Όλα δείχνουν παράταση στα αυστηρά μέτρα-Πάμε Μάιο για χαλαρώσεις

Όλα δείχνουν παράταση στα αυστηρά μέτρα-Πάμε Μάιο για χαλαρώσεις

Δεδομένα τα αυστηρά μέτρα το Πάσχα - Πότε αναμένεται ότι θα έχουμε χαλαρώσεις - Τι λένε οι Ειδικοί στην offsite

Στις 13 Απριλίου ολοκληρώνεται το Διάταγμα της Κυβέρνησης για τα αυστηρά ομολογουμένως περιοριστικά μέτρα διακίνησης στην Κύπρο αλλά σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι τα μέτρα θα παραταθούν.

Ήδη στην Ελλάδα π.χ. ανακοινώθηκε επίσημα ότι τα μέτρα για περιορισμό στην διακίνηση πήραν παράταση μέχρι τις 27 Απριλίου. 

>>> Δείτε επίσης: Πώς βοηθά η χλωροκίνη ασθενείς με τον ιό - Τα δεδομένα στην Κύπρο

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι έχουμε και στην Κύπρο αρκετό δρόμο μπροστά μας και αυτό που χρειάζεται να κάνουμε όλοι είναι να υπομονή, να περιοριστούμε στο σπίτι, να διακινούμαστε μόνο όταν πρέπει πραγματικά να το κάνουμε ούτως ώστε να βοηθήσουμε κατά το μέγιστο στην προσπάθεια διάσπασης της διάδοσης της αλυσίδας του ιού. 

Η Οffsite επικοινώνησε με αρμόδιους για το θέμα για να δούμε ποια είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή και τι αναμένεται με τα περιοριστικά μέτρα μετά την λήξη του διατάγματος. 

Επικοινωνήσαμε λοιπόν με τον Καθηγητή Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Πέτρο Καραγιάννη ο οποίος είναι και μέλος της Ειδικής ομάδας που συμβουλεύει τον ΠτΔ για τον κορωνοϊό καθώς και με τον ιολόγο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δρ Λεόντιο Κωστρίκκη ο οποίος είναι μέλος της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπ. Υγείας,ο οποίος κάνει καθημερινά και τις σχετικές ανακοινώσεις για τα νέα κρούσματα.

Τέλος επικοινωνήσαμε και με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κυριάκο Κούσιο ο οποίος μας ανέφερε ουσιαστικά ότι όλα εξαρτώνται από τις εισηγήσεις των ειδικών για το θέμα. 

Από την συζήτηση πάντως με τους κ.κ. Καραγιάννη και Κωστρίκκη, είναι ξεκάθαρο αρχικά ότι οι Ειδικοί θα εισηγηθούν στο Υπ. Υγείας και την Κυβέρνηση την παράταση των μέτρων για ακόμα κάποιο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικά ο κ. Κωστρίκκης μας ανέφερε ότι θεωρεί ''μεγάλη ανοησία αν δεν συνεχιστεί το διάταγμα και μέσα στις γιορτές του Πάσχα''. 

‘’Ανοησία αν δεν συνεχιστούν τα μέτρα’’

Το αρχικό σχόλιο του κ. Κωστρίκκη:

‘’Εμείς θα κάνουμε τις εισηγήσεις μας ως ομάδα αλλά είναι θέμα της Κυβέρνησης το τι θα αποφασίσει με τα μέτρα μετά τη λήξη του διατάγματος Προσωπικά θεωρώ μεγάλη ανοησία αν δεν συνεχίσει το διάταγμα και τα ίδια μέτρα περιορισμού κατά την διάρκεια των γιορτών. Η εισήγηση η δική μας είναι εντελώς ξεκάθαρη ότι τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν. 

Αυτό που θέλουμε να οχυρώσουμε κυρίως τις μέρες των γιορτών είναι ότι ο κόσμος πρέπει να αποφύγει τις συναθροίσεις. Να μην πει ο κόσμος είναι Πάσχα τώρα ας βρεθούμε με τους συγγενείς σε τραπέζια κτλ. Τα μέτρα τώρα είναι μια χαρά. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστούν πιο αυστηρά μέτρα. Όμως λέμε όχι σε συναθροίσεις. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι όμως ότι δεν θα γίνουν συναθροίσεις. Θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή σε κρεοπωλεία, υπεραγορές κτλ, θα πρέπει να δούμε κάποια πράγματα για τις μέρες αυτές’’.

Πότε θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί;

‘’Αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική. Θα δούμε αυτή την εβδομάδα και τα αποτελέσματα των τελευταίων αυστηρών μέτρων, θα έχουμε και τα αποτελέσματα από Αραδίππου και Πάφο και θα διαφανεί τι γίνεται με την καμπύλη και πότε θα φτάσουμε στην κορύφωση της. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα στο τέλος της εβδομάδας''.

Ίδιος χρόνος και αριθμός κρουσμάτων στην άνοδο και κάθοδο της καμπύλης

''Είναι σημαντικό να ξέρετε όμως ότι όσο χρόνο θα χρειαστεί για να φτάσουμε στην κορύφωση της καμπύλης, τόσο χρόνο θα χρειαστεί και για να κατεβούμε. Επίσης θα έχουμε σίγουρα και τα ίδια κρούσματα. Όσα θα έχουμε μέχρι να φτάσουμε στην κορύφωση δηλαδή, άλλα τόσα θα έχουμε μέχρι να κατέβουμε σε μηδενικά νούμερα’’. 

