Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Οι προσπάθειες για περισσότερα κονδύλια για καρκίνο ενισχύονται»

Offsite Team -
18.10.2019 - 11:00

«Οι προσπάθειες για περισσότερα κονδύλια για καρκίνο ενισχύονται»

Thumbnail
Όσα είπε σε συνέντευξή του με αφορμή την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου της Πρωτοβουλίας MEPS Against Cancer

Τη διαβεβαίωση ότι συνεχίζει με το ίδιο σθένος και την ίδια αποφασιστικότητα τον αγώνα για τον παιδικό καρκίνο, δίνει για μια ακόμη φορά ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος υπενθυμίζει ότι αυτός ήταν ένας από τους πρωταρχικούς του στόχους όταν συμμετείχε στις ευρωεκλογές και αυτή ήταν η κύρια υπόσχεση του προς τους Κύπριους ψηφοφόρους. 

Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ με αφορμή και την διαδικασία που είναι σε εξέλιξη για την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου της Πρωτοβουλίας MEPS Against Cancer, μια εκ των δύο θέσεων που ο ίδιος διεκδικεί, o κ. Φουρλάς σημειώνει ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας στοχεύει να υλοποιήσει το δικό του όραμα για αντιμετώπιση του καρκίνου. Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 28 του μήνα.

«Όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια συμμετέχω ενεργά στον αγώνα για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας, μέσω δράσεων που στοχεύουν στην προώθηση της πρόληψης και της έγκαιρης ανίχνευσης του. Στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ατόμων με καρκίνο αλλά και των συγγενών τους που αγωνίζονται μαζί τους. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η υπογραφή του Μανιφέστου κατά του Καρκίνου, το οποίο στοχεύει στη διαμόρφωση πολιτικών με κύριους πυλώνες δραστηριότητας την πρόληψη, την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας θεραπείας για όλους τους ασθενείς και την εμπλοκή των τελευταίων στη διαμόρφωση πολιτικών Υγείας», αναφέρει.

Τονίζει ότι η συμμετοχή του σε αυτή την ομάδα των ευρωβουλευτών είναι απόδειξη της πρόθεσης του να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παιδιατρική ογκολογία και την παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα.

«Την ίδια προτεραιότητα, τον ίδιο στόχο, συμμερίζεται και το EPP group του οποίου αποτελώ μέλος και το οποίο θεωρεί τη μάχη κατά του καρκίνου ως κορυφαία ευρωπαϊκή προτεραιότητα», αναφέρει.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής τονίζει ότι δηλώνει παρών στην αξιοποίηση του νέου προγράμματος Europe Horizon το οποίο θέτει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας στη δημόσια υγεία, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα καθώς και στους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς της παράγοντες.

Δηλώνει επίσης παρών στη διεκδίκηση όσο περισσότερων κονδυλίων για την ανάδειξη στρατηγικών συνεργασιών, καινοτόμων μεθόδων και εργαλείων που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, στον έλεγχο, στην ισότιμη πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες αλλά και στη συμμετοχή των ασθενών στη διαμόρφωση αποφάσεων για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσων των ίδιων όσο και των οικογενειών τους.

«Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω πως με την Επίτροπο για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου είχαμε μια πολύ στενή συνεργασία τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου και την στήριξη των οικογενειών και αυτή τη συνεργασία θα την συνεχίσουμε και θα την ενισχύσουμε», αναφέρει.

Επιτροπή απασχόλησης – Συζήτηση για ανισότητες στην ΕΕ

Σε σχέση με πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής απασχόλησης της οποίας είναι μέλος και τη συζήτηση για ζητήματα των ανισοτήτων στην ΕΕ, της ανάγκης για ίση αμοιβή και καθορισμού κατώτατου μισθού,  προστασίας των εργαζομένων κ.λπ., ο κ. Φουρλάς τονίζει ότι αυτά είναι από τα σημαντικότερα κεφάλαια που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής και καλύπτουν ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. 

Υπενθυμίζει ότι προς αυτή την κατεύθυνση υιοθετήθηκε ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία και ζητείται όπως υπάρξουν νομοθετικές προτάσεις για τη θέσπιση κατώτατου μισθού και τη δανειοδότηση των εθνικών συστημάτων για την ασφάλιση των ανέργων σε περιόδους οικονομικής κρίσης, τη θέσπιση της Εγγύησης της ΕΕ για το Παιδί για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την υιοθέτηση ευρωπαϊκής οδηγίας για τη διαφάνεια των απολαβών, η οποία θα βοηθήσει στο κλείσιμο της μισθολογικής ψαλίδας του 16% που χωρίζει τα δύο φύλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Την ίδια ώρα, αν και το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη σημείωσε σημαντική μείωση, στο 7,4% τον Αύγουστο, η ανεργία των νέων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και εδώ εστιάζεται και η προσοχή μας. Οι προκλήσεις για αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών αυτών ζητημάτων είναι μπροστά μας, ναι έγιναν πολλά, χρειάζονται περισσότερα, είμαστε εδώ για να τα πετύχουμε», αναφέρει.

Εκδηλώσεις για Erasmus

Mε αφορμή τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΕΕ για τις μέρες Erasmus ο κ. Φουρλάς αναφέρει ότι αναμφίβολα με το πέρασμα του χρόνου το πρόγραμμα,που είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή και επιτυχημένα προγράμματα της ΕΕ, επεκτάθηκε και χρειάστηκε να υπάρξει ανανέωση, βελτίωση, και ενίσχυση του για να έχουμε το Erasmus Plus που είναι το νέο πρόγραμμα που συνδυάζει όλα τα τρέχοντα προγράμματα της ΕΕ. 

Το Erasmus Plus άρχισε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2014 και καλύπτει τα προγράμματα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος  Δια Βίου Μάθησης, νεολαία σε Δράση και πέντε διεθνών προγραμμάτων συνεργασίας.

«Σε αυτό το πολύ αξιόλογο πρόγραμμα λοιπόν έγιναν αλλαγές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του φοιτητικού κόσμου και αυτές θα συνεχίσουν να γίνονται πάντα σε ανοικτή γραμμή με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς,  τους οποίους ακούμε και συμβουλευόμαστε. Και όπως είχε πει ο Ολλανδός φιλόσοφος Εράσμους, που το όνομα του δόθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, `η βασική ελπίδα ενός έθνους στηρίζεται στη σωστή εκπαίδευση της νεολαίας του` και αυτό εμείς θα πρέπει να το έχουμε ως πυξίδα και ως παρακαταθήκη για τα παιδιά μας», ανέφερε.

ΚΥΠΕ

Home