Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι προσλήψεις... καθυστερούν τη λειτουργία Ανωτάτου Δικαστηρίου

Offsite Team
- 16.11.2022

Οι προσλήψεις... καθυστερούν τη λειτουργία Ανωτάτου Δικαστηρίου

Στην Ολομέλεια οδηγείται η πρόταση νόμου για μετάθεση της έναρξης λειτουργίας Ανωτάτου Συνταγματικού

«Πράσινο φως» άναψε η Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Βουλής ώστε να προωθηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η τροποποίηση του νόμου Περί Δικαστηρίων για να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης της ισχύος της επαναλειτουργίας του Ανωτάτου Συνταγματικού και του Ανωτάτου Δικαστηρίου την 1η Ιουλίου 2023, αντί την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως προβλεπόταν.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από την Επιτροπή Νομικών μετά από αίτημα του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αντώνη Λιάτσου. Ο κ. Λιάτσος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι οι λόγοι για τη μετάθεση της ημερομηνίας άπτονται της στελέχωσης των δικαστηρίων, καθώς εκκρεμούν προς πλήρωση διορισμοί στο εφετείο και στα ανώτατα δικαστήρια, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε κένωση θέσεων στα πρωτόδικα δικαστήρια. Εκτίμησε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων και εκπαίδευσης των δικαστών θα χρειαστεί διάστημα 6-7 μηνών και γι' αυτό ζήτησε η έναρξη ισχύος της επαναλειτουργίας των δύο ανώτατων σωμάτων να μετατεθεί για 1η Ιουλίου.

Επιπλέον, εκκρεμεί και η πρόσληψη διοικητικού προσωπικού, που επίσης εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε, ανέφερε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου και ο Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, συμφώνησαν με την πρόταση του Προέδρου του Ανωτάτου για μετάθεση της ημερομηνίας. Από την άλλη, ο Δικηγορικός Σύλλογος διαφώνησε, με εκπρόσωπό του να κάνει λόγο για σοβαρό ενδεχόμενο να δημιουργηθεί "ανασφάλεια δικαίου" εξαιτίας των παρατάσεων που ζητούνται, ενώ αναφέρθηκε ότι είναι πιθανό να προκύψουν και άλλα ζητήματα που δεν έχουν προβλεφθεί. "Θέλουμε να περιφρουρήσουμε τη μεταρρύθμιση και να τη στηρίξουμε, όπως ψηφίστηκε", ανέφερε.

Η Επιτροπή Νομικών αποφάσισε να προωθηθεί η πρόταση νόμου κατά προτεραιότητα στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου έθεσε και ένα δεύτερο ζήτημα προς τροποποίηση στον νόμο Περί Δικαστηρίων. Στον νόμο προβλέπεται ότι ο αριθμός των δικαστών που απαρτίζουν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι εννιά. Όπως είπε, για τη στελέχωση άλλων δικαστηρίων προβλέπεται ανώτατος αριθμός δικαστών και όχι απόλυτος αριθμός. Για παράδειγμα, στο Ανώτατο προβλέπονται μέχρι εφτά δικαστές, το Εφετείο μέχρι 16. Ο Πρόεδρος έθεσε θέμα ποιότητας της δικαιοσύνης και δυσκολίας εξεύρεσης ικανού αριθμού δικαστών για στελέχωση, γι' αυτό ζήτησε να τροποποιηθεί για να γίνει "μέχρι εννιά".

Ο Γενικός Εισαγγελέας στήριξε το αίτημα του Προέδρου του Ανωτάτου και πρότεινε ότι θα μπορούσε να μπει ως ασφαλιστική δικλείδα ελάχιστος αριθμός οι εφτά δικαστές και να είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Προέδρου η στελέχωση, ανάλογα με τις ανάγκες.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έφερε ένσταση για το θέμα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης είπε ότι πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις μέσα στα κόμματα "και αν συναποφασίσουμε όλοι θα καταθέσουμε πρόταση νόμου", για το θέμα, διαφορετικά θα πρέπει να καταθέσει νομοσχέδιο η Κυβέρνηση.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού είπε ότι για το ζήτημα της αλλαγής του αριθμού δικαστών δεν υπάρχει ούτε πρόταση νόμου, ούτε νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και δήλωσε ότι για να γίνει η τροποποίηση πρέπει να έρθει η πρόταση με κυβερνητική πρωτοβουλία. Είπε ότι αν υπάρχει συναίνεση θα στηρίξει την πρόταση το ΑΚΕΛ, αλλά δεν θα συναινέσει στην κατάθεσή της ως πρότασης νόμου εκ μέρους της Επιτροπής.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι δεν υπάρχει κάτι επίσημο, πέραν της έκκλησης του Προέδρου του Ανωτάτου. "Να μη δώσουμε εικόνα ότι κάνουμε τροποποιήσεις τώρα σε κάτι που ψηφίσαμε μετά από πολλές διαβουλεύσεις και πιέσεις", σημείωσε.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα όταν προκύψει.

