Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι επεμβάσεις για απώλεια βάρους & πότε τις καλύπτει το ΓεΣΥ

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
22.03.2021 - 06:29

Οι επεμβάσεις για απώλεια βάρους & πότε τις καλύπτει το ΓεΣΥ

Thumbnail

Αναλυτικά οι χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται για απώλεια βάρους, τα κριτήρια και οι διαδικασίες που ακολουθούνται - Τι δηλώνει στην Offsite ο χειρουργός Δρ Σίμος Κυριακίδης και ο Διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Με την παχυσαρκία να θεωρείται πλέον νόσος η αντιμετώπιση της είναι σημαντική καθώς οδηγεί σε μείωση του προσδόκιμου ζωής ενώ παράλληλα προκαλεί αυξημένα προβλήματα υγείας. 

Ένας απλός τρόπος εκτίμησης της παχυσαρκίας είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που εκφράζει το πηλίκο του σωματικού βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο τους ύψους σε μέτρα. Ένα άτομο χαρακτηρίζεται λιποβαρές με ΔΜΣ < 18.5, φυσιολογικό με 18.5-25.0, υπέρβαρο με 25-30 και παχύσαρκο με ΔΜΣ > 30 (30-35 στάδιο I, 35-40 στάδιο II, > 40 στάδιο III).

Ποσοστά παχυσαρκίας στην Κύπρο

Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων η παχυσαρκία στην Κύπρο ανέρχεται στο 27.8%, ποσοστό το οποίος διαχωρίζεται ως εξής: 28.8% στους άντρες και 26.9% στις γυναίκες. 

Απώλεια βάρους με επέμβαση

Ο πρώτος τρόπος και ο πιο συχνός τρόπος για απώλεια βάρους είναι η υγιεινή διατροφή και η συχνή σωματική άσκηση. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις οι οποίες η απώλεια βάρους δεν μπορεί να επιτευχθεί τόσο απλά με αποτέλεσμα ο ασθενής να ψάξει για άλλες διεξόδους. 

Μια άλλη επιλογή στην οποία καταφεύγουν πολλοί τα τελευταία χρόνια, είναι η απώλεια βάρους μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Η Offsite αναζήτησε πληροφορίες για τις επεμβάσεις που διενεργούνται σήμερα και κάτω από ποιες προϋποθέσεις το ΓεΣΥ καλύπτει τέτοιου είδους επεμβάσεις. 

Ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου Διευθυντής του ΟΑΥ, μιλώντας στην Offsite εξήγησε σε ποιες περιπτώσεις το ΓεΣΥ καλύπτει τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Πρώτη προϋπόθεση, οι βαριατρικές επεμβάσεις αποζημιώνονται μόνο για άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και ικανοποιούν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. 

«Το ΓεΣΥ καλύπτει επεμβάσεις όταν υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις οι οποίες επιβάλλουν πως ο ασθενής πρέπει να λάβει κάποια πιο εξειδικευμένη θεραπεία όπως είναι οι επεμβάσεις».

Συγκεκριμένα το ΓεΣΥ μπορεί να καλύψει τρεις συγκεκριμένες επεμβάσεις για απώλεια βάρους οι οποίες είναι οι εξής:

 • Γαστρικός δακτύλιος
 • Γαστρικό μανίκι
 • Γαστρικό bypass

Από την πλευρά το ο χειρουργός Δρ Σίμος Κυριακίδης, εξήγησε στην Offsite ποια είναι τα κριτήρια πρέπει να πληροί ένας ασθενής ώστε να υποβληθεί σε συγκεκριμένη επέμβαση. 

Σύμφωνα με τον Δρ Κυριακίδη, ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι αυτός που θα οδηγήσει στην απόφαση για επέμβαση. Οι βαριατρικές επεμβάσεις καλύπτονται από το ΓεΣΥ μόνο για άτομα που έχουν:

α) Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ≥ 40 ή

β) ΔΜΣ ≥35 με ένα ή περισσότερα από τα πιο κάτω σχετικά με την παχυσαρκία υποκείμενα νοσήματα:

 • Σακχαρώδη διαβήτη
 • Καρδιαγγειακή νόσο
 • Υπέρταση
 • Δυσλιπιδαιμία
 • Υπερουριχαιμία
 • Απειλητικά για τη ζωή καρδιοαναπνευστικά προβλήματα (για παράδειγμα, σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου, σύνδρομο Pickwickian, καρδιομυοπάθεια που σχετίζεται με την παχυσαρκία)

Εάν ένας ασθενής πληροί τα κριτήρια και εν τέλεια αποφασίσει να προχωρήσει με την επέμβαση, τότε σύμφωνα με τον Δρ Κυριακίδη θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες διαδικασίες. 

Συγκεκριμένα θα πρέπει να υποβάλλονται:

 • Έκθεση του θεράποντα ιατρού που να επιβεβαιώνει τη συμμετοχή στο παρελθόν σε πρόγραμμα απώλειας βάρους.  
 • Έκθεση από κλινικό διαιτολόγο ή άλλο επαγγελματία υγείας όπου επιβεβαιώνεται η ανεπαρκής απώλεια βάρους παρά την προσπάθεια με συντηρητική αγωγή (για παράδειγμα παρεμβάσεις τρόπου ζωής, περιλαμβανομένου του συνδυασμού δίαιτας, άσκησης και τροποποιήσεων της συμπεριφοράς)  
 • Έκθεση προεγχειρητικής ιατρικής αξιολόγησης 
 • Έκθεση ψυχολογικής αξιολόγησης από κατάλληλο επαγγελματία υγείας  
 • Βεβαίωση από τον θεράποντα ιατρό ότι έγινε προεγχειρητική ενημέρωση αναφορικά με τα ρίσκα, τα οφέλη, τις ρεαλιστικές προσδοκίες και την ανάγκη για μακροχρόνια παρακολούθηση και τήρηση των νέων συμπεριφορών  
 • Πλάνο θεραπείας ανάλογα με τις προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές ανάγκες του ατόμου

Στοιχεία για τις επεμβάσεις

Τον Ιανουάριο του 2021, όπως αναφέρουν στοιχεία από τον ΟΑΥ, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 22 επεμβάσεις απώλειας βάρους. 

Σε ετήσια βάση, πραγματοποιούνται περίπου 300 επεμβάσεις.

Home