Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τολμάτε; Οι πιο τολμηρές βουτιές στην Κύπρο - Τα έξι σημεία

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 21.07.2019

Τολμάτε; Οι πιο τολμηρές βουτιές στην Κύπρο - Τα έξι σημεία

Thumbnail
Που επιλέγουν Κύπριοι και τουρίστες να νιώσουν την αδρεναλίνη

Καλοκαίρι, παραλία και διακοπές είναι αυτά που κυριαρχούν στο κεφάλι μας τους τελευταίους μήνες, αφού η ζέστη δε μας αφήνει άλλη επιλογή. Εκτός από τις κλασικές επισκέψεις του κοινού στις παραλίες, αρκετοί είναι οι τολμηροί που επιδιώκουν να ανεβάσουν την αδρεναλίνη επιχειρώντας θεαματική είσοδο στις παραλίες με βουτιές από ψηλά σημεία στις θάλασσες του νησιού μας. Παρά το περιπετειώδες αίσθημα που κυριαρχεί κατά την εμπειρία αυτή, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να βλεπουμε διασώσεις από ναυαγοσωστικές ομάδες ή από την πυροσβεστική δια θαλάσσης ή αέρος.

Ωστόσο, αρκετοί είναι που επιλέγουν να ζήσουν την θαλάσσια περιπέτεια αψηφώντας το επικίνδυνο που έχει αυτή η αποστολή. Ποιες είναι όμως οι πιο τολμηρές βουτιές στην Κύπρο και σε ποια σημεία του νησιού βρίσκονται; Η Offsite συνομιλόντας με λειτουργούς των ναυαγοσωστικών ομάδων σε όλες τις Επαρχίες της Κύπρου ανακάλυψε τα σημεία αυτά και σας τα παρουσιάζει παρακάτω: 

Ελεύθερη Αμμόχωστος 

1

*Φωτο - Κάβο Γκρέκο 

Σύμφωνα με τον Ναυαγοσωστικό Όμιλο Αμμοχώστου "Ευαγόρας", στην επαρχία Αμμοχώστου υπάρχουν τρία σημεία όπου παρατηρούνται συχνά περιστατικά λόγω βουτιών στις θάλασσες της περιοχής. Η περιοχή Αγίων Αναργύρων, τα Παλάτια του Κάβο Γκρέκο και η θαλάσσια περιοχή στο νησάκι του Nissi Beach (όχι η παραλία του Nissi Beach) είναι από τα πιο επικίνδυνα σημεία που επιλέγουν οι λουόμενοι να πηδήξουν στη θάλασσα. 

1

*Φώτο - Άγιοι Ανάργυροι

Πηγή Φώτο: Agioi Anargiroi Protaras

Όπως σημείωσε ο λειτουργός του Ομίλου “Ευαγόρας” και στα τρία σημεία υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες που αναγράφεται ότι απαγορεύονται οι βουτιές, παρόλα αυτά το κοινό δε δίνει σημασία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο λειτουργός “ο κόσμος δε φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο. Κάθε χρόνο υπάρχουν περιστατικά ειδικότερα στα Παλάτια του Κάβο Γκρέκο και στην περιοχή κοντά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων γιατί είναι περιοχές όπου δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες. Έτσι σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μας ειδοποιεί ο κόσμος και στη σκηνή σπεύδουν ναυαγοσωστικές ομάδες, η πυροσβεστική, η λιμενική, ή ακόμα και ελικόπτερο για τη διάσωση”.  

1

*Φώτο - Nissi Beach

Πάφος

Σύμφωνα με τον Επαρχιακό Ναυαγοσωστικό 'Όμιλο "Κινύρας" Πάφου, ψηλά σημεία που παρατηρούνται επικίνδυνες βουτιές στην Επαρχία βρίσκονται στην περιοχή του Ακάμα και συγκεκριμένα στη Φοντάνα Ροζα δηλαδή την περιοχή του Blue Lagoon.

1

*Φώτο - Blue Lagoon

Δεύτερο μέρος θεωρείται η θαλάσσια περιοχή στα Λουτρά της Αφροδίτης και το νησάκι στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας όπου υπάρχουν βράχοι. Όπως ανέφερε ο λειτουργός του Ομίλου “Κινύρας” “ευτυχώς στην Πάφο μέχρι στιγμής φέτος δεν υπήρξαν περιστατικά με τέτοιου είδους τραυματισμούς γιατί τα μέρη αυτά δεν έχουν τόσο εύκολη πρόσβαση από το κοινό”.

2

*Φώτο - Άγιος Γεώργιος Πέγειας

3

*Φώτο - Λουτρά της Αφροδίτης

Λεμεσός - Λάρνακα: 

Όπως μας ανέφεραν οι ειδικοί για τις Επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού δεν υπάρχουν ιδιαίτερα ψηλά και συνεπώς επικίνδυνα σημεία που πραγματοποιούνται βουτιές από τον κόσμο. 

Κάνόνες Ασφαλείας

Ωστόσο, επικίνδυνες βουτιές μπορούμε να πούμε ότι θεωρούνται όλες οι βουτιές καθώς ρόλο παίζουν οι κλιματολογικές συνθήκες, η ύπαρξη βράχων στη θάλασσα και αλλά και τρόπος που θα πέσει κάποιος στο νερό.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί στην ιστοσελίδα μας, βασικός κανόνας ασφαλείας είναι να μην βουτάμε με το κεφάλι σε θολά και άγνωστα νερά, αλλά να προτιμάμε να μπαίνουμε με τα πόδια γιατί δεν ξέρουμε τι έχει μέσα στη θάλασσα. 

Η επικινδυνότητα μιας βουτιάς έχει να κάνει και με την παλίρροια, την άμπωτη και την πλημμυρίδα. Η άμπωτη είναι όταν τα νερά είναι ξέβαθα, δηλαδή όταν βγαίνουν έξω από τη θάλασσα και η πλημμυρίδα είναι όταν ψηλώνει η στάθμη του νερού.  Όπως τονίζουν οι ειδικοί, “η παγίδα που μπορεί να πάθει κάποιος όταν πηδάει στη θάλασσα - έστω και από εξέδρες - είναι ότι νομίζει ότι υπολογίζει ή γνωρίζει το βάθος της θάλασσας εκεί, αλλά τις μέρες που υπάρχει άμπωτη τα νερά πάνε προς τα μέσα και μπορεί να υπάρχει μέχρι και μισό μέτρο διαφορά στο βάθος, οπότε και αυτό είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να υπολογίζει ο καθένας”.

Άλλος ένας παράγοντας που συνιστούν οι ειδικοί να λαμβάνουμε υπόψη μας είναι η ότι η συμπεριφορά του υγρού στοιχείου από ύψος 20-25 μέτρων στο σώμα μας είναι σαν την επαφή με τον μπετόν. Γι’ αυτό και σε βουτιές από αυτό το μήκος υπάρχει η περίπτωση τραυματισμού μόνο και μόνο από την επαφή με το νερό. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προκληθούν ζημιές στον αυχένα ή ακόμα και μώλωπες σε άλλα σημεία του σώματος.  

Home