Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οκτώβριο ανοίγουν σχέδια για αγορά ηλεκτρικού & απόσυρση οχήματος

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
22.09.2021 - 06:00

Οκτώβριο ανοίγουν σχέδια για αγορά ηλεκτρικού & απόσυρση οχήματος

Ανοίγουν ξανά με διαφορετική φιλοσοφία τα νέα σχέδια που ''πάγωσαν'' - Τα ποσά που συζητούνται

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Μετά από 19 μήνες αναμονής θα τρέξουν ξανά τον επόμενο μήνα τα Σχέδια του Υπουργείου Μεταφορών για απόσυρση παλαιών οχημάτων και αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Θυμίζουμε ότι τα Σχέδια «πάγωσαν» από τον Φεβρουάριο του 2020 και με την έλευση της πανδημίας.

Πέφτει στην αγορά ηλεκτρικού οχήματος το βάρος των νέων σχεδίων

Όπως πληροφορείται από αρμόδιες πηγές η Offsite εξελίξεις θα προκύψουν κατά πάσα πιθανότητα εντός Οκτωβρίου με εντελώς καινούρια φιλοσοφία όμως. Γίνονται διάφορες διαβουλεύσεις με ειδικούς στον τομέα του αυτοκινήτου αλλά και επιχειρηματίες του χώρου και αναμένεται σύντομα να υπάρξουν ανακοινώσεις. 

Αναμένεται ότι το βάρος και το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού θα πέσει στα κίνητρα για αγορά νέου ηλεκτρικού ή υβριδικού αυτοκινήτου. 

Όπως πληροφορείται η offsite, η χορηγία που συζητείται για αγορά ηλεκτρικού οχήματος φτάνει τις 7000 ευρώ αλλά δεν έχει κλειδώσει ακόμα το ποσό. Η χορηγία για αγορά υβριδικού οχήματος αναμένεται να είναι πάνω από 2000 ευρώ. 

Είναι πιθανό να να δοθεί χορηγία και για αγορά οχήματος με τις προδιαγραφές που ίσχυαν στα προηγούμενα σχέδια. Δηλαδή να έχει κυβισμό μικρότερο ή ίσο των 1800 κυβικών εκατοστών, Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης με ένδειξη “Euro 6AD” ή μεταγενέστερη και μάζα εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα μικρότερη ή ίση των 150 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο, μετρούμενη με τη νέα μέθοδο μέτρησης, γνωστή ως «WLTP». Αν δοθεί τελικά χορηγία το ποσό θα είναι μικρότερο, ίσως κοντά στα 1000 ευρώ. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2020 υπήρχε σχέδιο αγοράς ηλεκτρικού οχήματος. Με την υποβολή της αίτησης, οι πρώτοι 100 που θα υπέβαλαν  αίτηση θα ευνοούνταν και θα αποκτούσαν ηλεκτρικό όχημα Παράλληλα, θα έβαζαν στην τσέπη ως επιχορήγηση το ποσό των 5000 ευρώ. Το ποσό θα έφτανε τις 7000 εάν συνδυαζόταν και απόσυρση οχήματος άνω των 15 ετών. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σχέδιο απόσυρσης οχημάτων 

Όσον αφορά το σχέδιο απόσυρσης/αντικατάστασης οχημάτων, αυτή τη στιγμή, οι λεπτομέρειες του Σχεδίου δεν έχουν κλειδώσει. Αναμένεται ότι θα υπάρχουν όμως διάφορες επιλογές. Όπως πληροφορείται η offsite αναμένεται ότι θα δίνεται και χορηγία μόνο για απόσυρση, χωρίς την προϋπόθεση για αγορά νέου αυτοκινήτου. Σε αυτή την περίπτωση η χορηγία αναμένεται να είναι κάπου κοντά στα 500 ευρώ. 

Απ' εκεί και πέρα εάν η απόσυρση συνδυάζεται με αγορά νέου αυτοκινήτου η χορηγία θα αυξάνεται αφού θα είναι συνδυαστική με τα προαναφερόμενα σχέδια για αγορά οχημάτων. 

Σημειώνεται ότι τα ποσά που προαναφέρθηκαν ΔΕΝ έχουν κλειδώσει. Είναι ποσά που συζητούνται και είναι πιθανό να υπάρξουν ακόμα και σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τελικές ανακοινώσεις. 

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο Σχέδιο αφορούσε την απόσυρση οχημάτων ηλικίας 15 ετών. Με βάση τα κριτήρια που τέθηκαν πέρσι, όσοι ήθελαν να αποσύρουν το όχημά τους θα έπρεπε να είχαν όχημα 15 ετών και άνω. Ωστόσο, η απόσυρση προϋπόθετε αγορά νέου οχήματος αφού στα χέρια πρέπει να είχαν το δελτίο ιδιοκτησίας το οποίο όφειλαν να καταθέσουν στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών. Παράλληλα, οι πολίτες έχοντας στα χέρια το δελτίο ιδιοκτησίας (κοτσάνι) και  το πιστοποιητικό καταστροφής οχήματος επιχορηγούνταν με 2000 ευρώ.  

Κατά τον Φεβρουάριο του 2020, έγιναν οι νόρμες για καταστροφή οχημάτων. Με βάση αυτό: To  αποσυρθέν αυτοκίνητο θα μεταφέρετο  σε ειδικό χώρο όπου θα καταστρέφετο. Με την καταστροφή του οχήματος οι πολίτες θα παραλάμβαναν το πιστοποιητικό καταστροφής το οποίο θα υποχρεούνταν να υποβάλουν στο αρμόδιο Τμήμα για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να σταματήσει να βρίσκεται σε ισχύ η άδεια κυκλοφορίας.

 

14χρονος απουσιάζει από το χώρο διαμονής του-Τον έχετε δει;(ΦΩΤΟ)

Offsite Team -
25.06.2022 - 10:45

14χρονος απουσιάζει από το χώρο διαμονής του-Τον έχετε δει;(ΦΩΤΟ)

Εκκλήση από την αστυνομία για εντοπισμό του

Η Αστυνομία ζητά πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του JOSUE BIAMPINGA, 14 ετών, από Κογκό, ο οποίος απουσιάζει από τις 23 Ιουνίου, 2022 από το χώρο διαμονής του στη Λευκωσία. 

Ο BIAMPINGA περιγράφεται ως κανονικής σωματικής διάπλασης, ύψους 1,70μ περίπου με μαύρα κοντά μαλλιά ενώ κατά την αναχώρηση του φορούσε μπλε κοντό παντελόνι, άσπρη κοντομάνικη φανέλα και παντόφλες χρώματος καφέ. 

Παρακαλείται οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του,  να επικοινωνήσει με το ΤΑΕ Λευκωσίας, στο τηλέφωνο 22-802222 ή με τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό, ή με τη Γραμμή του Πολίτη στον τηλεφωνικό αριθμό 1460.

Σημ.: φωτογραφία ελλείποντος προσώπου μπορεί να δημοσιευθεί αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό για τον οποίο δίδεται στη δημοσιότητα. Η μετέπειτα δημοσίευση της, δυνατό να αντιβαίνει σε πρόνοιες της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας περί σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων.  

lksch

Home