Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Όλοι κάνουν έρευνες για τα διαβατήρια - Τρεις σε ισχύ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
08.09.2020 - 06:00

Όλοι κάνουν έρευνες για τα διαβατήρια - Τρεις σε ισχύ

Thumbnail
Αστυνομία, Ερευνητική Επιτροπή και Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Στα βαθιά μπαίνουν οι έρευνες  για τις κατ’εξαίρεση  πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 μέχρι το 2020. Μετά το διορισμό της Ερευνητικής Επιτροπής από τον Γενικό Εισαγγελέα εντατικοποιεί τις έρευνές της και η Αστυνομία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και έρευνα της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων., Ως εκ τούτου η έρευνα για τις πολιτογραφήσεις είναι τριπλή.

Έλαβε καταθέσεις η Αστυνομία

Το ανακριτικό έργο άρχισε εντατικά από τις 24 Αυγούστου (τα πρώτα στοιχεία δόθηκαν τον Ιούνιο) μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου. Οι ανακριτές προχώρησαν στη λήψη καταθέσεων, αλλά όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, οι έρευνες βρίσκονται σε πολύ πρώϊμο στάδιο. Σημειώνεται ότι μόλις χθες Δευτέρα, ο Αρχηγός Αστυνομίας παρέλαβε από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και τον βουλευτή Κωστή Ευσταθίου φακέλους για τις πολιτογραφήσεις που εγιναν στην Κύπρο από το 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2020.

Συγκεκριμένα,  ο βουλευτής της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι «παραδώσαμε στον Αρχηγό υλικό συνολικά 3.000 φακέλων». Ο κ. Ευσταθίου είπε ότι ο Αρχηγός μάς ευχαρίστησε λέγοντας ότι η παράδοση των στοιχείων είναι πολύ υποβοηθητική για το έργο της Αστυνομίας».

εδεκ

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου μιλώντας στην Offsite είπε  ότι «η έρευνα που διεξάγεται είναι σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα και το νομικό Τμήμα της Βουλής. Είμαστε στο αρχικό στάδιο ακόμα».Ο κ. Παπαθεοδώρου ερωτηθείς εάν το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής συγκρούεται με αυτό της Αστυνομίας, ο Αρχηγός τόνισε ότι η έρευνα της Αστυνομίας είναι ποινική. 

Ομάδα ανακριτών ανέλαβε το ανακριτικό έργο ενώ μέσα από την πορεία των ερευνών θα διαφανεί εάν θα προκύψει η ανάγκη δικαστικής συνδρομής με χώρες του εξωτερικού.

Η Ερευνητική Επιτροπή

Εξελίξεις προέκυψαν τη Δευτέρα 07 Σεπτεμβρίου 2020 και από τη Νομική Υπηρεσία. Ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε Ερευνητική Επιτροπή με σκοπό τη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 μέχρι 17/8/2020, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου που διέπει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Η Επιτροπή δεν θα ασχοληθεί με την απόδοση ποινικών ευθυνων γι’αυτό η Αστυνομία θα συνεχίσει το έργο της.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Οι όροι εντολής της Επιτροπής αφορούν:

Κατά πόσον εφαρμόστηκαν ορθά όλες οι εν ισχύ κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων νομοθεσίες, αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και όλα τα ισχύοντα κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων, κριτήρια, διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις, περιλαμβανομένων και των οικονομικών κριτηρίων που θα έπρεπε να ικανοποιούνται,

Κατά πόσον από τα ευρήματα της έρευνας κατά την κρίση της Επιτροπής, προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή γεγονότα τα οποία:

(1) Δυνατό να καταλογίζουν ευθύνες σε οποιοδήποτε εμπλεκόμενο, οι οποίες προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του,

(2) Δικαιολογούν την πιθανή έναρξη της διαδικασίας εξέτασης αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Η Ερευνητική Επιτροπή θα συμπληρώσει την έρευνά της εντός τριών μηνών ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία ως ήθελε αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Ειρήνη: Προκύπτει θέμα

Τη δική της παρέμβαση έκανε και η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου  Νικολαϊδου. Η Επίτροπος τόνισε ότι, προκύπτει θέμα διαρροής /παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Η ανακοίνωσή της αναφέρει:

To Υπουργείο Εσωτερικών, ως ο υπεύθυνος επεξεργασίας του αρχείου πολιτογραφήσεων στη Δημοκρατία, υπέβαλε καθηκόντως στο Γραφείο μου στις 4 Ιουνίου 2020, Γνωστοποίηση Περιστατικού Παραβίασης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τον καθορισμένο τύπο και όπως επιβάλλουν οι διατάξεις του άρθρου 33 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ)2016/679.

Όπως είπε, «ενημέρωσα γραπτώς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ότι η υποχρέωση υποβολής της ανωτέρω Γνωστοποίησης βαρύνει εξίσου και την ίδια, εκτιμώντας ότι, τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (3) του άρθρου 111Α του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου του 2002, όπως είχε τροποποιηθεί, υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης της Βουλής των Αντιπροσώπων εκ των προτέρων σχετικά με τις κατ’εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

ΕΙΡΗΝΗ ΛΟΙΖΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, με την επιστολή της ημερ. 25 Αυγούστου 2020, με διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαρροή από τις Υπηρεσίες της και με ενημέρωσε ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις πολιτογραφήσεις διαβιβάζονται στους Αρχηγούς ή και εκπροσώπους Κοινοβουλευτικών Κομμάτων καθώς και στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Το Γραφείο μου, θα αξιολογήσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και θα αποφασίσει για τις επόμενες ενέργειες».

 

Home