Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι έρευνες για πορεία «Ως Δαμέ» & ΔΙΑ αλλάζουν την Αστυνομία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
25.07.2021 - 06:00

Οι έρευνες για πορεία «Ως Δαμέ» & ΔΙΑ αλλάζουν την Αστυνομία

Οι τραμπουκισμοί στο «ΔΙΑ» και η διαδήλωση του Φεβρουαρίου ακόμα συζητούνται - Πότε θα βλέπουμε τον «Αίαντα»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Από τον «Αίαντα» στον «ΔΙΑ». Σε δυο περιπτώσεις τον περασμένο Φεβρουάριο και τις περασμένες ημέρες  η Αστυνομία βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω των επεισοδίων που σημειώθηκαν και απασχόλησαν ή ακόμα συζητούνται στην κοινή γνώμη. 

Οι τραμπουκισμοί στο Συγκρότημα «ΔΙΑΣ»

Τα επεισόδια της 18ης Ιουλίου στο Συγκρότημα «ΔΙΑΣ» και οι βανδαλισμοί αλήστου μνήμης από τραμπούκους φέρνουν την Αστυνομία να δίνει εξηγήσεις για τη στάση της. Ήδη εστάλη η έκθεση του Αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου για τα γεγονότα στην Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να προκύπτει παραδοχή από την Αστυνομία ότι δεν ανέμενε την κάθοδο των διαδηλωτών στο Συγκρότημα, αλλά και τα επεισόδια στο Προεδρικό .

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η Υπουργός ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία  η κα Δράκου θα συζητήσει με τον Αρχηγό, αλλά και το Προεδρικό για τη λήψη μέτρων αποτροπής νέων παρόμοιων περιστατικών. Πάντως, ο Αρχηγός ζήτησε αποτελεσματική διερεύνηση και τη σύλληψη ενός εκάστου των εμπλεκομένων στα επεισόδια.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι «η έκθεση βρίσκεται στα χέρια της Υπουργού όπως ζητήθηκε. Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξαν κενά στην αστυνόμευση σε «ΔΙΑ» και Προεδρικό ο Αρχηγός τόνισε ότι «αυτό το τονίσαμε από την πρώτη στιγμή». Ωστόσο, ο Αρχηγός είπε ότι «αφήνουμε πίσω μας αυτό το γεγονός».

Η αστυνομική βία

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για την αστυνομική βία και τον τρόπο που χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις η Αστυνομία. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι θα χρησιμοποιείται η ανάλογη αστυνομική βια σε κάθε περίσταση.

Τέσσερα παράπονα στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών & Παραπόνων 

Στην αντίθετη πλευρά έγιναν και τέσσερα παράπονα στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών & Παραπόνων κατά Αστυνομίας. Τα παράπονα αφορούν κατ’ ισχυρισμόν επιθέσεις αστυνομικών κατά διαδηλωτών, κατ’ ισχυρισμόν ρίψη καπνογόνου και παράπονα δικηγόρων για τη φερόμενη στάση αστυνομικών κατά πελατών τους που βρέθηκαν εκεί. Μιλώντας στην Οffsite, ο πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά Αστυνομίας Ανδρέας Πασχαλίδης μάς είπε ότι «ήδη ενημερώσαμε τον Γενικό Εισαγγελέα για τα παράπονα και μας «άναψε το πράσινο φως» για να προχωρήσουμε. Εντός της εβδομάδας θα συγκληθεί συνεδρίαση για να αποφασίσουμε».

Σύντομα στη Νομική Υπηρεσία

Με πολλούς τραυματισμούς στιγματίστηκε η διαμαρτυρία της οργάνωσης «Ως Δαμέ», το Σάββατο 13  Φεβρουαρίου , στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν επεισόδια.

