Οι εμβολιασμένοι που χάνουν το SafePass και η διορία

Οι εμβολιασμένοι που χάνουν το SafePass και η διορία

Τι αλλάζει με το SafePass

Σημαντική αλλαγή προκύπτει για το SafePass από 18/10. 

Όπως ανακοινώθηκε, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τις 18 Οκτωβρίου, μόνο τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα μπορούν να εκδίδουν SafePass (εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις εμβολίου ή με το μονοδοσικό εμβόλιο της Janssen).

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν μέχρι 17/10 για να μην χάσουν το SafePass

Ως εκ τούτου, προτρέπονται οι πολίτες που έλαβαν την 1η δόση και έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη 2η δόση (3 εβδομάδες για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, 4 εβδομάδες για το εμβόλιο της Moderna και 8 εβδομάδες για το εμβόλιο της AstraZeneca), να προχωρήσουν μέχρι τις 17 Οκτωβρίου σε εμβολιασμό στα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης (walk-in) που λειτουργούν παγκύπρια.

Θα πληρώνουν το τεστ αν δεν εμβολιαστούν

Όσα άτομα δεν επιθυμούν να προχωρήσουν στη λήψη της 2ης δόσης, από τις 18 Οκτωβρίου κι έπειτα, για σκοπούς SafePass, θα πρέπει να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCR ή rapidtest αντιγόνου με ισχύ 72 ωρών. Τα άτομα που δεν θα ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό τους σχήμα μετά την πάροδο των ημερών που απαιτούνται μεταξύ της 1ης και της 2ης δόσης, θα πρέπει να διενεργούν εξέταση PCR ή rapidtest αντιγόνου με ιδία έξοδα σε ιδιωτικά φαρμακεία ή κλινικά εργαστήρια.

Η πιο πάνω ρύθμιση θα συμπεριληφθεί σε Διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι οι προϋποθέσεις έκδοσης SafePass με πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες και με πιστοποιητικό αρνητικού τεστ (PCR ή rapid test αντιγόνου) με ισχύ 72 ωρών, δεν επηρεάζονται και συνεχίζουν να ισχύουν ως έχουν.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

11.000 δεν έκαναν την 2η δόση

Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε, διαφάνηκε από τις βάσεις δεδομένων ότι περίπου 11,000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση, αλλά δεν έχουν προχωρήσει στη συνέχεια στον εμβολιασμό με τη 2η δόση. Ο εμβολιασμός μόνο με τη μια δόση, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, προσφέρει χαμηλότερη κάλυψη, ενώ δεν προστατεύει εξίσου αποτελεσματικά από τις μεταλλάξεις του ιού.

 

Home