Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι «εμμονές» που μπορεί να ανατρέψουν την μεταρρύθμιση της ΤΑ

Του Στέλιου Στυλιανού
- 16.12.2018

Οι «εμμονές» που μπορεί να ανατρέψουν την μεταρρύθμιση της ΤΑ

Thumbnail
Οι εξελίξεις και οι κόκκινες γραμμές σε Δήμους και κοινότητες

Στα βαθιά αναμένεται να μπει το επόμενο διάστημα η συζήτηση για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς στην προσπάθεια για αλλαγές η κάθε πλευρά θα προβάλει το δίκαιο των θέσεων της με στόχο να πετύχει τους σκοπούς της.

Αν και από πλευράς κομμάτων σχεδόν όλοι στέκουν υπέρ της μεταρρύθμισης, ωστόσο, υπάρχουν Δήμοι και κοινότητες οι οποίες για δικούς τους λόγους στέκονται ενάντια σε πτυχές της μεταρρύθμισης.

Χαρακτηριστικό προς το γεγονός αυτό άλλωστε αποτελεί η ανάρτηση του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σημείωνε ότι άρχισε η επίθεση από Δήμους για να αποτρέψουν την μεταρρύθμιση η οποία έρχεται.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, καθώς από την μια το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να πετύχει την μεταρρύθμιση αυτή το συντομότερο, ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια και σίγουρα πριν από τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. 

Έχει μάλιστα ως στόχο τα νομοσχέδια να κατατεθούν στην βουλή εντός Ιανουαρίου.

Από την άλλη, Δήμοι και Κοινότητες θέλουν να παραμείνουν σε αυτούς κάποια από τα κεκτημενα τα οποία έχουν σήμερα.

Συγκεκριμένα από πλευράς ένωσης Δήμων φαίνεται να υπάρχει συμφωνία όσον αφορά  τις πτυχές: 

  • Της οικονομικής αυτονομίας
  • Της οικονομικής βιωσιμότητας 
  • Της διοικητικής αυτονομίας
  • Παραχώρησης επιπρόσθετων εξουσιών στους δήμους

Ενώ η διαφωνία έγκειται στο γεγονός ότι αρκετοί από τους 30 Δήμους της ελεύθερης Κύπρου που επηρεάζει η μεταρρύθμισης δεν επιθυμούν την ενωση τους με κάποιο άλλο Δήμο. 

Δεν επιθυμούν ένωση κάποιοι δήμοι 

Πηγές επισημαίνουν στη  Offsite, ότι κάποιοι από τους Δήμους δεν επιθυμούν μέσα από την ένωση που θα γίνει να πάρουν μαζί τους και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλοι δήμοι.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν γίνεται να γίνει συνένωση δύο ή και περισσότερων δήμων, οι οποίοι έχουν διαφορά μερικών χιλιομέτρων μεταξύ τους και να μείνουν κάποιες από τις κοινότητες που χωρίζουν τους Δήμους αυτοτελείς. Κάτι τέτοιο δεν είναι λειτουργικά σωστό αναφέρουν οι πηγές μας.

Από πλευράς κάποιων Δήμων, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η προοπτική των προτάσεων που κατέθεσαν οι Δήμοι Ύψωνα και Γερμασόγειας  στο υπουργείο Εσωτερικών με στόχο την συνένωση τους με γειτονικές κοινότητες με την δημιουργία νέων Δήμων.

Η θέση της Ένωσης Κοινοτήτων

Από πλευράς τώρα της ένωσης των Κοινοτήτων φαίνεται να υπάρχει αντίδραση για κάποιες από τις τελευταίες εξελίξεις και την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς κάποιων Δήμων να προχωρήσουν σε συνένωση με κάποιες κοινότητες, για την δημιουργία νέων δήμων.

Όπως αναφέρουν στην Offsite πηγές από την Ένωση Κοινοτήτων, οι ίδιοι έχουν ήδη προχωρήσει κατά πολύ τις διαδικασίες που τους έχουν ζητηθεί, επισημαίνοντας ότι έκαναν μέσω ανεξάρτητου οίκου μελέτη, για την συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών κοινοτήτων.

Μελέτη, η οποία κατέδειξε ότι θα πρέπει να γίνουν 37 συμπλέγματα υπηρεσιών των 350 κοινοτήτων.

Στη συνέχεια, οι όμορες κοινότητες θα εισχωρούν κάποιες από τις αρμοδιότητες τους για παροχή υπηρεσιών λόγω οικονομίας. 

Όπως μας λέχθηκε, η μελέτη αυτή στην συνέχεια έγινε προσχέδιο νομοσχεδίου, με στόχο σε αυτό να ενσωματωθούν και οι πρόνοιες του περί κοινοτήτων νόμου, για να κατατεθεί στην βουλή ως ένα νομοσχέδιο στα πλαίσια της μεταρρύθμισης για ψήφιση.

Όπως επίσης θα κατατεθεί και ο περί δήμων νόμος.

Βλέπουν προβλήματα

Επισημαίνεται ότι, οι όποιες σκέψεις γίνονται για να εισχωρήσουν κάποιες κοινότητες σε νέους δήμους, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην μεταρρύθμιση που επιχειρείται στις κοινότητες.

Αν γίνει αυτό τότε υπάρχει ο κίνδυνος κάποιο από τα 37 συμπλέγματα κοινοτήτων να μην μπορεί να λειτουργήσει, επισημαίνουν οι πηγές μας.

Από πλευράς της Ένωσης Κοινοτήτων φαίνεται μάλιστα να μην είναι αρνητικοί στο να γίνει συζήτηση στις περιπτώσεις που υπάρχει κάποια μεμονωμένη κοινότητα ανάμεσα σε δύο Δήμους που θα ενωθούν.

Τονίζουν ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις κυρίως από τουριστικές κοινότητες οι οποίες δεν θα δεχθούν ευκολα να χάσουν τα τοπικά έσοδα.

Έσοδα τα οποία χρησιμοποιούνται κατά το πλείστο για τοπική ανάπτυξη.

Τα πιο πάνω δείχνουν ότι εάν συνεχίσουν ο καθένας με δικές του θέσεις δυσκολα μπορεί να προχωρήσει η μεταρρύθμιση χωρίς προβλήματα….

Home