Υπήρξε μεταξύ άλλων καταγγελία  για τραυματισμό 25χρονης μουσικού, «η οποία» σύμφωνα με την οργάνωση  «δέχτηκε ευθεία βολή στο πρόσωπο από το αστυνομικό αντιοχλαγωγικό όχημα «Αίαντας», με συνέπεια να χάσει τις αισθήσεις της και με κίνδυνο μόνιμης βλάβης στην όρασή της». Όπως πληροφορούμαστε, εντός της άλλης εβδομάδας πιθανότατα η έκθεση της Αρχής Διερεύνησης θα παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα και αναμένονται εξελίξεις.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο «Αίαντας» θα συνεχίσει όποτε είναι σκόπιμο

Ερωτηθείς ο Αρχηγός Αστυνομίας για τη χρήση του αντιοχλαγωγικού οχήματος «Αίαντα» και εάν θα αποτελεί σημείο αναφοράς σε διαδηλώσεις ο Αρχηγός ανέφερε ότι «εκεί και όποτε χρειάζεται ο «Αίαντας» θα βρίσκεται σε ετοιμότητα»».

AIANTAS

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Offsite Team -
28.06.2022 - 15:40

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Δόθηκαν στοιχεία για 2021 και 2022 στην Βουλή - Σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες

Τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εντοπιστεί σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών καθώς και ο κίνδυνος τους για μετάδοση των ασθενειών αυτών στην κυπριακή κοινωνία, ήταν το σημαντικότερο θέμα που συζητήθηκε στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Μεταναστευτικό. Σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, όπως το AIDS, η Ηπατίτιδα Β΄και Γ΄ καθώς και η σύφιλη έχουν εντοπιστεί σε κέντρα μεταναστών με τους Βουλευτές να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι ασθένειες αυτές μεταδοθούν στον γηγενή πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης: Καίγονται χωράφια έξω από το Πουρνάρα (ΦΩΤΟ) 

Στην Επιτροπή ακούστηκαν επίσης και άλλες καταγγελίες για την περιοχή της Σολιάς, η οποία όπως τονίζουν οι αρμόδιοι της περιοχής, έχει κατακλυστεί από παράτυπους μετανάστες και αιτητές ασύλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν εντός της Επιτροπής από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, το 2021 εξετάστηκαν 11.181 μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 109 περιστατικά AIDS, 373 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 52 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 53 περιστατικά σύφιλης και 11 περιστατικά με ενεργό φυματίωση.

Όπως ανέφερε επίσης, το 2022 μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 9 χιλιάδες μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 76 περιστατικά με AIDS, 317 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 36 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 31 περιστατικά σύφιλης και 20 με ενεργό φυματίωση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, μιλώντας μετά τη συνεδρία είπε πως το πρώτο που έχει διαπιστωθεί είναι πως δεν υπάρχει η σωστή συνεννόηση στο θέμα του μεταναστευτικού από τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία είναι έξι, και πρόσθεσε πως ζήτησε από τους αρμόδιους να αντιληφθούν ότι σε μια Κυβέρνηση θα έπρεπε να υπάρχει μια πολιτική γραμμή. «Σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει σε πρωτοφανή επίπεδα ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει να είναι κανονική εισβολή, καθώς η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό το μεταναστευτικό και ακόμη ακούμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε ευρωπαϊκές οδηγίες και συμφωνίες», είπε.

Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόβλημα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εμφανιστεί στην κοινότητα και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή της υγείας στο μεταναστευτικό, «έχουμε ξεπεράσει σε εμβόλια και εξετάσεις το 1 εκατομμύριο ευρώ σε λιγότερο από 12 μήνες και αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσό και τις όποιες έκτακτες περιπτώσεις είτε από το Πουρνάρα είτε με τα καθημερινά περιστατικά στα νοσοκομεία, τα ποσά είναι τρομακτικά», είπε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους πρόσφυγες για πρώτη φορά στην Επιτροπή, η οποία επιβεβαιώνει πως τα όσα αναφέρουν πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που «υποτίθεται», όπως είπε, «θα έπρεπε να ήταν αντιπολίτευση», η γραμμή και το πρόβλημα ξεκινά από τη διαχείριση της Ευρώπης και τα όσα μεταφέρονται εντέχνως στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την άλλη, πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τον τρόπο που αποφάσισε η Κυβέρνηση να διαχειριστεί τόσα χρόνια το μεταναστευτικό και εξέφρασε την ελπίδα να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι δεν είναι ξεχωριστή οντότητα το Υπουργείο Εργασίας από το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Εσωτερικών. «Εκπροσωπούν μια Κυβέρνηση που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα», είπε.

