Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΟΚΥπΥ: Κανένας ασθενής ο οποίος κινδύνευε αφέθηκε χωρίς νοσηλεία

Offsite Team -
15.04.2020 - 17:26

ΟΚΥπΥ: Κανένας ασθενής ο οποίος κινδύνευε αφέθηκε χωρίς νοσηλεία

Thumbnail
Η ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ

Δεν ευσταθούν ισχυρισμοί ανώνυμης πηγής για προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», δηλώνει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) σε ανακοίνωσή τους, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε καμία περίπτωση και κανένας ασθενής που αποτάθηκε στα δημόσια νοσηλευτήρια και του οποίου η ζωή του ήταν σε κίνδυνο, αφέθηκε χωρίς νοσηλεία, όπως υπάρχει ο ισχυρισμός στο δημοσίευμα.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<< 

Σε ανακοίνωσή του ο ΟΚΥπΥ εκφράζει «λύπη και απογοήτευση» για το σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Η Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Πεθαίνουν αβοήθητοι στο σπίτι», του δημοσιογράφου Τάσου Περδίου, ο οποίος «προβάλλει τους ισχυρισμούς μιας ανώνυμης πηγής για να αναδείξει δήθεν προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και τα οποία δεν ευσταθούν», όπως αναφέρει.

Επισημαίνεται «για ακόμη μια φορά ότι, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπως και τα υπόλοιπα Δημόσια Νοσηλευτήρια, λειτουργούν υπό συγκεκριμένο καθεστώς, βάσει των διαταγμάτων που εκδίδονται από τον Υπουργό Υγείας λόγω της έκτακτης κατάστασης του κορωνοϊού».

Συγκεκριμένα διευκρινίζεται ότι, τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν εκτελούν προγραμματισμένα χειρουργεία και εισαγωγές για ασθενείς των οποίων η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέπει και δεν τίθεται κίνδυνος ή απειλή για την ανθρώπινη ζωή. Επίσης, δεν πραγματοποιούνται επισκέψεις για αντιμετώπιση ψυχρών, δηλαδή μη επειγόντων περιστατικών.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, περιστατικά που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τον ιδιωτικό τομέα παραπέμπονται στα δημόσια νοσηλευτήρια μέσω των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).

«Σε καμία περίπτωση και κανένας ασθενής που αποτάθηκε στα Δημόσια Νοσηλευτήρια και του οποίου η ζωή του ήταν σε κίνδυνο, αφέθηκε χωρίς νοσηλεία, όπως υπάρχει ο ισχυρισμός στο δημοσίευμα», τονίζεται.

Το κάθε δημόσιο νοσηλευτήριο, συνεχίζει η ανακοίνωση, «λειτουργεί με συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο, βάσει των αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού, για βέλτιστη οργάνωση σε θέματα προσωπικού και επιχειρησιακής ετοιμότητας. Τα πλάνα των νοσηλευτηρίων αναθεωρούνται συνεχώς βάσει των δεδομένων που προκύπτουν».

Προστίθεται ότι καθημερινά εξυπηρετούνται σε όλα τα νοσηλευτήρια μέσω των ΤΑΕΠ πολίτες με σοβαρά περιστατικά και το ιατρικό τους προσωπικό κάνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τα σοβαρά αυτά περιστατικά».

Ο ΟΚΥπΥ αναγνωρίζει «την ύπαρξη προβλημάτων, τα οποία πολλές φορές είναι αναπόφευκτα σε τόσο πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί  τους ακραίους ισχυρισμούς, ότι ασθενείς συνάνθρωποί μας αφέθηκαν αβοήθητοι να καταλήξουν».  

Σεβόμενος τα προσωπικά δεδομένα και το ιατρικό απόρρητο των ασθενών των δύο περιπτώσεων τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα, ο ΟΚΥπΥ «δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αλλά σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται στο δημοσίευμα δεν ευσταθούν».

Στελέχη του Οργανισμού είναι στη διάθεση όλων των δημοσιογράφων όλων ανεξαιρέτως των Μέσων Ενημέρωσης και θα αναμέναμε, αναφέρεται, ότι ο συντάκτης του κειμένου «προτού προβάλει τέτοιους αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς που όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα είναι βάσει "υποψιών και μη επιβεβαιωμένων διάφορων πληροφοριών", θα επιδείκνυε την στοιχειώδη δεοντολογική ευθιξία να ζητήσει την επίσημη θέση του Οργανισμού».

«Σε τόσο κρίσιμες ώρες, κατά τις οποίες το σύστημα υγείας δοκιμάζεται, τέτοιες ανυπόστατες αναφορές όχι μόνον δεν μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι, αλλά δημιουργούν αχρείαστο πανικό», σημειώνεται.

Ο ΟΚΥπΥ διαβεβαιώνει επίσης ότι «λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του προσωπικού και των ασθενών του».

ΚΥΠΕ

Home