Οι top 5 αγαπημένοι προορισμοί των τουριστών στην Κύπρο

Οι top 5 αγαπημένοι προορισμοί των τουριστών στην Κύπρο

Τι αρέσει σε Ρώσους, Γερμανούς και Ευρωπαίους στην Κύπρο

Η καλοκαιρινή περίοδος είναι πλέον γεγονός και η Κύπρος είναι ένα από τα νησιά που κάθε χρόνο υποδέχονται ένα μεγάλο αριθμό τουριστών από διάφορες χώρες του κόσμου. Ήλιος, θάλασσα, φύση, καλό φαγητό, νυχτερινή ζωή και στιγμές ηρεμίας είναι μόνο μερικά απ’ αυτά που προσφέρει το νησί μας στους τουρίστες. Ποιοι είναι όμως οι πέντε πιο δημοφιλείς προορισμοί σε κυπριακά αξιοθέατα αλλά και προορισμούς που προτιμούν οι τουρίστες; 

Το Υφυπουργείο Τουρισμού μας έδωσε τις απαντήσεις για το ερώτημα μας βοηθώντας μας να καταγράψουμε τα πιο δημοφιλή της Κύπρου. Σε συνομιλία που είχαμε με λειτουργό του Υφυπουργείου ανέφερε ότι μερικές φορές οι τουρίστες ανάλογα με την εθνικότητα τους και τη χώρα προέλευσης τους επιλέγουν το τι θα δουν στην Κύπρο. 

Οι Ευρωπαίοι τουρίστες προτιμούν να περάσουν τις μέρες τους στον ήλιο και τη θάλασσα σε συνδυασμό με ορισμένες επισκέψεις τους σε μουσεία όπως είναι το Κυπριακό Μουσείο. Οι Ρώσοι τουρίστες συνήθως επιλέγουν τον λεγόμενο “θρησκευτικό τουρισμό” με επισκέψεις σε μοναστήρια και εκκλησίες του νησιού, με αγαπημένη τους αυτήν στο μοναστήρι του Κύκκου. Οι Γερμανοί τουρίστες- αν και Ευρωπαίοι - έχουν το δικό τους χαρακτήρα και διαλέγουν να κάνουν εκδρομές ανά τη χώρα ώστε να γνωρίσουν ένα-ένα τα αξιοθέατα του νησιού αφού έρχονται καλά διαβασμένοι πριν ακόμα αφιχθούν ώστε να έχουν πρόγραμμα. 

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πηγή από το Υφυπουργείο Τουρισμού, οι τουρίστες έχουν πέντε δημοφιλείς προορισμούς που τους τιμούν δεόντως κάθε χρόνο. Εμείς τους απαριθμούμε παρακάτω: 

1. Αρχαιολογικοί χώροι 

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Κύπρου κατέχουν μια θέση ψηλά στις καρδιές των τουριστών με αγαπημένους προορισμούς το Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στη Λεμεσό και το Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου. 

Το Αρχαίο Θέατρο Κουρίου κατασκευάστηκε στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ., αλλά πήρε τις σημερινές του διαστάσεις κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για ένα αρχαίο αμφιθέατρο το οποίο αποτελείται από μια ημικυκλική ορχήστρα που περιβάλλεται από καθίσματα του κοίλου (υπόγεια κύτταρα). Σήμερα το θέατρο - ειδικότερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο -  αποτελεί σκηνή όπου διαδραματίζονται πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες και θεατρικές παραστάσεις ενώ ταυτόχρονα είναι ανοιχτό για επισκέψεις από το κοινό.

1

Το Αρχαιολογικό Πάρκο βρίσκεται στην Κάτω Πάφο και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου αφού από το 1980 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στο πάρκο θα συναντήσεις μνημεία από τον 4ον αιώνα π.Χ. μέχρι και το Μεσαίωνα με επίκεντρο των ευρημάτων τα περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδα των τεσσάρων ρωμαϊκών επαύλεων - τις οικίες του Διόνυσου, του Θησέα, του Αιώνα και του Ορφέα - με τα ψηφιδωτά να απεικονίζουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία.

2

2. Πέτρα του Ρωμιού 

2

Η Πέτρα του Ρωμιού είναι ένα από τα σημεία κατατεθέν της Κύπρου και δε θα μπορούσε να λείπει από τους αγαπημένους προορισμούς των τουριστών! Όχι τυχαία αφού είναι η μυθική γενέτειρα της Αφροδίτης, ένας ενδιαφέρον γεωλογικός σχηματισμός τεράστιων βράχων κατά μήκος μιας από τις πιο όμορφες ακτές του νησιού, στη νοτιοδυτική ακτή της Επαρχίας Πάφου.

