Οι τρεις προτεραιότητες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη έως τον Ιούνιο

Οι τρεις προτεραιότητες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη έως τον Ιούνιο

Σημαντικές συσκέψεις στο Προεδρικό για επανεκκίνηση οικονομίας
Κρίνουν πολλά οι επόμενες μέρες

Τρία είναι τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στο σημειωματάριο του Νίκου Αναστασιάδη και αναμένει από τους αρμόδιους υπουργούς του να ακούσει το «έγινε» έτσι ώστε να μπορέσει να ασχοληθεί με άλλες εκκρεμότητες, οι οποίες μέρα με τη μέρα συσσωρεύονται ολοένα και περισσότερο.  

Τα τρία ζητήματα έχουν να κάνουν με την Πανδημία του Covid19 και για τον ίδιο θεωρούνται υψίστης σημασία εξού και ζήτησε από τους Υπουργούς σχεδόν καθημερινή ενημέρωση για το που βρίσκονται και σε ποιο βαθμό υλοποιούνται. 

Πρόκειται ουσιαστικά 1/ για την κατάσταση στα Σχολεία, 2/ για το άνοιγμα των Αεροδρομίων και 3/ για την έγκριση των Κρατικών Εγγυήσεων, αν και για το τρίτο θέμα θεωρεί πως αυτό πλέον εναπόκειται στα κόμματα.

Για τα πιο πάνω ζητήματα αναμένεται ο Νίκος Αναστασιάδης να ζητήσει ενημέρωση κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, με τις επόμενες μέρες να κρίνονται σημαντικές, αφού τόσο η συνάντηση με την επιδημιολογική ομάδα την ερχόμενη Παρασκευή όσο και η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ξεκαθαρίσουν εν μέρει το σκηνικό.

Άνοιγμα σχολείων

Την ερχόμενη Παρασκευή κρίνεται η λειτουργία όλων των σχολείων στις 21 Μαΐου.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με την επιδημιολογική ομάδα για να γίνει αξιολόγηση της πρώτης φάσης της χαλάρωσης των μέτρων ενόψει και της λειτουργίας όλων των σχολείων στις 21 Μαΐου.

Μάλιστα Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι διαψεύθηκαν οι όποιες ανησυχίες καθώς την περασμένη Δευτέρα 11/5 πρώτη μέρα επιστροφή των τελειόφοιτων στα σχολεία τηρήθηκαν όλα τα μέτρα, με τις αποφάσεις για το επόμενο στάδιο να γίνονται στη βάση και των συστάσεων των επιστημόνων.

Αποφάσεις για Αεροδρόμια

Στο μεταξύ μέχρι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί για έγκριση στο Υπουργικό το σχέδιο δράσης για το άνοιγμα των αεροδρομίων, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί καμία απόφαση.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργου Μεταφορών στο ΚΥΠΕ έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για το σχέδιο, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί το άνοιγμα των αεροδρομίων. 

Για το θέμα εργάζεται ήδη η καθοδηγητική επιτροπή, που αποτελείται από τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Μεταφορών, Οικονομικών, Εξωτερικών και του Υφυπουργείου Τουρισμού, τους ειδικούς της επιδημιολογικής ομάδας που εκπροσωπούν τον Υπουργό Υγείας, καθώς και τη Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.  

Στο σχέδιο δράσης θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα χρονοδιαγράμματα και οι διάφορες φάσεις για την επανέναρξη των πτήσεων, καθώς και οι χώρες με τις οποίες θα αποκατασταθεί η αεροπορική σύνδεση. Στο σχέδιο θα υπάρχουν πρόνοιες για όλη την αλυσίδα του ταξιδιού, ενώ θα καταγράφονται τα μέτρα που θα ισχύουν στα αεροδρόμια, αλλά και οι απαραίτητες αλλαγές στις υποδομές για την τήρηση των μέτρων.

Τέλος, θα ρυθμίζονται οι όροι εισόδου των επιβατών στη Δημοκρατία, όπως για παράδειγμα κατά πόσο θα είναι αναγκαία η εξέταση για κορωνοϊό πριν την επιβίβαση ή κατά την άφιξη, ενώ πρόνοιες θα υπάρχουν και σε ό,τι αφορά την πληρότητα των πτήσεων. 

Κρατικές Εγγυήσεις

Όσον αφορά το νομοσχέδιο των Κρατικών Εγγυήσεων είναι ένα ζήτημα το οποίο χρειάζεται Κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών να συνεχίζει τη συζήτηση των τεσσάρων νομοσχεδίων που έχουν να κάνουν με στήριξη της οικονομίας την Πέμπτη το απόγευμα.

Το νομοσχέδιο των Κρατικών Εγγυήσεων παρόλο που τα κόμματα έχουν χαιρετήσει καθώς αρκετά σημεία για τα οποία είχαν παρατηρήσεις έχουν ενσωματωθεί, εντούτοις έχουν αρκετά ερωτήματα και προβληματισμούς που υπέβαλαν κατά την προηγούμενη τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Οικονομικών.

Κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξουν συγκλίσεις έτσι ώστε το νομοσχέδιο να προωθησει στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Home