Μένουμε σπίτι το Πάσχα - Τέλος Απριλίου επαναξιολόγηση

''Πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ό,τι θα κάνουμε Πάσχα σπίτι μας με την οικογένεια μας. Ο καθένας στο σπίτι του, όχι συγγενείς και φίλοι. Μετά το Πάσχα θα γίνει ξανά αξιολόγηση. Τέλος του Απρίλη θα δούμε πότε θα μπορέσουν τα μέτρα να χαλαρώσουν’’. 

Για πιο αυστηρά μέτρα σε Αραδίππου και Πάφο

‘’Θα δούμε τα αποτελέσματα των δειγμάτων από Πάφο και Αραδίππου εντός ημερών, θα τα αξιολογήσουμε και δούμε αν χρειαστούν οποιαδήποτε αυστηρότερα μέτρα για τις περιοχές αυτές. Αν είναι λίγα τα κρούσματα θα τα διαχειριστούμε με ιχνηλάτηση. Αν είναι υπερβολικά πολλά, ίσως να σκεφτούμε πιο δραστικά μέτρα’’

Για το ίδιο θέμα λοιπόν μιλήσαμε και με τον Δρ Πέτρο Καραγιάννη.

Τα δεδομένα με την καμπύλη της νόσου στην Κύπρο

‘’Εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων και  με πόσους έχουν έρθει σε επαφή και τους κόλλησαν. Αυτή τη στιγμή λόγω της Πάφου και της Αραδίππου όσο αναλύονται τα δείγματα αυτών των περιοχών θα έχουμε αύξηση της καμπύλης. Αυτό που ελπίζουμε είναι ότι τώρα που εντοπίσαμε αυτές τις περιοχές είναι να μην έχουμε διασπορά σε άλλες περιοχές. Γι αυτό λέμε συνέχεια σε όλους, περιοριστείτε. Αν για συνεχόμενες μέρες έχουμε μειωμένο αριθμό κρουσμάτων τότε θα είμαστε σε καλό δρόμο’’.

Και ο κ. Καραγιάννης μας επισήμανε ότι όσα κρούσματα έχουμε μέχρι να φτάσει στο απόγειο της η καμπύλη, τόσα κρούσματα θα έχουμε και μέχρι να ελαχιστοποιηθεί και να φτάσει η καμπύλη σε μηδενικά νούμερα. 

‘’Μέσα Μαϊου αν όλα πάνε καλά η χαλάρωση των μέτρων’’

Γύρω στα μέσα Μαϊού θεωρεί ο κ Καραγιάννης ότι θα υπάρξουν χαλαρώσεις στα μέτρα.

‘’Θεωρώ ότι Πάσχα θα συνεχιστούν σίγουρα τα μέτρα. Εκτιμώ ότι μέχρι τα μέσα Μαϊου εάν τα πράγματα πάνε καλά θα είμαστε σε θέση να δούμε κάποια χαλάρωση των μέτρων. Εάν φυσικά δεν έχουμε παρακοή από τους πολίτες και φανούμε και λίγο τυχεροί. Όλα πάντως εξαρτώνται από τα κρούσματα και την εξέλιξη των πραγμάτων’’.

Χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα;

‘’Για την Κύπρο στο σύνολο δεν νομίζω να χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα για την ώρα. Για την Αραδίππου και την Πάφο θα φανεί από τα αποτελέσματα των δειγμάτων πώς θα προχωρήσουμε. 

Για το θέμα επικοινωνήσαμε και με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κυριάκο Κούσιο ο οποίος μας ανέφερε σχετικά:

‘’Ο Υπουργός Υγείας θα μεταφέρει όπως πάντα τις θέσεις και τις εισηγήσεις της Ειδικής Μονάδας Επιδημιολογίας, στον ΠτΔ και το Υπουργικό Συμβούλιο. Το θέμα θα συζητηθεί και στην Διυπουργική Επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο μέσα στην εβδομάδα και θα παρθούν οι αποφάσεις. Το διάταγμα για τους περιορισμούς στην διακίνηση ισχύει μέχρι τις 13 Απριλίου άρα έχουμε ακόμα αρκετές μέρες μέχρι τότε. Δεν είναι ώρα που μιλούν πολιτικοί. Ανάλογα με τις εισηγήσεις των Ειδικών θα παρθούν και οι αποφάσεις’’.

Όλα δείχνουν παράταση των μέτρων... και βλέπουμε

Αρμόδιες πηγές πάντως αναφέρουν στην offsite ότι οι όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα και πρέπει ουσιαστικά να θεωρείται δεδομένο ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν και μετά τις 13 Απριλίου. Το για πόσο καιρό θα παραταθούν τα μέτρα ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο. Από τις θέσεις των ειδικών, τις αναλύσεις για την πορεία της νόσου κτλ θα διαφανεί πόσο καιρό χρειάζεται να παραταθούν τα μέτρα. Από τις θέσεις των ειδικών που παραθέσαμε πάντως συμπεραίνουμε ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν όλο τον Απρίλιο και νεότερα θα έχουμε μέσα στον Μάιο. 

 

Home