Σε δηλώσεις της μετά την Επιτροπή, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το Ανώτατο έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη όσον αφορά την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη και συνεπώς το αίτημα του Ανωτάτου για επιμήκυνση της έναρξης ισχύος «δεν μπορούσε παρά να γίνει δεκτό για να διασφαλίσουν ότι στελεχώνονται σωστά τα δικαστήρια».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για 26 θέσεις νέων δικαστών και για διοικητικές τομές που πρέπει να γίνουν και "θα πρέπει να δοθεί ευκαιρία να γίνει σωστά αυτή η υλοποίηση της μεταρρύθμισης". Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι είναι η τελευταία παράταση που δίνεται, μετά από αίτημα του Ανωτάτου. "Είναι μια δύσκολη και επίπονη εργασία και δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε αποψίλωση των επαρχιακών δικαστηρίων ή μη σωστή στελέχωση των υπόλοιπων δικαστηρίων. Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ο καλύτερος κριτής στο θέμα και πρέπει με υπευθυνότητα να ακούμε τις απόψεις του" είπε η κ. Δράκου.

Για το δεύτερο αίτημα του Προέδρου του Ανωτάτου, η Υπουργός είπε «θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος να ακούσουμε τις πολιτικές δυνάμεις, να διαβουλευθούν μεταξύ τους και εμείς σαν Κυβέρνηση θα ακούσουμε και θα λάβουμε υπόψη και το αίτημα του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τις απόψεις των πολιτικών δυνάμεων και όπως πάντοτε θα συνθέσουμε και θα βρούμε τη λύση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπή Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, σε δηλώσεις του είπε ότι αποκλειστική συνταγματική ευθύνη και καθήκον της εφαρμογής διατάξεων, νόμων και λειτουργίας των δικαστηρίων έχει το Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. "Θα προχωρήσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής με αυτό το αίτημα, το οποίο κατατίθεται ομόφωνα από το Ανώτατο". Πρόσθεσε ότι αφ’ ης στιγμής υπάρχει σύμφωνος γνώμη και της Κυβέρνησης και του Γενικού Εισαγγελέα, "εμείς αποδεχόμαστε το συγκεκριμένο αίτημα".

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σε δηλώσεις του είπε ότι από τη στιγμή που το Ανώτατο Δικαστήριο ζητεί και η Κυβέρνηση συμφωνεί με παράταση στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, "ούτε η Βουλή των Αντιπροσώπων συνολικά, ούτε κι εμείς ως ΑΚΕΛ θα μπορούσαμε να ενεργήσουμε διαφορετικά".

«Την ίδια ώρα βέβαια, με καμία διάθεση αντιπολιτευτική, πρέπει να πω και το εξής: Όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν, ακόμα και τους μήνες που προηγήθηκαν της ψήφισης της μεταρρύθμισης, εμείς προειδοποιούσαμε ότι το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί αλλά και ο κίνδυνος αποψίλωσης των δικαστηρίων από Προέδρους που θα έπρεπε να μετατεθούν στο καινούριο Εφετείο ήταν ένα ουσιαστικό πρόβλημα το οποίο έπρεπε να απαντηθεί πειστικά» είπε.

«Δεν απαντήθηκε πειστικά, είχε επιδειχθεί σπουδή και υιοθετήθηκαν διθύραμβοι και πανηγυρισμοί για την ψήφιση και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης και σήμερα, μερικές μέρες πριν την υλοποίηση της διαδικασίας για τον διαχωρισμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο Δικαστήριο και Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο μοιραία και αναπόδραστα και αναμενόμενο ήταν, το Ανώτατο Δικαστήριο και η Κυβέρνηση διεκδικούν παράταση στην εφαρμογή. Θα δώσουμε την παράταση αλλά καταγράφεται η προχειρότητα στους χειρισμούς από πλευράς της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Δικαιοσύνης», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home