Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι πρώτες μέρες λειτουργίας του Κέντρου Αστέγων Λεμεσού

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 28.07.2019

Οι πρώτες μέρες λειτουργίας του Κέντρου Αστέγων Λεμεσού

Thumbnail
Πόσοι είναι οι άστεγοι στη Λεμεσό - Πως αξιοποιείται το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων μέχρι στιγμής

Ανάσα ανακούφισης παίρνουν οι άστεγοι της Λεμεσού, αφού λύση στο πολυδιάστατο πρόβλημα τους ήρθε να δώσε το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων, "ΣΧΕΔίΑ", το οποίο είναι πρώτο στο είδος του στην Κύπρο και λειτουργεί εδώ και μερικές μέρες. Με στόχο να δώσει χείρα βοηθείας στα άτομα αυτά, η “ΣΧΕΔίΑ” φροντίζει για την κοινωνική επανένταξη των ατόμων, την ένταξη τους στην αγορά εργασίας, την απόκτηση δεξιοτήτων, την ενδυνάμωση του οικογενειακού κλοιού, την απόκτηση μόνιμης στέγης και ότι άλλο θεωρηθεί αναγκαίο για το κάθε άτομο ξεχωριστά.

Η Offsite μίλησε με το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων, “ΣΧΕΔίΑ” και την Κοινωνική Λειτουργό του, Χριστίνα Τσιαμπάρτα, η οποία μας ενημέρωσε σχετικά με τις ενέργειες του τις πρώτες μέρες λειτουργίας του. 

Ποιοι είναι όμως οι αριθμοί αστέγων στη Λεμεσό;

Σύμφωνα με το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καταγεγραμμένος αριθμός των αστέγων στη Λεμεσό, αφού μέχρι τώρα δεν υπήρξε σύστημα που κατέγραφε αριθμούς. Παρόλα αυτά πληροφορίες της Offsite από το Κέντρο Υποδοχής Πολεμιδιών λένε ότι οι αριθμοί των αστέγων ατόμων στην Επαρχία Λεμεσού που προσεγγίζουν το κέντρο ανέρχονται στα 3-4 άτομα κάθε μερικές μέρα, με τον αριθμό τους να μην είναι σταθερός.  

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα μας, λειτουργός του Κέντρου Υποδοχής Πολεμιδιών, πρόκειται για λιγοστό αριθμό ατόμων και πρόσκαιρα περιστατικά που για προσωπικούς τους λόγους δεν  έχουν στέγη. Το κέντρο φροντίζει για τη διανυκτέρευσή των ατόμων αυτών σε κάποιο ξενώνα ή ξενοδοχείο - αφού το “ΣΧΕΔίΑ” δεν προσφέρει διανυκτέρευση - και σε συνεργασία με το “ΣΧΕΔίΑ” φροντίζουν για την εκπλήρωση των αναγκών τους σε θέματα καθημερινών αναγκών αλλά και ψυχολογικής υποστήριξης. 

Οι πρώτες μέρες λειτουργίας του “ΣΧΕΔίΑ”

1

Σύμφωνα με την Κοινωνική Λειτουργό του κέντρου από την πρώτη κιόλας μέρα υπήρξαν άτομα που χρειάστηκαν τη βοήθεια του. “Οι λειτουργοί του κέντρου άρχισαν από την πρώτη στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Τα άτομα που χρειάζονται μπορούν να παραμείνουν στο κέντρο, να κάνουν μπάνιο, να φάνε και ήδη αρκετά άτομα αξιοποίησαν τις υπηρεσίες της ημερήσιας φροντίδας μας” ανέφερε. 

1

Όπως σημειώνει η κα Τσιαμπάρτα, ο Δήμος και το κέντρο μέσα από τις σχετικές ανακοινώσεις που εξέδωσε ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους για τη πρωτοβουλία δημιουργίας του κέντρου και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Παράλληλα το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων ξεκίνησε παρεμβάσεις στο δρόμο με σκοπό να εντοπιστούν άτομα που μένουν στο δρόμο και οι λειτουργοι να τα προσεγγίσουν, ώστε να ενημερωθούν για το πως μπορούν να συμμετέχουν στο κέντρο και να επωφεληθούν των υπηρεσιών τους.  

2

-Ποιοι είναι οι στόχοι του Κέντρου;

“Οι στόχοι του κέντρου είναι η παροχή ανθρωπιστικής φροντίδας στα άτομα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της στέγασης. Σε αυτό το πλαίσιο παρέχεται όλη η υποστήριξη που χρειάζεται για το φαγητό, για να είναι προστατευμένοι από τις καιρικές συνθήκες. Στο κέντρο υπάρχουν χώροι που μπορούν να κοιμηθούν ή να ξεκουραστούν τα άτομα κατά τη διάρκεια της μέρας. Μετά προχωράμε στην εξασφάλιση διανυκτέρευσης και στη συνέχεια στο προσωπικό ατομικό, εξειδικευμένο σχέδιο δράσης για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τους” 

2

-Ποια είναι η διαδικασία για την παροχής στέγης στα άτομα;

“Το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων Λεμεσού παρέχει βοήθεια στα άτομα για παροχή στέγης. Όταν έρχονται εδώ γίνεται μια εκτίμηση αναγκών, ερευνάται το προσωπικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, στη συνέχεια τακτοποιούμε τη διανυκτέρευση τους εφόσων είναι αναγκαίο σε συνεργασία με το Γραφείο Ευημερίας και τις υπηρεσίες του κράτους”.

3

Το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων, “ΣΧΕΔίΑ” λειτουργεί από τις 8:00 μέχρι τις 18:00 και απαρτίζεται από τέσσερις κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, ενώ ενδιαφέρον δείχνουν και κάποιο επαγγελματίες εθελοντές. 

3

Home