Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οχήματα Z: Θα αφήνουν ντεπόζιτο για να πληρώνονται τα πρόστιμα

Offsite Team -
26.07.2021 - 06:00

Οχήματα Z: Θα αφήνουν ντεπόζιτο για να πληρώνονται τα πρόστιμα

Τι αλλάζει με τις ενοικιάσεις οχημάτων από τουρίστες - 19.529 απλήρωτα πρόστιμα - Η θέση του Συνδέσμου

Του Μίμη Χριστοφόρου

Λύση στο σοβαρό πρόβλημα με τα χιλιάδες απλήρωτα πρόστιμα που αφήνουν τουρίστες επιδιώκει να δωσει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με αλλαγές στα σχετικά νομοσχέδια που προωθεί.

Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι στο Υπουργικό της Πέμπτης εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις των Νομοσχεδίων «Ο περί της Εκμίσθωσης Οχημάτων Χωρίς Οδηγό» και «Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021», οι οποίες στην ουσία θα βάλουν τέρμα στα προβλήμα που αντιμετωπίζει το κράτος με τα εξώδικα τα οποία μένουν απλήρωτητα από τους ενοικιαστές των αυτοκινήτων. Ουσιαστικά όποιος ενοικιάζει ένα όχημα θα πρέπει όπως θα δούμε και πιο κάτω πιο αναλυτικά, να αφήνει ένα ποσό ως ντεπόζιτο για τυχόν τροχαία εξώδικα πρόστιμα. 

Οι τροποποιήσεις των συγκεκριμένων Νομοσχεδίων περιλαμβάνουν πρόνοιες για τις υποχρεώσεις τόσο του μισθωτή όσο και του εκμισθωτή για την εξόφληση των προστίμων που προκύπτουν κατά την περίοδο της εκμίσθωσης από την οδήγηση και κυκλοφορία του εκμισθούμενου οχήματος. Με πιο απλά λόγια οι τροποποιήσεις αφορούν και τον ιδιοκτήτη της εταιρείας οχημάτων ενοικίασεις αλλά και το άτομο που θα ενοικιάσει ένα όχημα. 

Τι θα γίνεται

Το βάρος όμως θα πέσει στους ιδιοκτήτες αφού θα πρέπει να συμπεριλάβουν στη συμφωνία με τους ενοικιαστές και το ποσό με το ντεπόζιτο για πιθανές τροχαίες παραβάσεις. Θα πρέπει ουσιαστικά να τους δεσμέουν ένα ποσό είτε μέσω κάποιας πιστωτικής κάρτας είτε με άλλο τρόπο. Σε περίπτωση που δεν πληρωθούν τα πρόστιμα από τους τουρίστες, τότε θα υποχρεώται να τα πληρώσει ο ιδιοικτήτής της εταιρείες ενοικίασεως οχημάτων. 

Αναμένεται ότι με τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις θα μειωθούν αισθητά οι οδικές παραβάσεις που διενεργούνται από τους τουρίστες, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο το επίπεδο της οδικής ασφάλειας.  

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

19.529 πρόστιμα απλήρωτα τα τελευταία 4 χρόνια

Για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήσαμε με τον συνεργάτη του Υπουργού Μεταφορών, κ. Χρίστο Παπαμιχαήλ. Το συγκεκριμένο θέμα πάντως ταλανίζει το υπουργείο αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχουν 19.529 εξώδικα πρόστιμα που αφορούν σε μηχανοκίνητα οχήματα ενοικιάσεως τα οποία δεν έχουν πληρωθεί και εκκρεμούν τα τελευταία 4 χρόνια.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Παπαμιχαήλ, θα δεσμεύεται ένα ποσό ως ντεπόζιτο από τους ενοικιαστές των αυτοκινήτων και ούτως ώστε αν το συγκεκριμένο όχημα έχει πάνω του πρόστιμο θα αφαιρείται το πρόστιμο και μετά θα επιστρέφεται η διαφορά. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το ποσό από το ντεπόζιτο θα κρατείται ενδεχόμενα και μετά την αναχώρηση των τουριστών από την Κύπρο, ειδικά αν το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν στην χώρα μας είναι πολύ μικρό.

