Οι επόμενες κινήσεις Εκπαιδευτικών μετά την συνάντηση με ΥΠΟΙΚ

Οι επόμενες κινήσεις Εκπαιδευτικών μετά την συνάντηση με ΥΠΟΙΚ

Τι συζητήθηκε και τι θα πράξουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις το επόμενο διάστημα

Μη υποχώρηση στα αιτήματα τους εκφράζουν οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ καθώς επίσης και η ΠΑΣΥΔΥ και ΣΑΚ, μετά τη χθεσινή συνάντηση τους (16/07) με τον ΥπουργόςΟικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, σχετικά με το συνταξιοδοτικό θέμα των εκπαιδευτικών και των κρατικών υπαλλήλων, αλλά και το θέμα της πρόωρης αφυπηρέτησης. 

Σύμφωνα με πηγές από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης τέθηκαν τρία θέματα. 

Συνταξιοδοτικό 

Πρώτο θέμα ήταν η ένταξη όλων των εκπαιδευτικών ή κρατικών υπαλλήλων, που μονιμοποιούνται, μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 και δεν βρίσκονται σε κανένα συνταξιοδοτικό σχέδιο. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με πηγές από εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι εκπαιδευτικοί αυτοί είναι μετέωροι για πάρα πολλά χρόνια όσων αφορά τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. 

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το θέμα το συντομότερο δυνατό ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, παρόλο που τόνισε ότι η απόφαση του Υπουργικού είναι για δημιουργία Ταμείου Προνοίας.

Παράλληλα τη δυσαρέσκειά της ΠΟΕΔ φαίνεται να προκάλεσε η αντίδραση του Υπουργού, αφού μετά τη συνάντηση, η Οργάνωση δε βλέπει φως στην υπόθεση. 

Συγκεκριμένα τονίζει ότι ήταν για άλλη μια φορα ξεκάθαρη η θέση του Υπουργού Οικονομικών και της Κυβέρνησης στο θέμα της επαναφοράς του συνταξιοδοτικού, όπως ήταν πριν το 2011. Στην ουσία απέρριψε ευγενικά το αίτημα που έθεσαν στη συνάντηση και δήλωσε ξεκάθαρα ότι πολιτική της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία Ταμείου Πρόνοιας με αναδρομική ισχύ, το οποίο και θα προωθήσει σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πηγές από την ΠΟΕΔ τονίζουν ότι από την στιγμή που οι ίδιοι έθεσαν θέμα για επαναφορά του συνταξιοδοτικού, ο υπουργός θα το μεταφέρει ασφαλώς στην Κυβέρνηση, αλλά ο ίδιος δεν πρόκειται να το στηρίξει. Δήλωσε επίσης ότι ο διάλογος για το Ταμείο Πρόνοιας ολοκληρώθηκε και πως πιθανόν η νέα θέση που καταθέσαμε σήμερα να δημιουργήσει και άλλη καθυστέρηση στη δημιουργία Ταμείου Πρόνοιας.

Η ΠΟΕΔ θα ενημερώσει το ΔΣ της για το περιεχόμενο της συνάντησης στις 30 Ιουλίου και θα καθορίσει τη θέση και τη στάση της στο όλο θέμα, σε συνεννόηση και με τις άλλες Οργανώσεις το επόμενο διάστημα.

Κανένα συνταξιοδοτικό για εκπαιδευτικούς

Δεύτερο θέμα που τέθηκε στην ατζέντα αφορά κυρίως τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι μονιμοποιούνται μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 και δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα συνταξιοδοτικό σχέδιο και συνεπώς αυτά τα άτομα αφυπηρετούν χωρίς οποιοδήποτε φιλοδώρημα. 

Σύμφωνα με πηγές της Offsite, o Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, είδε αυτό το θέμα με ευαισθησία και έδωσε οδηγίες αμέσως στο Υπουργείο Οικονομικών να βρει τις περιπτώσεις των εκπαιδευτικών που έχουν αφυπηρετήσει χωρίς να έχουν κανένα ωφέλιμα.

Ακολούθως, ο Υπουργός αναμένεται να προωθήσει πρόταση ώστε όσοι έχουν αφυπηρετήσει ή θα αφυπηρετήσουν - χωρίς να έχουν κανένα συνταξιοδοτικό να έχουν το δικαίωμα - να πάρουν κάποιο ωφέλημα με αναδρομική ισχύ από την μέρα που έχουν διοριστεί με οποιοδήποτε καθεστώς. 

Πρόωρη αφυπηρέτηση

Το θέμα των πρόωρων αφυπηρετήσεων χωρίς αναλογιστικές μειώσεις ήταν το τρίτο θέμα συζήτησης ανάμεσα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τον Υπουργό Οικονομικών. Πηγές της ιστοσελίδας μας αναφέρουν ότι ο Υπουργός βρέθηκε ενώπιον των καθυστερήσεων που γίνονται σε αυτό το θέμα και αφού ακόμα δεν προωθήθηκε στη Βουλή για νομοθετική ρύθμιση, σημαίνει ότι κανένας καθηγητής με βάση τις ημερομηνίες που έχουν καθοριστεί δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για πρόωρη αφυπηρέτηση. 

Όπως αναφέρουν οι πηγές της Offsite, ο Υπουργός ανέφερε ότι το σχέδιο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία, μόλις επιστρέψει στο Υπουργείο Οικονομικών θα προωθηθεί στη Βουλή για νομοθετική ρύθμιση αλλά με διαφορετικές ημερομηνίες. 

Μετά από συνομιλία μας με πηγές από την ΟΕΛΜΕΚ, μας τονίστηκε ότι το σχέδιο δεν αποκλείεται να προκύψει στη μέση του χρόνου, αφού η Οργάνωση εισηγηθήκε να μεγαλώσει το χρονικό διάστημα που δικαιούται κάποιος να υποβάλει αίτηση με τον Υπουργό Οικονομικών να απαντά ότι θα μελετήσει την πρόταση. Όπως τονίζει η ΟΕΛΜΕΚ, θέση της είναι ότι πρέπει να μεγαλώσει αρκετά το χρονοδιάγραμμα ώστε να μην αδικηθούν εκπαιδευτικοί. Σχετική εισήγηση ήταν το διάστημα αυτό να έχει ένα εύρος μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι 30 Ιουνίου 2020. 

Επιπλέον, πηγές της Οργάνωσης αναφέρουν ότι οι πρόωρες αφυπηρετήσεις χωρίς επιβαρύνσεις ζητήθηκε να είναι σε ισχύ επ’ αόριστον και όχι μόνο για μια φορά όπως είναι η συγκεκριμένη πρόταση καθώς το ζήτημα αυτό εξυπηρετεί το δημόσιο σχολείο. 

Τέλος, οι πέντε οργανώσεις θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για παρακολούθηση των πιο πάνω ζητημάτων, ενώ παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσουν σε αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο απεργίας. 

Home