Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΟΚΥπΥ: Στις πρώτες θέσεις πρόωρων νεογνών η Κύπρος με 11,9%

Offsite Team -
17.11.2022 - 19:39

ΟΚΥπΥ: Στις πρώτες θέσεις πρόωρων νεογνών η Κύπρος με 11,9%

Παρεμπιπτόντως, πού το πάτε με τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ!
Τιμά το έργο των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών

Περίπου 11,9% των νεογνών στην Κύπρο γεννιούνται πρόωρα, καθιστώντας την Κύπρο στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά την προωρότητα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας ο ΟΚΥπΥ, αναδεικνύοντας το έργο που επιτελείται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Μακάρειου Νοσοκομείου και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΟΚΥπΥ αναφέρει ότι «αναγνωρίζοντας τον ρόλο του στυλοβάτη στον τομέα της υγείας και ως ο μεγαλύτερος πάροχος ιατρικών υπηρεσιών στην Κύπρο», ο ΟΚΥπΥ «βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των μητέρων, παιδιών και επαγγελματιών υγείας, παρέχοντας συνεχή και ποιοτική αναβάθμιση στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) που διαθέτει».

Με σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας είναι «Η αγκαλιά του γονέα: Μια ισχυρή θεραπεία», ο ΟΚΥπΥ υλοποιεί διάφορες ενέργειες με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις προκλήσεις του πρόωρου τοκετού και αναδεικνύει παράλληλα το έργο που επιτελούν οι ΜΕΝΝ του Μακάρειου Νοσοκομείου και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Στόχος του προσωπικού των δύο μονάδων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι η μείωση χωρισμού μητέρας-νεογνού, η μείωση της εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια νοσηλείας, η μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας, η μείωση της διαρκείας νοσηλείας, η βελτίωση του νευρολογικού αποτελέσματος, η μείωση των μακροχρόνιων βλαβών και νευροαναπτυξιακής αναπηρίας και η μείωση νοσηλείας για χρόνια νοσηρότητα.

Η ΜΕΝΝ του Μακάρειου Νοσοκομείου αποτελεί το μοναδικό παγκύπριο κέντρο εντατικής νοσηλείας νεογνών επιπέδου ΙΙΙ, και είναι κέντρο αναφοράς για όλα τα σοβαρά περιστατικά με προβλήματα που σχετίζονται με την προωρότητα. Η ΜΕΝΝ δέχεται παραπομπές πρόωρων και τελειόμηνων νεογνών από τις 22/23 εβδομάδες ηλικίας κύησης μέχρι και τη 14η μέρα ζωής, ενώ επίσης αντιμετωπίζονται περιστατικά με παιδοχειρουργικά, παιδοκαρδιολογικά, παιδονευρολογικά, μεταβολικά, γενετικά και λοιπά προβλήματα που εκδηλώνονται κατά τη νεογνική περίοδο.

Εξίσου αξιόλογο είναι και το έργο της ΜΕΝΝ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, αναφέρει ο ΟΚΥπΥ, που καλύπτει τις ανάγκες των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου σε εξειδικευμένες υπηρεσίες αντιμετώπισης πασχόντων τελειόμηνων ή πρόωρων νεογνών, υπηρεσίες οι οποίες δεν παρέχονται από άλλο νοσηλευτήριο της περιοχής.

«Το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στις δύο ΜΕΝΝ αντικατοπτρίζεται και σε αριθμούς με τις δύο μονάδες να καταγράφουν σημαντικές επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο», αναφέρει ο Οργανισμός, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, η Κύπρος βρίσκεται στην 4η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, με το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας νεογέννητων παιδιών να ανέρχεται στους 1,5 θανάτους ανά 1000 γεννήσεις.

«Σταθερή προτεραιότητα του ΟΚΥπΥ παραμένει η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας με συνεχείς επενδύσεις σε κτηριακές εγκαταστάσεις, ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό και στην ενίσχυση του διεπιστημονικού προσωπικού των Μονάδων με στόχο τη διασφάλιση υγιούς ζωής για όλα τα παιδιά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερες πληροφορίες για τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στον ακόλουθο σύνδεσμο https://shso.org.cy/

(ΚΥΠΕ

Home