Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι έρευνες για πορεία «Ως Δαμέ» & ΔΙΑ αλλάζουν την Αστυνομία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
25.07.2021

Οι έρευνες για πορεία «Ως Δαμέ» & ΔΙΑ αλλάζουν την Αστυνομία

Οι τραμπουκισμοί στο «ΔΙΑ» και η διαδήλωση του Φεβρουαρίου ακόμα συζητούνται - Πότε θα βλέπουμε τον «Αίαντα»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Από τον «Αίαντα» στον «ΔΙΑ». Σε δυο περιπτώσεις τον περασμένο Φεβρουάριο και τις περασμένες ημέρες  η Αστυνομία βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω των επεισοδίων που σημειώθηκαν και απασχόλησαν ή ακόμα συζητούνται στην κοινή γνώμη. 

Οι τραμπουκισμοί στο Συγκρότημα «ΔΙΑΣ»

Τα επεισόδια της 18ης Ιουλίου στο Συγκρότημα «ΔΙΑΣ» και οι βανδαλισμοί αλήστου μνήμης από τραμπούκους φέρνουν την Αστυνομία να δίνει εξηγήσεις για τη στάση της. Ήδη εστάλη η έκθεση του Αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου για τα γεγονότα στην Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να προκύπτει παραδοχή από την Αστυνομία ότι δεν ανέμενε την κάθοδο των διαδηλωτών στο Συγκρότημα, αλλά και τα επεισόδια στο Προεδρικό .

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η Υπουργός ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία  η κα Δράκου θα συζητήσει με τον Αρχηγό, αλλά και το Προεδρικό για τη λήψη μέτρων αποτροπής νέων παρόμοιων περιστατικών. Πάντως, ο Αρχηγός ζήτησε αποτελεσματική διερεύνηση και τη σύλληψη ενός εκάστου των εμπλεκομένων στα επεισόδια.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι «η έκθεση βρίσκεται στα χέρια της Υπουργού όπως ζητήθηκε. Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξαν κενά στην αστυνόμευση σε «ΔΙΑ» και Προεδρικό ο Αρχηγός τόνισε ότι «αυτό το τονίσαμε από την πρώτη στιγμή». Ωστόσο, ο Αρχηγός είπε ότι «αφήνουμε πίσω μας αυτό το γεγονός».

Η αστυνομική βία

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για την αστυνομική βία και τον τρόπο που χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις η Αστυνομία. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι θα χρησιμοποιείται η ανάλογη αστυνομική βια σε κάθε περίσταση.

Τέσσερα παράπονα στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών & Παραπόνων 

Στην αντίθετη πλευρά έγιναν και τέσσερα παράπονα στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών & Παραπόνων κατά Αστυνομίας. Τα παράπονα αφορούν κατ’ ισχυρισμόν επιθέσεις αστυνομικών κατά διαδηλωτών, κατ’ ισχυρισμόν ρίψη καπνογόνου και παράπονα δικηγόρων για τη φερόμενη στάση αστυνομικών κατά πελατών τους που βρέθηκαν εκεί. Μιλώντας στην Οffsite, ο πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά Αστυνομίας Ανδρέας Πασχαλίδης μάς είπε ότι «ήδη ενημερώσαμε τον Γενικό Εισαγγελέα για τα παράπονα και μας «άναψε το πράσινο φως» για να προχωρήσουμε. Εντός της εβδομάδας θα συγκληθεί συνεδρίαση για να αποφασίσουμε».

Σύντομα στη Νομική Υπηρεσία

Με πολλούς τραυματισμούς στιγματίστηκε η διαμαρτυρία της οργάνωσης «Ως Δαμέ», το Σάββατο 13  Φεβρουαρίου , στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν επεισόδια.

Υπήρξε μεταξύ άλλων καταγγελία  για τραυματισμό 25χρονης μουσικού, «η οποία» σύμφωνα με την οργάνωση  «δέχτηκε ευθεία βολή στο πρόσωπο από το αστυνομικό αντιοχλαγωγικό όχημα «Αίαντας», με συνέπεια να χάσει τις αισθήσεις της και με κίνδυνο μόνιμης βλάβης στην όρασή της». Όπως πληροφορούμαστε, εντός της άλλης εβδομάδας πιθανότατα η έκθεση της Αρχής Διερεύνησης θα παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα και αναμένονται εξελίξεις.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο «Αίαντας» θα συνεχίσει όποτε είναι σκόπιμο

Ερωτηθείς ο Αρχηγός Αστυνομίας για τη χρήση του αντιοχλαγωγικού οχήματος «Αίαντα» και εάν θα αποτελεί σημείο αναφοράς σε διαδηλώσεις ο Αρχηγός ανέφερε ότι «εκεί και όποτε χρειάζεται ο «Αίαντας» θα βρίσκεται σε ετοιμότητα»».

AIANTAS

Home