Προνόμια Μελών | Ενοικιάσεις αυτοκινήτων στη Λάρνακα, Κύπρος

Τι λένε οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ενοικιάσεως

Για το ίδιο θέμα η Offsite επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρομεσαίων επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων, κ. Σπύρο Δημητρίου ο οποίος εξέφρασε την διαφωνία των μελών για να πληρώνουν τα πρόστιμα οι ιδιοκτήτες αν δεν πληρώνει ο τουρίστας. Μας ανέφερε και λύσεις οι οποίες θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες να μην έρχονται σε δύσκολη θέση σε περίπτωση που κάποιος πελάτης τους καταγγελθεί με πρόστιμο και δεν το αναφέρει αφού παραδώσει το αυτοκίνητο στη εταιρία ενοικιάσεως και αναχωρήσει από την Κύπρο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Δημητρίου, αν και ακόμα δεν έχουν δει στον σύνδεσμο το τελικό νομοσχέδιο, η πάγια θέση τους είναι ότι το τελικό κόστος δεν πρέπει με κανένα τρόπο να το επομισθεί ο ιδιοκτήτης των ενοικιαζόυμενου αυτοκινήτου.

Πέρσι όταν είχε συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα στην Βουλή, όπως μας ανέφερε ο κ. Δημητρίου, είχαν πει ότι οι περισσότεροι πελάτες μετά από την τραπεζική κρίση χρησιμοποιούν debit cards δηλαδή απευθείας χρέωση στη κάρτα τους και την εγγύηση την παίρνουν αυτομάτως από αυτή την κάρτα μόλις επιστραφεί το αυτοκίνητο και αν είναι όλα εντάξει τότε επιστρέφεται πίσω η εγγύηση.

"Κανένας πελάτης δεν δέχεται να κρατάς τα χρήματα του σε περίπτωση που υπάρξει οποιοδήποτε πρόστιμο"

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, υπάρχουν μέλη του συνδέσμου οι οποίοι κατά το παρελθόν έτυχε να έχουν ζημιά στο αυτοκίνητο τους όταν το παρέλαβαν από το αεροδρόμιο και όταν προσπάθησαν να χρεώσουν την κάρτα του πελάτη με το ποσό η κάρτα ήταν δηλωμένη ότι ήταν κλεμένη. Το ίδιο ισχυρίζεται θα πάθουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ενοικιάσεως αν εφαρμοστεί το προσχέδιου του νομοσχεδίου.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο έθεσε ο κ. Δημητρίου, είναι ότι ορισμένοι δήμοι μπορεί να τους πάρει και τρεις μήνες να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει πρόστιμο σε συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Έτσι ένα αυτοκίνητο το οποίο στάθμευσε σε θέση αναπήρων και θα πρέπει να πληρώσει 300 ευρώ και αν δεν πληρωθεί θα διπλασιαστεί, τότε που θα βρει τα χρήματα μια μικρομεσαία επιχείρηση να πληρώσει αυτό το πρόστιμο ειδικά και σε αυτή την περίοδο με το θέμα της πανδημίας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Hertz Rent a Car - Ενοικίαση αυτοκινήτων και Van

Η λύση που προτείνει ο σύνδεσμος 

"Θεωρούμε ότι η είσπραξη πρέπει να γίνεται από την κυβέρνηση ή μέσω της αστυνομίας ή μέσω των αεροδρομίων. Όταν εκδοθεί ένα εξώδικο για παράνομη στάθμευση και ο πελάτης παραλείψει να πει στον ιδιοκτήτη ότι πήρε εξώδικο, τότε ο ιδιοκτήτης δεν θα το γνωρίζει και δεν θα εισπράξει το ποσό για το πρόστιμο''

Γι΄ αυτό το λόγο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του συνδέσμου, είναι ότι θα πρέπει να γίνει ένα ενιαίο σύστημα με τις διάφορες υπηρεσίες το οποίο να ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου εντός 6 ωρών από την ώρα που εκδόθηκε το εξώδικο.

Έτσι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου θα αποστέλλει πίσω είτε με sms είτε με email το όνομα και τον αριθμό του διαβατηρίου του συγκεκριμένου πελάτη και όταν ο πελάτης θα μεταβεί στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσει να φαίνεται στο σύστημα ότι υπάρχει π.χ. ένα πρόστιμο το οποίο δεν απολήρώθηκε.

"Σε πρώτη φάση θα αποφευχθούν τα μεγάλα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων".  

Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι το οποίο ανέφερε ο κ. Δημητρίου, είναι αν το Υφυπουργείο Τουρισμού θα αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων θα είναι υποχρεωμένο να κατακρατεί το ντεπόζιτο και μετά την παράδοση του αυτοκινήτου, διότι με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου, "θα διώχνουμε τους τουρίστες και η Κύπρος θα γίνεται ρεζίλι", κατέληξε 

Όλη η αλήθεια για το leasing στα αυτοκίνητα | Economy Today

Home