Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού & η αποδοτικότητα των εμβολίων

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 18.05.2021

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού & η αποδοτικότητα των εμβολίων

Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη η οποία είναι πιο μεταδοτική από την βρετανική - Καλύπτουν ή όχι τις μεταλλάξεις τα αδειοδοτημένα εμβόλια; 

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών ανά το παγκόσμιο για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού οι οποίες επιδεινώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας. 

Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε και στην Κύπρο το προηγούμενο διάστημα όταν το βρετανικό στέλεχος του ιού κυριαρχούσε στην κοινότητα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των κρουσμάτων αλλά και την αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων

Οι μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία

Τα βασικά στελέχη που εγείρουν ανησυχία τη δεδομένη στιγμή είναι: το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, το στέλεχος της Νότιας Αφρικής, το στέλεχος της Βραζιλίας, αλλά και το Ινδικό στέλεχος. Στη Κύπρο έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής μόνο το Β.1.1.7 που είναι το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως δήλωσε στην Offsite ο Επικεφαλής της Επιδημιολογικής Ομάδας δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, «το συγκεκριμένο στέλεχος αποδεδειγμένα μεταδίδεται ευκολότερα και εξίσου μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων και μάλλον ευθύνεται για τη μεγάλη έξαρση που παρατηρήσαμε στη χώρα μας το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ακριβώς επειδή είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό από τα στελέχη που είχαμε προηγουμένως στην Κύπρο, όπως παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες, είδαμε αυτή την απότομη αύξηση στα καθημερινά μας περιστατικά, η οποία οδήγησε σε ένα μεγάλο κύμα νοσηλειών. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων στα νοσοκομεία μειώθηκε σημαντικά, δηλαδή νοσηλεύονταν πολύ περισσότεροι νέοι σε σχέση με το Δεκέμβριο-Ιανουάριο, ενώ παράλληλα είδαμε δεκάδες παιδιά να νοσηλεύονται».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ωστόσο όπως φαίνεται και με τα δεδομένα που έχουν ενώπιον τους οι ειδικοί, τη δεδομένη στιγμή η μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για το ινδικό στέλεχος, το οποίο σαρώνει τη Βρετανία. Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ο εντοπισμός του σε κανένα δείγμα της κοινότητας, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί καθώς όπως μας λέχθηκε μπορεί ήδη να έχει κυκλοφορήσει το ινδικό στέλεχος στην Κύπρο ωστόσο δεν το γνωρίζουμε ακόμη αφού περιμένουμε αποτελέσματα από τον ECDC.  

Το στέλεχος γνωστό ως και ινδικό, το Β.1.167, έχει κάποιες μεταλλάξεις που καθιστούν ανησυχητική την εμφάνιση και διασπορά του (γι’αυτό και συχνά αναφέρεται ως διπλά μεταλλαγμένο – double mutant).

Το ινδικό στέλεχος, επεσήμανε ο δρ Τσιούτης φαίνεται ότι είναι 50-60% πιο μεταδοτικό ακόμα και από το βρετανικό στέλεχος Β.1.1.7, οπότε γίνεται αμέσως αντιληπτή η δυνατότητα που έχει να προκαλέσει σοβαρή έξαρση.

Παράλληλα, ο δρ Τσιούτης ανέφερε πως «σε επίπεδο εργαστηριακό, το ινδικό στέλεχος επειδή φέρει κάποιες συγκεκριμένες μεταλλάξεις, πιστεύεται ότι ενδεχομένως «ξεφεύγει» περισσότερο του ανοσοποιητικού συστήματος κι αυτό προκάλεσε την ανησυχία ότι ίσως τα εμβόλια να μην το πιάνουν τόσο καλά. Σε επίπεδο κλινικό και επιδημιολογικό, είναι πιο μεταδοτικό από το Β.1.1.7 (βρετανικό στέλεχος), γι’αυτό και έχουν εκφραστεί οι ανησυχίες ότι σύντομα θα γίνει το επικρατών στέλεχος στις χώρες όπου εμφανίζεται. Οι παρατηρήσεις αυτές, σίγουρα προκαλούν ανησυχία, αφού η επικράτησή του μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα έξαρση, του επιπέδου και της έντασης που παρατηρήσαμε το Μάρτιο».

Ερωτηθείς ο δρ Τσιούτης κατά πόσον ένα άτομο που φέρει μία μετάλλαξη, θα εντοπιστεί στα σημεία εισόδου μίας χώρας, μας απάντησε πως «με τα ισχύοντα μέτρα στα αεροδρόμια, η πλειοψηφία των αφιχθέντων στην Κύπρο υποβάλλονται σε τουλάχιστον ένα εργαστηριακό έλεγχο, εξαιρουμένων μόνο αυτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Μας προστατεύουν τα εμβόλια από τις μεταλλάξεις;

Την ώρα που οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, το εύλογο ερώτημα του κατά πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια από τις μεταλλάξεις, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βασικός στόχος του εμβολιασμού είναι να αποτρέψει την εκδήλωση συμπτωματικής νόσου και να προστατέψει τα άτομα που εμβολιάστηκαν από το να παρουσιάσουν σοβαρή ασθένεια και να χρειαστούν νοσηλεία. 

Όπως δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου στην Digital, «τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα είναι ότι τα εμβόλια που έχουμε καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις οι οποίες υπάρχουν αυτή την στιγμή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Προ ημερών ο CEO της εταιρείας Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά δήλωσε πως μέχρι στιγμής το εμβόλιο της εταιρείας είναι αποτελεσματικό σε όλες τις μεταλλάξεις. «Μέχρι στιγμής με όλα τα στοιχεία που έχω δει δεν υπάρχει καμία μετάλλαξη που να ξεφεύγει από την αποτελεσματικότητα του δικού μας εμβολίου».

Οι μελέτες των εμβολίων για προστασία από τις μεταλλάξεις, «τρέχουν» με τα δεδομένα να αλλάζουν συνεχώς. Γι’αυτό τον λόγο οι εταιρείες μελετούν το ενδεχόμενο για εμβολιασμό και με τρίτη δόση (δεύτερη για το εμβόλιο της J&J).

Όπως εξήγησε αρμόδια πηγή στην Offsite, η τρίτη δόση θα γίνεται για δύο λόγους: ο πρώτος, ως ενισχυτική δόση όταν θα μειώνεται φυσιολογικά η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια και ο δεύτερος να χορηγούνται εμβόλια νέας γενιάς που να είναι αποτελεσματικά για τις μεταλλάξεις.

Home