Σύμφωνα με τον μύθο η θεά Αφροδίτη, αρχαία Ελληνίδα θεά του έρωτα και της ομορφιάς γεννήθηκε από τον αφρό της θάλασσας στο σημείο αυτό, αναδύθηκε από τα κύματα κι ένα όστρακο τη συνόδευσε στη συγκεκριμένη παραλία. Παράλληλα όμως η Πέτρα του Ρωμιού συνδέεται και με το θρύλο που θέλει τον ήρωα Διγενή Ακρίτα να έριξε τα γιγάντια πετρώματα εκεί για να κρατήσει μακριά τους Σαρακηνούς Άραβες (7ο - 10ο αιώνα). Εξού και το όνομα Πέτρα του Ρωμιού αφού προέρχεται από αυτό τον ήρωα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες καιρικές συνθήκες τα κύματα αυξάνονται και καθώς σπάζουν σχηματίζουν μια στήλη του νερού, που διαλύεται σ΄ ένα πυλώνα του αφρού.

3. Το μοναστήρι της Αγίας Νάπας 

2

Ένας άλλος ξεχωριστός προορισμός για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο είναι Μοναστήρι της Αγίας Νάπας που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Το γοητευτικό αυτό Μοναστήρι χτίστηκε με τη μορφή ενός μεσαιωνικού κάστρου γύρω στο 1500 μ.Χ.. Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην «Παναγία των Δασών»  και είναι χτισμένο εν μέρει υπόγεια και είναι λαξευμένο σε βράχο, ενώ περιβάλλεται από ψηλό τοίχο. Η Μονή ανακαινίστηκε το 1950 και το 1978 μετατράπηκε σε Οικουμενικό Συνεδριακό Κέντρο, το οποίο εξυπηρετεί εκκλησίες στην Κύπρο και τη Μέση Ανατολή. 

4. Φυσικά τοπία: Ακάμας, Γεωλογικό Πάρκο Τροόδους

Στην Κύπρο εκτός από αξιοθέατα που είναι συνδεδεμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησίου, έχουμε και άπλετο φυσικό πλούτο με θησαυρούς της φύσης που μονοπωλούν το ενδιαφέρον τουριστών αλλά και ντόπιων. Δύο εξ’ αυτών είναι ο Ακάμας αλλά και το Γεωπάρκο Τροόδους. Όπως μας ανέφερε λειτουργός του Υφυπουργείου Τουρισμού, μεγάλος αριθμός τουριστών επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή του Ακάμα εξερευνώντας την ευρύτερη περιοχή συνδυάζοντας τη θάλασσα στο φημισμένο Blue Lagoon, την εμπειρία του σαφάρι στα βουνά του Ακάμα και επισκέψεις σε μικρά χωριά, πλούσια με πολιτισμό και αμπελώνες που βρίσκονται στην περιοχή. 

3

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το Γεωπάρκο Τροόδους καθώς αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Πρόκειται για το Γεωπάρκο που άνοιξε το 2015, μετά από 10 χρόνια κατασκευής και συνεχίζει ενώ μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη. Εκεί, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη γεωλογία της οροσειράς του Τροόδους μέσα από μια ποικιλία διαδραστικών οθόνων υψηλής τεχνολογίας και να επωφεληθούν της εκπαιδευτικής αυλής, της εξειδικευμένης βιβλιοθήκης, των προβολών βίντεο το οποίο δείχνει την ανάδυση του νησιού από τη θάλασσα και τη σημασία της γεωλογίας του Τροόδους αλλά και της υπέροχης θέας της περιοχής. 

1

5. Λεμεσός και νυχτερινή ζωή

3

Αφήνοντας για λίγο τα αξιοθέατα και την ιστορία του νησιού, οι τουρίστες φαίνεται να απολαμβάνουν ιδιαίτερα τη νυχτερινή ζωή της Λεμεσού, αφού σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού είναι ένας από τους αγαπημένους τους προορισμούς. Η ραγδαία ανάπτυξη της Λεμεσού ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ελκύει τους τουρίστες, προσκαλώντας τους να δουν από κοντά τον παραλιακό δρόμο της πόλης με τα αμέτρητα εστιατόρια, μπαρ και καφέ που εξυπηρετούν όλα τα γούστα. Η νυχτερινή ζωή της Λεμεσού - βέβαια - δεν περιορίζεται μόνο εκεί, αλλά αναπτύσσεται και σε περιοχές όπως είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο, η Μαρίνα αλλά και το Παλιό Λιμάνι. 

4

 

Home