ΟΚΥπΥ: Τα κρατικά νοσηλευτήρια σταδιακά θα προσαρμοστούν στο ΓεΣΥ

ΟΚΥπΥ: Τα κρατικά νοσηλευτήρια σταδιακά θα προσαρμοστούν στο ΓεΣΥ

Όσα δήλωσε ο Πρόεδρος ΟΚΥπΥ στις κατηγορίες κυβερνητικών γιατρών

Τα κρατικά νοσηλευτήρια σταδιακά θα εξοικειωθούν και θα προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Αλέκος Σταμάτης, ο οποίος συνέστησε υπομονή και χρόνο στις νέες αλλαγές που έφερε η μεταρρύθμιση.  

Απαντώντας σε κατηγορίες των κυβερνητικών γιατρών για ανετοιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, είπε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, επανάσταση. «Κανείς ούτε οι ιδιώτες είναι 100% έτοιμοι. Δεν θα μπορούσες να είσαι πλήρως έτοιμος. Σταδιακά θα εξοικειώνεσαι και θα προσαρμόζεσαι με βάση τις νέες ρυθμίσεις», διευκρίνισε.

 

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται αυτές τις μέρες στα κρατικά νοσηλευτήρια με την έναρξη της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, ο κ. Σταμάτης είπε πως «είναι πρακτικής φύσεως ζητήματα που έχουν να κάμουν με το πώς λειτουργούσε το παλιό σύστημα, πώς λειτουργεί το νέο σύστημα, τι γίνεται στην μεταβατική περίοδο. Πρακτικά ζητήματα που έχουν να κάμουν με τους ασθενείς και τα προβλήματα εξοικείωσης με το λογισμικό».

Σε αρκετές περιπτώσεις, ανέφερε, λειτουργούμε με τις παλιές ρυθμίσεις όπως στις επαναληπτικές συνταγές στα φάρμακα, για τις ακτινολογικές εξετάσεις ενώ για όλα τα υπόλοιπα επιδίωξη είναι να λειτουργούμε με το νέο σύστημα.

Για την απουσία εξοικείωσης των λειτουργών με το λογισμικό, ο κ. Σταμάτης είπε ότι εδώ και εβδομάδες έχουν στηθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε συγκεκριμένες αίθουσες για σκοπούς εκπαίδευσης κι είναι εκεί διαθέσιμοι για όλους τους επαγγελματίες υγείας να αφιερώσουν χρόνο για να εξοικειωθούν.  

«Θέλει χρόνο και υπομονή η εξοικείωση και θα έρθει. Είμαι βέβαιος ότι οι πλείστοι γιατροί παρόλο την δυσκολία και την ταλαιπωρία που υφίστανται αρχικά γιατί υπάρχει πίεση όταν έχεις τον άρρωστο εκεί μπροστά σου και προσπαθείς να διεκπεραιώσεις κάτι στο ηλεκτρονικό σύστημα, θα εξοικειωθούν», σημείωσε.  

Πρόσθεσε ότι στην πορεία του χρόνου οι γιατροί θα αναγνωρίσουν την ωφελιμότητα του ηλεκτρονικού συστήματος, θα έχουν εκεί όλες τις πληροφορίες που αφορούν τον άρρωστο, στο πάτημα ενός κουμπιού θα βλέπεις ιστορικό, δεν θα χρειάζεται να ανατρέξεις να βρεις χάρτινους φακέλους, σε περίπτωση «χάθηκε, δεν τον βρίσκουμε», όλα αυτά αλλά είναι μεγάλη αλλαγή».

Ανέφερε ότι «εκεί που υπάρχει ασάφεια όσον αφορά το τι ισχύει σε σχέση με το νέο σύστημα και το παλιό στέλνονται νέες διευκρινιστικές οδηγίες στα νοσηλευτήρια».

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες κυβερνητικών γιατρών για υποστελέχωση και έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού, είπε ότι αυτό είναι ένας διαρκής αγώνας. «Υπήρχαν προκηρύξεις την περασμένη Παρασκευή, υπήρχαν άλλες την προηγούμενη, οι οποίες αξιολογούνται αυτή την στιγμή. Συνεχώς θα παρουσιάζονται ανάγκες σε στελέχωση και θα τις κυνηγάς για να τις αναπληρώσεις. Όσον αφορά τους εξοπλισμούς είναι κάτι το οποίο έχει δρομολογηθεί και θα δρομολογείται τους επόμενους μήνες ούτως ώστε και τα κενά να συμπληρωθούν αλλά και ο εξοπλισμός ο οποίος χρήζει αντικατάστασης λόγω ηλικίας να αντικατασταθεί».

Πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα ο ΟΚΥπΥ «θα προχωρήσει στην πλήρωση θέσεων γιατρών και επιπρόσθετου αριθμού γραφέων αφού εγκριθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός από την Βουλή ενώ θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης για 60 πρόσθετους νοσηλευτές».

Home