Διαβάστε επίσης: Έφυγαν από Πουρνάρα και ζούσαν στην αποβάθρα στον Μόλο Λεμεσού

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως σήμερα διαφάνηκε το σημαντικό θέμα σε σχέση με τις μεταδοτικές ασθένειες, όπως το AIDS, ηπατίτιδα Β΄, Γ΄, σύφιλη και η φυματίωση. «Είμαστε στα προεόρτια καθώς αυτές οι ασθένειες σε βάθος χρόνου θα έχουν αποτύπωση στο γηγενή πληθυσμό και ήδη έχει καταγγελθεί στην Επιτροπή ότι γίνεται σωματεμπόριο και ο κίνδυνος μετάδοσης αυτών των ασθενειών είναι άμεσος και καταφανής», είπε.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως πολλοί από τους μετανάστες εργάζονται σε υπηρεσίες μεταφοράς φαγητών (delivery), και συνεπώς η πολιτεία θα πρέπει να λάβει πρόνοια πως όσοι εργάζονται σε αυτό το τομέα θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας. Ανέφερε πως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, πολλοί από τους αλλοδαπούς αυτούς δεν είναι συνεργάσιμοι και όταν διαγνωστούν με ασθένειες δεν επανέρχονται για επανεξέταση και παρά το ότι είναι φορείς σοβαρών ασθενειών.

Ο κ. Κουλίας χαιρέτισε τη στάση του Υπουργείου Υγείας και του κράτους, που φροντίζουν παιδιά που γεννήθηκαν στην Κύπρο από γονείς μετανάστες, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, παρέχοντας την ίδια περίθαλψη με πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εκτός από το θέμα των μεταδοτικών ασθενειών που μεταφέρονται στην κοινότητα, προέβη σε καταγγελίες που έχουν ακουστεί εντός της Επιτροπής για τους μετανάστες στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Σολιάς, είπε πως αυτό το διάστημα η περιοχή «βουλιάζει» από την παρουσία των άτυπων μεταναστών και αιτητών ασύλου. Όπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες πως αιτητές ασύλου, ενοικιάζουν σπίτι 3 άτομα και διαμένουν σε αυτό 20 και 30 άτομα.

Ο κ. Τρυφωνίδης μετέφερε καταγγελία του Κοινοτάρχη Κακοπετριάς, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης νόμιμου Πρακτορείου Στοιχημάτων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο Κοινοτάρχης σε απόδειξη Τράπεζας ενός αιτητή ασύλου, διαπίστωσε πως ο αιτητής αυτός είχε στον λογαριασμό του 65 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Μελετιές: Αύξηση κοκαΐνης 5.700% στην περιοχή λόγω Πουρνάρα

Η πιο σοβαρή καταγγελία που μετέφερε ο κ. Τρυφωνίδης αφορούσε άνδρα, ο οποίος ευρισκόμενος σε υπεραγορά στην περιοχή Σολιάς, φέρεται να έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε μαθήτριες. «Αυτή τη στιγμή στην περιοχή Σολιάς δεν μπορούν τα παιδιά και οι μαθήτριες να κυκλοφορήσουν και να βγουν μια βόλτα, και δεν μπορούν χρησιμοποιοήσουν τα γήπεδα και άλλους χώρους γιατί χρησιμοποιούνται από τους αιτητές ασύλου που έχουν κατακλύσει την περιοχή», είπε.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως υπάρχει σοβαρότατη ανάγκη στην αστυνομική διεύθυνση Μόρφου για ενίσχυση ώστε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας να αναλαμβάνει δέσμευση να μεταφέρει το μήνυμα για άμεση ενίσχυση.

ΚΥΠΕ

Home