όλα τα μαθήματα στο πρόγραμμα με το βίντεο στον υπολογιστή. Το ωράριο των μαθημάτων είναι κανονικό όπως του σχολείου με ορισμένες μικρές διαφοροποιήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, υπάρχει περισσότερη προετοιμασία, οι καθηγητές πρέπει να χειρίζονται καλά το πρόγραμμα και τον υπολογιστή”

ΠΟΕΔ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Offsite, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους το γενικό θέμα που θα θέσουν από την πλευρά τους είναι ο τρόπος που γίνεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. “Στα δημοτικά γίνεται αρκετή δουλειά εξ αποστάσεως, το πρόβλημα είναι με ποιο τρόπο γίνεται. Θεωρούμε ότι το Υπουργείο προχώρησε σε ορισμένες αποφάσεις χωρίς να διαβουλευτεί με την ΠΟΕΔ και τους Οργανωμένους Γονείς με το αποτέλεσμα να ληφθούν αποφάσεις που δημιούργησαν προβλήματα και ασάφειες μεταξύ των εκπαιδευτικών. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί έκαναν αρκετή δουλειά παρά τις ασάφειες που υπήρξαν”. 

Όπως σημείωσε τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν αρκετά προβλήματα.”Έχουμε ενημέρωση ότι αρκετά παιδιά δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό που χρειάζεται και οι μικροί μαθητές δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία Teams που θέλει το Υπουργείο Παιδείας, αλλά ούτε και οι εκπαιδευτικοί έχουν την κατάλληλη επιμόρφωση, ωστόσο γίνεται προσπάθεια. Αυτές είναι οι διαπιστώσεις μας αλλά και των Οργανωμένων Γονέων. Επίσης, ούτε οι γονείς είναι τεχνολογικά έτοιμοι για να υποστηρίξουν τα παιδιά τους τη δεδομένη στιγμή. Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν ίντερνετ στο σπίτι τους, άρα πρέπει να τα λάβουμε όλα υπόψη. Θέλουμε το Υπουργείο να έρθει σε διαβούλευση μαζί μας για να δούμε πως θα προχωρήσουμε”

Διακοπές του Πάσχα

Ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενα να συνεχίσουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα ο κ. Χαραλάμπους απάντησε ότι “δεν είχαμε επίσημη ενημέρωση ακόμα, πιθανό να ζητηθεί. Θα εξετάσουμε το θέμα, δεν έχουμε συγκεκριμένη απόφαση, ούτε το απορρίπτουμε, αλλά θέλουμε να δούμε τι γίνεται, ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις κτλ” 

Πως γίνονται τα μαθήματα στα δημοτικά 

Όπως εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους,το μάθημα στο δημοτικό γίνεται μέσω υλικού που αποστέλλεται στους μαθητές. Υπάρχει επικοινωνία με τα παιδιά είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω μειλ και επιπλέον μπαίνει υλικό στις ιστοσελίδες των σχολείων. Υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία με τους μαθητές και προσπάθεια να κρατηθεί αυτή η επικοινωνία, γιατί δεν μπορεί να γίνει διδασκαλία κανονική. Γίνεται προσπάθεια ακόμη και στα δευτερεύοντα μαθήματα μέσω της ιστοσελίδας των σχολείων και επικοινωνίας των δασκάλων με τους μαθητές” 

Home